Prøv Procycling Pluss idag

FRISKMELDT: Etter to velt er Andreas Leknessund likevel klar til å kjempe om gull i VM. Per Erik Mæhlum/Norges Cykleforbund

Dramatisk VM-oppkjøring for Norges store gullhåp

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 15.09.17 13:33

Del på    

– Vi ble bekymret, sier treneren.

(procycling.no): Forberedelsene til VM i Bergen ble bardust mer dramatiske enn nødvendig for et av Norges største medaljehåp på hjemmebane. iTromso.no melder fredag at Andreas Leknessund har bristet et ribbein og veltet to ganger i ukene opp mot mesterskapet.

– Han veltet første gang for omtrent tre uker siden. Da trynet han på sparkesykkel på vei hjem fra skolen og brakk et ribbein. Den andre gangen var for to uker siden, da han sklei på hestemøkk på trening. Han har øvd på å bli tøffere i svinger og kjørte nok maks gjennom svingen. Der skrapet han seg en del opp, sier Leknessunds trener Lars Holm til procycling.no.

Det 18-årige tempotalentet fra Tromsø er regjerende europamester på tempo og en het kandidat til å ta edelt metall i juniorklassen under mesterskapet i Bergen neste uke.

– Akkurat da gikk jeg på trynet så var det litt morsomt der og da. Jeg fikk noen små sår, men tenkte ikke at det skulle ha noe å si for VM eller at jeg ble skadet. Det var først noen dager senere at jeg kjente det begynte å gjøre vondt, sier Leknessund til procycling.no.

Grunnet skadene og de to ublide møtene med asfalten gikk det imidlertid ikke som ønsket under den lille generalprøven i det sveitsiske rittet Grand Prix Rüebliland, der Leknessund bokførte seg en skuffende 25.plass på tempoetappen.

– Vi var forberedt på at det skulle gå dårlig der. Men når du er vant til å dominere og ender som 25.mann i et UCI 2.1-ritt, da blir man skuffet, sier Holm.

– Da ble vi bekymret. Men nå er vi ikke bekymret i det hele tatt. Etter den tid har vi hatt fire besøk på Olympiatoppen. Først og fremst for å sjekke at det ikke feiler han noe spesielt. Han har tatt blodprøver og fått det bekreftet fra en lege at han er helt frisk og at resultatet i Sveits ikke skyldes dårlig form. Det var viktig for han å få høre og det har nok gitt han anledning til å slappe av, sier Holm.

– Jeg føler meg tryggere nå enn før han veltet faktisk. Han har fått hvile og tatt nye tester. De testene vi har gjort nå har vært gode. Veldig gode, legger treneren til.

Leknessund er også trygg på at alt er som det skal være.

– Klart oppkjøringen har ikke gått som planlagt. Men jeg tror ikke det skal ha så mye å si. Det er mye bedre nå enn for en uke siden. Så er det vanskelig ikke å ha noen nerver i det hele tatt for et stort løp, sier den norske gullfavoritten.

Justert tempoposisjon

Leknessund ankommer Bergen fredag og vil ha en siste gjennomkjøring i tempoløypen lørdag. Fra før har tromsøværingen rekognosert veiene to ganger.

Tempoløypen for menn junior betegnes av teknisk krevende veier og den 1.5 kilometer lange Birkelundsbakken som har stigningsprosenter på 16. Rittet som sykles tirsdag 19. september etterfølges av juniorenes fellesstart lørdag, der Leknessund også blir en viktig mann for Norge.

– Andreas går såpass bra oppover at løypen vil favorisere han. Han sykler dessuten like godt på flatene. Så jeg har veldig troen på han i denne løypen.

Leknessund har ikke blitt tvunget til å endre på tempostillingen sin som følge av den siste tids velt og bristen i ribbeinet. Dog har han og Holm gjort justeringer på stillingen i utforkjøringene.

– Vi har testet ut en ny posisjon for høy fart. Vi har sett på utforstillingen og sett at det har vært en del å hente der. Fokuset har vært på å få skuldrene frem og ryggen ned, sier treneren.

Leknessund ser frem til å teste løypen som han tror passer meget godt til hans egenskaper.

– Løypen er veldig kul, med mye forskjellig og man blir utfordret på my. Brostein på en tempo er nytt for meg og jeg liker de fine omgivelser. Det er en komplett løype som skal passe bra for min del. Iallfall i forhold til EM som var helt flat. Det var ikke min type løype egentlig, sier Leknessund.

– Birkelundsbakken begynner å stige slakt, man ned på lilleskiva ganske tidlig. Selve bakken tar vel tre minutter omtrent. Det blir bra!

Tagget med: , ,

Les også disse