Prøv Procycling Pluss idag

– Dette blir ordentlig fyrverkeri

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 22.06.19 16:57

Del på    

Krevende løype vil utvilsomt kåre en verdig U23-mester.

(procycling.no): Joker Fuel of Norway og Team Coop ankommer med fem ryttere hver, mens Uno-X Norwegian Development Team har ni mann på start når den nye U23-mesteren på landeveien skal kåres søndag.

I en krevende løype blir det et realt bikkjeslagsmål om tittelen.

LIVE: procycling.no følger U23-fellesstarten direkte fra 10:15, søndag. Følg med på våre sider!

Utover kontinentallagene, som naturlig nok må leve med favorittstempelet, har nok også Lillehammer CK (11 mann), Ringerike SK (8), Glåmdal SK (8) og Gauldal SK (5) med ambisjoner om å melde seg på i kampen. I tillegg har MTB-proffen Peter Fagerhaug (Corendon-Circus) meldt sin ankomst til sykkelrittet.

Totalt venter 144,3 kilometer. Den lange runden inneholder bakken opp til Togrenda, mens avgjørelsen trolig vil falle i løpet av fire passeringer av Follos svar på Côte de La Redoute, den beryktede Vassumbakken (18 prosent på det bratteste).

Her kan du «bli med tur» i NM-løypa!

– En av de bedre løypene i Norge

En av forhåndsfavorittene vil være Ludvik Aspelund Holstad som har tatt imponerende steg hos Joker Fuel of Norway denne sesongen. 20-åringen tåler bakker godt, og er glad for at arrangøren har lagt opp til en såpass hard løype:

– Jeg mener dette er en av de bedre løypene i Norge. Jeg tror det blir ordentlig fyrverkeri, sier Aspelund Holstad til procycling.no.

NM Gateritt kan du se via Amedia og Nettavisen fra 17:00 i dag!

20-åringen har ikke kjørt aktivt ritt i løypa før, men det har en annen outsider, Team Coops Håkon Lunder Aalrust:

– Jeg har faktisk vunnet i den løypa der. Med det var da jeg kjørte KM i 13-14 års-alderen, humrer Aalrust.

Begge to har vokst opp i Asker-traktene og er godt kjent i det sykkelvennlige terrenget i Follo.

Ankommer med «hele landslaget»

Både Coop og Joker er fullt klar over at de tidvis må forvente seg å være i undertall under U23-fellesstarten.

Da Andreas Leknessund vant Fredsrittet i Tsjekkia for det norske U23-landslaget i starten av juni, var lagkameratene hans Torjus Sleen, Tobias Foss, Martin Urianstad, Idar Andersen og Jonas Iversby Hvideberg. Alle sykler til daglig for Uno-X og alle vil følgelig være til stede under søndagens batalje.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STORESELM I FJOR: Det ble trippelt Uno-X på podiet i fjor, i tillegg ble Andreas Leknessund kåret til den mest offensive rytteren. Fra venstre: Iver Skaarseth, Andreas Leknessund, U23-mester Torjus Sleen og Syver Wærsted. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

For Aspelund Holstad som selv gjerne kunne tenkt seg en tur til Tsjekkia etter også å ha gått glipp av Tour of Norway i forkant, kan det gi en ekstra grunn til å fyre seg opp før starten ved Ås kirke.

– Jeg hadde selvsagt lyst til å sykle der, og jeg synes det var skuffende at jeg ikke fikk en begrunnelse av forbundet for hvorfor jeg ikke ble tatt ut, sier Aspelund Holstad.

Lunder Aalrust hadde en forrykende sesong i fjor da han blant annet ble sjettemann under Gent-Wevelgem, tok en andreplass på dag to av Fredsrittet og kjørte i gul trøye under Tour de l’Avenir.

Foss: – Ingen walk in the park

21-åringen ble syk i forkant av Tour of Norway, og endte også opp med å vinke farvel til Fredsrittet.

– Det var jo egentlig de to viktigste rittene i NM-oppkjøringen min. Jeg slet med magen og spydde. Det tok nesten halvannen uke før jeg klarte å gjøre noe mer enn en times rolig sykling i lang tid etterpå. Jeg skulle egentlig kjøre i Ungarn med Coop etter at Fredsrittet gikk ut, forteller han.

procycling.no kommer til å oppdatere LIVE-referat fra fellesstarten, i tillegg har arrangøren plassert ut en brikkeleser på toppen av både Togrenda og Vassumbakken slik at det er mulig å følge rittutviklinga underveis.

Uno-X vil ha en potensielt dødelig kvartett i Idar Andersen, Andreas Lekenssund, Torjus Sleen og Tobias Foss, men sistnevnte er ikke enig i at lagets hans omtrent kan «spasere inn seieren»:

– Det må klaffe underveis, dersom vi skal vinne løpet. Men det er riktig at vi både har flere som kan vinne på startstreken, og i tillegg har noen outsidere i Jonas Iversby Hvideberg eller Iver Skaarseth som kan sitte foran. Det som er kult med løpet er at det kan bli mann-mot-mann-dueller mot slutten og at det går an å vinne det fra feltet, sier Tobias Foss til procycling.no.

Vingrom-mannen har også vært plaget med en del sykdom den siste tiden. Han melder dog som Aalrust, at formen er oppadgående. Foss syklet som en ren hjelper da Leknessund triumferte i Tsjekkia for et par ukers tid siden.

– Det var en trå mai måned, men jeg tror formen skal være bra nå fram mot søndagen. Jeg er der jeg skal være, sier han.

– Hvis du skal se bort ifra egne lagkamerater, hvem tror du kan ende opp med å vinne dette?

– Ludvik (Aspelund Holstad) er nok et bra kort. Han har kjørt godt i det siste. Coop har både Aalrust og Erlend Blikra, så det er ikke noe ’walk in the park’, dette. Plutselig dukker det også opp klubbryttere som melder seg på, også.

Wærenskjold syk etter Tour of Norway

Fra toppen av Vassumbakken er det rundt fem kilometer igjen til mål, men heller ikke dette terrenget er helt uproblematisk.

– Vassumbakken er bratt i starten, før det slaker litt ut og så blir det brattere igjen. I partiet før toppen er den nede i rundt to prosent og en lang, falsk flate. På de siste fem kilometerne og inn er det også småkupert. Det er to-tre seige knekkere, sier Aspelund Holstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LEDET AN: Håkon Lunder Aalrust var også nevnt blant favorittene foran fjorårets U23-fellesstart, men da fikk han det tøft i møtet med Uno-X-kollektivet. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Han har med seg blant andre Søren Wærenskjold til helga. Mandalitten står dog over kveldens gateritt i Askim etter at kroppen har hanglet den siste tida:

– Jeg har trent de siste seks dagene, men har slitt med virus i rundt fire uker før det, sier Wærenskjold som sto av Tour of Norway på grunn av sykdommen.

Holstad Aspelund mener Wærenskjold er en outsider dersom kroppen spiller på lag.

– Jeg tror han kan få problemer i de bratteste partiene i den siste bakken, når de beste klatrerne går til. Men han kommer ikke å være langt unna, og de skal ikke somle for mye før han henter dem inn igjen foran spurten.

Vil det samle seg til spurt?

I 2016 dukket Vassumbakken opp under Tour of Norway under etappe fem mellom Drøbak og Sarpsborg.

Da passerte feltet tidlig under etappen, og den hadde dermed ikke den helt store effekten på rittutviklinga.

Det vil endre seg totalt på søndag, der bakken er ventet å smadre feltet. Kanskje kan det likevel samle seg litt mot slutten, og da kan gode avslutteregenskaper bli nyttige i kampen om U23-tittelen.

– Hvis det sitter igjen rundt 10 av rytterne jeg forventer skal henge med hele veien inn på søndag, så vil jeg tro at jeg eller Håkon sitter med den beste avslutninga.

Det betyr at Uno-X-laget har en jobb å gjøre før man kommer helt inn til siste målpassering ved Ås kirke. Og da blir det fort en hel del fyrverkeri under fellesstarten i U23-klassen.

– Jeg håper vi skal være i stand til å slå dem. Det er noen timer og noen kilometer som skal sykles først. Det er ikke sikkert at dette blir avgjort i bakkene, varsler Lunder Aalrust.

Og ikke glem Petter Fagerhaug, da, folkens!

Uno-X: Andreas Leknessund, Tobias Foss, Torjus Sleen, Idar Andersen, Martin Urianstad, Iver Skaarseth, Jonas Iversby Hvideberg, Sindre Kulset og Lars Saugstad.

Team Coop: Håkon Lunder Aalrust, Olav Hjemsæter, Erlend Blikra, Eirik Lunder og André Sotberg.

Joker Fuel of Norway: Aksel Fischer Aasheim, Kristian Klevjer, Søren Wærenskjold, Ludvik Aspelund Holstad og Daniel Årnes.

PS: Årets NM Landevei starter alt i dag med gateritt fra Askim sentrum. Du kan følge rittet her via Amedia og Nettavisen.

Tagget med: , , , ,

Les også disse