KUNNE JUBLE: Carl Fredrik Hagen og Andreas Vangstad gratuleres av lagkameratene etter en flott dobbeltseier på lørdag. Jaggu ble det seier også på søndagens Ringerike GP. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Det var helt avgjørende

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 7.05.16 19:10

Del på    

Sparebanken Sør var i forkant på Ringerike. Det ga dobbeltseier.

KROKKLEIVA (procycling.no): De siste årene har danskene brukt den norske UCI-åpningen som sin lekegrind.

Den trenden ble brutalt stanset lørdag, da Coop-Øster Hus, Team fixIT.no, Team Joker Byggtorget og Team Sparebanken Sør slo tilbake.

På hjemmebane initierte Joker det hele ved å kjøre opp farten i en teknisk motbakke. Akkurat det punktet hadde Atle Kvålsvolls gutter diskutert på taktikkmøtet i forkant.

Sparebanken Sør var dermed blant flere lag som endte opp med å sitte med alle sine viktigste menn i det som skulle bli den avgjørende utskillelsen.

– Vi visste jo ikke hvor de ville støte, men det skjedde og da satt det seg litt. Og da hadde vi de rette folkene foran. Deretter var det Petter Theodorsen og Trond Håkon Trondsen som gjorde grovjobben. Carl Fredrik Hagen og Andreas Vangstad kunne spare mot slutten, sier Kvålsvoll til procycling.no.

Fulgte planen til punkt og prikke
Det 157 kilometer lange rittet hadde en jevn utskilling hele veien.

Ved foten av Krokkleiva, snaue fire kilometer unna mål, satt 20 av feltets aller sterkeste ryttere igjen.

Ettersom to av de sterkeste klatrerne hadde sorte og oransje trøyer, visste sørlendingene allerede før start at de potensielt ville sitte godt i det:

– Om det holder seg samlet inn i den siste bakken, har det gått etter vår plan. Fra bunnen av bakken og opp til mål har vi mange kort vi kan spille på, uttalte Åge Ljøstad Nilsen til procycling.no ved starten ved Sundvolden Hotell.

– Det ga en veldig boost
Oppover den utfordrende bakker, med partier á åtte prosent – men også partier med slakk nedoverbakke, tok Thor Hushovds gutter raskt kontrollen.

Bakfra datt ryttere av etter tur, og da Vangstad gjorde en fartsøkning i front av gruppa, maktet kun fire mann å holde følge:

– Det gir en veldig boost når de preller av bakover. Da Andreas satte fart, satt plutselig bare Åsmund Løvik og Øivind Lukkedal igjen. Vi to andre var jo Sparebanken-ryttere, forteller Carl Fredrik Hagen.

I sittende posisjon klarte Vangstad å sige ifra. Løvik hadde Hagen på hjul, og ble sittende i en svært vanskelig posisjon.

Bak dem igjen kjempet Lukkedal febrilsk for å holde hjulet, men den tidligere Ringriks-Kraft måtte til slutt gi tapt.

Slo til på Ringerike – igjen
Foran var luka til fjorårets etappevinner på Eggemoen under Tour of Norway raskt oppe i ti sekunder.

Da – som nå – fikk han gleden av å gå solo inn til mål. Han var hele 21 sekunder foran nestemann.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GIKK SOLO INN: Andreas Vangstad vinner her Sundvolden Grand Prix 2016. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

GIKK SOLO INN: Andreas Vangstad vinner her Sundvolden Grand Prix 2016. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

I mellomtiden følte Hagen at han hadde nok ”punch i beina” til å støte seg vekk fra Lukkedal. Det ga en fantastisk dobbeltseier til Sparebanken Sør.

– Følte dere at dere hadde en slags kontroll underveis, ettersom dere hadde fire mann i det avgjørende bruddet?

– Jeg følte i hvert fall at vi hadde mange nok i den første gruppa. Petter og Trondsen gjorde en bra jobb med å dekke opp støt, Calle var i det første store bruddet. Jeg fikk sykle veldig billig fram til bakken. De hjalp til mye på den måten, det var helt avgjørende.

– Veldig deilig
Klatretalentet Hagen forteller at kvartetten som kom seg løs var den samme kvartetten laget ønsket å ha med inn i finalen under taktikkpraten i forkant.

At den tidligere terrengsyklisten og Vangstad skulle med var en selvfølge med tanke på rittprofilen.

Selv om Norges tøffeste endagsritt har hatt tilsvarende profiler tidligere, har vi altså hatt en tendens til å bli banket av danskene på hjemmebane.

Denne gangen tok altså Norge de første fire plassene, før Mathis Westergaard (Team Almeborg Bornholm) sikret femteplassen.

– Det er veldig deilig. Jeg har ikke vært i gamet så lenge, men jeg har fått med meg at det har vært mye dansk her de siste årene. At vi nå klarer å tapetsere pallen med norske ryttere, viser at det gror bra i norsk sykkelsport. Vi er sterke, spesielt når det blir litt kupert. Danskene er vanvittig sterke i flate punchritt med litt sidevind, men det får du ikke så mye av her.

Sparebanken Sør har kjørt godt under både Loir et Cher og Tour de Bretagne i oppkjøring. I midten av måneden venter ett av sesongens høydepunkt, nemlig Tour of Norway.

Oppover Krokkleiva bekreftet sindige Vangstad at maiformen er i anmarsj:

– Så lenge jeg hadde restituert godt nok etter Tour de Bretagne, håpet jeg å være bra her i dag. Men jeg var litt redd for syra, så jeg ville ikke støte for voldsomt.

– Du ser ut til å være i rute foran Tour of Norway?

– Det er på disse løpene man blomstrer litt med formen. Det virker som det skjer litt det samme i år, konstaterer Vangstad fornøyd.

Lagene som ikke fikk det helt til i morgen får en ny sjanse søndag. Da venter Riperbakken og Ringerike Grand Prix på den norske, svenske og danske sykkeleliten.

Resultater, Sundvolden Grand Prix:
1. Andreas Vangstad (Team Sparebanken Sør) 3.43,06
2. Carl Fredrik Hagen (Team Sparebanken Sør) +21
3. Åsmund Romstad Løvik (Team fixIT.no) +23
4. Øivind Lukkedal (Team Coop-Øster Hus) +26
5. Mathis Westergaard (Team Almeborg-Bornholm) +33
6. Frederik Wilmann (Region Nord) +35
7. Oscar Riesebeek (Metec) +40
8. Martin Toft Madsen (Team Almeborg-Bornholm) samme tid
9. Bjørn Tore Hoem (Team Joker) samme tid
10. Jonas Wilsly Gregaard (Riwal Platform Cycling Team) st

Komplette resultatlister finner du her!