OMFATTENDE SKADER: Legene jobber nå med å gjenoppbygge ansiktet til Fabio Jakobsen (til venstre) etter den grusomme velten i Polen. (Photo by Chris Graythen/Getty Images)

– Det er virkelig, virkelig ille

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 7.08.20 21:04

Del på    

Fabio Jakobsen utenfor livsfare, men skadeomfanget er betydelig.

(procycling.no): Etter at Dylan Groenewegen dyttet borti Fabio Jakobsen med albuen på oppløpet under åpningsetappen i Polen rundt, er det nå endelig klart at Deceuninck-Quick Step-rytteren er utenfor livsfare. Den stygge krasjen i Katowice sendte nederlenderen inn i sperregjerdet, som ga etter.

Sammenstøtet ga betydelig skader for 23-åringen, spesielt i ansiktet.

Fredag ettermiddag kunne arbeidsgiveren hans endelig melde at sprinteren var ute av kunstig koma. Han er i stand til å bevege armer og bein og kommuniserer med legene. Å snakke og å innta næring er likevel komplisert etter at han var igjennom en fem timer lang operasjon og grundige undersøkelser torsdag.

– Har mistet alle tennene

Konklusjonen er at ingen bein er brukket og at større nevrologiske problemer foreløpig ikke er avdekket. Teamsjef Patrick Lefevere kunne likevel fortelle om en lang og broket rekonvalesens og om betydelige skader i ansiktet.

– Det viktigste er at han er i live, sier Lefevere i et intervju med Het Laatste Nieuws.

– Det neste som blir viktig er å bygge opp ansiktet hans igjen. Heldigvis har ingen vitale organer fått traume, men alle benene i ansiktet hans er brekt, og han har mistet alle tennene. Det er virkelig, virkelig ille, sier belgieren.

Groenewegen beklager

I Nederland stilte en gråtkvalt Dylan Groenewegen opp til intervju med TV-kanalen NOS. Jumbo-Visma-rytteren forteller at han ikke sov natt til torsdag.

– Jeg gjorde en feil i spurten ettersom jeg ikke holdt linja mi. Og ja – det angrer jeg på. Jeg håper at Fabio snart får det bedre. Det hele gikk så fort. Sperregjerdene fløy ut i veien og gjorde at også jeg veltet. Så lå jeg der på bakken og så den store ødeleggelsen. Så får du høre forskjellige ting. Det er ikke fint, sier Groenewegen i intervjuet.

– Jeg kan bare håpe på det beste nå. Jeg er så lei for feilen jeg gjorde. Etterpå var det eneste jeg kunne tenke på Fabio og hans familie. Jeg håper at han kommer hurtig til hektene igjen.