KJØRTE INN I MOTORSYKKEL: 17-åringen Iver Johan Knotten slapp unna med to forstuede fingre, etter å ha stupt over sykkelen etter motorsykkelvelt i juniorutgaven av Paris-Roubaix. Likevel mener han sykkelritt er umulig å gjennomføre uten hjelp fra MC-førere. FOTO: Per Erik Mæhlum, Norges Cykleforbund

LIKER LØYPA: Iver Knotten har testet løypa i Plumelec og likte det han så: - Den virker veldig bra. Fin løype. Kupert løype, litt opp og ned hele veien. Det trives jeg godt i, så det lover godt.

– Det blir kniving

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 13.09.16 22:09

Del på    

Iver Knotten spent foran EM-tempoen.

Sammen med Susanne Andersen, er Knotten navnet som sportssjef i Norges Cykleforbund, Hans Falk, trekker fram som norske medaljekandidater i EM. Et mesterskap som Falk sier forbundet har som mål å få med seg minst én medalje fra.

For Knotten vil det i hovedsak handle om tempoen, hvor han av flere blir trukket frem som en favoritt. procycling.nos bloggere skrev mandag om mesterskapet, og spådde da gull til Tønsberg-syklisten.

– Iver Knotten er kanskje den største favoritten på tempoen. To temposeirer i Nations Cup og seier i Niedersachsen-Rundfahrt, gjør ham til den aller heteste. Vi er litt usikre på formen etter lite ritt i det siste, men dette er Norges største gullhåp i Bretagne. Vi spår gull, skrev bloggredaksjonen.

Knotten har ikke syklet ritt internasjonalt siden slutten av juli, men deltok i helgen i Roserittet hvor han vant tempoen. Der vant han kun med tre sekunder. Han uttalte til Tønsbergs Blad i etterkant at han ble hindret av en bil på veien, og at han mente at han var på samme nivå som da han vant tempoene i NationsCupen tidligere i sesongen.

Målet til Knotten er nå å ta en medalje i Plumelec.

– Jeg var litt sjuk for to uker siden, så jeg vet ikke om jeg blir satt tilbake av det. Målet mitt var å være med på å prege løpet og havne topp tre. Det er fortsatt det som er målet.

– Det er klart at jeg er én av de som kan stikke av med en av medaljene, det er jeg. Men det er mange om beinet, du skal litt flaks. Du må treffe med dagen, disponeringen av løpet, ja alt må være på plass. Da har jeg vist før i år at jeg kan være én av de som står på toppen. Men det er ikke bare til å dra ut og ta med seg medaljene, sier hovedpersonen selv til procycling.no.

Gjensyn med tempofavorittene
Knotten stiller til start sammen med førsteårsjunioren Andreas Leknessund i onsdagens ritt. Begge har de hatt imponerende sesonger, og sportssjefen mener begge bør være kapable til å plassere seg blant de ti beste, hvorpå han mener Knotten bør peile seg inn blant de fem beste.

– Begge to har kjørt bra på de internasjonale tempoene. Iver har vunnet de han har kjørt, så han har kanskje favorittstempelet i manges øyne. Samtidig er det flere av de beste som han ikke har møtt. Han har ikke kjørt tempo mot sveitserne, som har en som er virkelig hvass som vant tempoen i GP Rüebliland hvor Iver ikke kjørte. At han skal være med å krige om medaljene, det skal han på en god dag. Hvor langt det rekkker får vi se. Andreas har jo heller ikke vært så langt bak Iver tidligere, sier Falk til procycling.no.

Sveitseren Falk snakker om er Marc Hirschi. 18-åringen var også det første navnet Knotten trakk fram på spørsmål om sine sterkeste konkurrenter, sammen med mannen som ble nummer to på samme tempo, sekundet bak.

– Slik det har vært før i år så er det Marc Hirschi fra Sveits og Jarno Mobach fra Nederland. Det er veldig mange navn som kan lykkes. Vi er kanskje de aller største favorittene, sier Knotten, og sier det blir veldig spennende å måle seg mot Hirschi for første gang denne sesongen.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Cato Karbøl (Norges Cyklefobund)

NORGESMESTER: Etter en jevn duell vant Iver Knotten NM-tempoen ti sekunder foran Andreas Leknessund tidligere i år. Even Fløystad til høyre. Foto: Cato Karbøl (Norges Cyklefobund)

Viktig test før VM
Sist de tre syklet et ritt sammen var juniorutgaven av Paris-Roubaix tidligere i år. Sist de kjørte en tempo mot hverandre var GP Rüebliland i 2015. Da ble Hirschi nummer to, ni sekunder bak dansken Niklas Larsen. Mobach ble nummer 19, 39 sekunder bak, mens Knotten var ytterligere tolv sekunder lengre bak på en 38. plass.

Denne sesongen har de altså ikke Knotten syklet noen etapperitt sammen med de to. Dermed har han lite å sammenligne, men forsikrer at han har utviklet seg godt siden fjorårssesongen.

– Jeg har tatt en del steg siden i fjor. Jeg kjører vesentlige fortere enn i fjor. Det blir kniving det her, tror jeg.

Les også: – Han har knekt tempokoden

Med sesongdebuten på tempo mot Hirschi blir EM også en viktig test med tanke på VM i Qatar om en måned. Der vil favorittene stort sett være de samme, med det amerikanske supertalentet Brandon McNulty som den kanskje største favoritten.

– Det er en veldig viktig tempo for meg. Jeg får se hvor jeg er, og hva jeg må jobbe med mot VM. Kall det et delmål før VM, sier Knotten.

PS! U23-guttene sykler også tempoen sin i morgen. Tobias Foss og Bjørnar Vevatne Øverland deltar for det norske laget, hvor Hans Falk mener en topp ti plassering er realistisk.

Tagget med: , , ,

Les også disse