GLOTHET: Feltet i Volta a Portugal kjøles ned av lokalt brannvesen. FOTO: W52 FC Porto/Twitter

Coop-rytter behandlet for heteslag og nyresvikt etter ekstrem etappe

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 4.08.18 09:48

Del på    

Glohete temperaturer herjer i Volta a Portugal.

(procycling.no): Den andre etappen i Volta a Portugal endte med en sterk tredjeplass til Trond Trondsen (Team Coop). En massespurt i Portalegre så Aviludo-Louletano-laget ta en sjelden dobbeltseier da spanjolen Vicente Garcia de Mateos kunne juble foran lagkamerat Luis Mendonca, mens Rafael Reis (Caja Rural – Seguros RGA) stadig leder sammenlagt etter sin prologseier på rittets åpningsdag.

Det gode resultatet til tross, etappen ble ikke bare glede for det norske laget. Team Coop mistet Louis Bendixen før start. Dansken som bokførte seg med en solid tredjeplass på prologen onsdag måtte kaste inn håndkleet som resultat av den ekstreme varmen som råder i det portugisiske etapperittet.

– Veldig trist å forlate Volta a Portugal og Team Coop-lagkameratene mine, etter gårsdagens etappe og 191 kilometer med temperaturer rundt 47 celcius. Fullstendig dehydrert satt jeg fast i antidoping-kontrollen i tre timer mens jeg drakk litervis med vann, sier Bendixen.

23-åringen tilbrakte natten på sykehus og kom ikke til start på den 2. etappen fredag.

– Kroppen min slo seg av og kollapset helt etter at jeg så vidt klarte å avlevere en urinprøve. Jeg tilbrakte natten og morgenen på sykehus grunnet heteslag og nyresvikt, sier Bendixen videre.

Ifølge Team Coop ble Bendixen utskrevet fra sykehuset i Beja fredag morgen.

Brannvesen bistår

Svært høye temperaturer har rammet Portugal og andre deler av Sør-Europa den siste tiden. Med gradestokken godt over 40 har myndigheter utstedet ekstremvarsel og bedt folk ta forbehold.

I Volta a Portugal har etappene gått som normalt, til tross for at rytterne må drikke opp mot 25 flasker i løpet av etappene.

– Dagens etappe burde vært avlyst for å ivareta rytternes helse, sier Gustavo Veloso fra W52-FC Porto-laget ifølge Sic Nocticias.

Veloso beskrev etappen som en sauna og kunne fortelle at de fleste ryttere drakk opp mot 15 liter vann i løpet av den 203 kilometer lange etappen.

Ifølge flere rapporter har arrangøren bedt lokalt brannvesen opprette flere vannstasjoner langs løypen for å kjøle ned rytterne.

– Varmen stoppet opp hele fordøyelsen min. Jeg klarte ikke spise og måtte til slutt jeg gi opp, sier Caja Rural-rytter Joaquim Silva som brøt.

– Vi får ikke takket disse gutta nok … Takk til alle brannmennene som hjalp oss. Uten de hadde vi ikke kommet i mål, sier António Carvalho fra det lokale W52 FC Porto-laget ifølge en rapport på portugisisk TV fredag kveld.

Det internasjonale sykkelforbundet UCI har en ekstremværprotokoll som åpner for å korte ned eller avlyse etapper når rytternes helse og sikkerhet står i fare. Denne protokollen gjelder imidlertid kun for ritt som sorterer under WorldTour- eller HC-kategori.

– Hvis hver dag var som denne, hadde jeg aldri blitt syklist. Gjennom denne 200 kilometer lange etappen bidro dusinvis av lastebiler med frivillige brannfolk fra Alentejo til å senke temperaturen på styre, bremser og hjelmene våre, skriver Radio Popular Boavista-rytter Filipe Cardoso på Facebook.

– For første gang i mitt liv så jeg halve feltet stille seg opp foran en brannslange og trygle om å bli sprutet ned.

Volta a Portugal fortsetter lørdag med den tredje etappen fra Sertã til Oliveira do Hospital på 176 kilometer, der temperaturene er ventet å falle noe. Varmen regnes dog fortsatt som ekstrem.

Tagget med: , , ,

Les også disse