FØR START: Team Coop gjør siste forberedelser før Tour of Norway. Noen timer senere endte August Jensen på en sterk 4.plass. FOTO:procycling.no

Coop motbeviste pessimistene

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 18.05.17 08:59

Del på    

– Dette gir oss selvtillit.

ASKER (procycling.no): Girtrøbbel til tross, August Jensen (Team Coop) åpnet med en svært solid 4.plass i Tour of Norway onsdag. I en kupert finale i Asker var det bare proffer foran bodøværingen: Etappevinner Edvald Boasson Hagen, den tapre angriperen Tosh van der Sande og den kjølige veteranen Simon Gerrans.

– Vi kunne nesten ikke ønske oss en bedre start. Vi har vært sykdom- og skadepreget før start og stiller litt amputert med bare fem mann. Mange hadde allerede dømt oss ute før start, men dagens resultat motbeviser dette. Det gir en god porsjon selvtillit som vi tar med på de neste etappene, sier lagets sportsdirektør Olav Alexander Benjaminsen etter etappen.

Amputert med bare fem ryttere til start fordi både Krister Hagen og Fredrik Strand Galta er skadet. To viktige ryttere for de Sandnes-baserte laget. Førstnevnte har i over en måned slitt med et vondt kne og håper å være tilbake i Tour des Fjords neste uke. Sistnevnte krasjet i Sundvolden GP og trodde i utgangspunktet at alt var OK.

– Fredrik gikk ned i en velt i Sundvolden. Egentlig bare skrubb(sår), fikk ikke påvist noe hos legen og følte seg helt fin dagen etterpå, sier Benjaminsen til procycling.no på Hønefoss.

– Dagen etter trente han to timer. Tirsdagen etter kjørte han pes, men begynte å spy da han følte seg svimmel og kvalm. Først trodde vi det var hjernerystelse, en lett hjernerystelse. Men røntgen viste at det sannsynligvis er en avrevet muskel bak på her (på øvre del nakken). Dette gjør at han får vondt i hodet og ikke kan trene skikkelig, opplyser sportsdirektøren.

Både Galta og Hagen er ute på ubestemt tid. Skadene føyer seg i en lang rekke av utilgjengelige ryttere hos Team Coop om dagen. Even Rege knakk kragebeinet for to uker siden og er sannsynligvis ute til NM, kanskje rekker han starten på Stjørdal. Andreas Olsen har vært satt ut av virus i hele år, mens Ole André Austevoll er satt til å trene etter en lengre periode med for mange ritt og overbelastning.

Som et resultat av den prekære situasjonen valgte Benjaminsen å ta Håvard Blikra ut av laget som skulle kjøre Tour of Norway, slik at Coop-veteranen er frisk og opplagt til Tour des Fjords.

Grundig forarbeid

Selv uten bærebjelker som Hagen, Galta og Blikra, hadde altså Team Coop en sterk åpning på Tour of Norway og laget ser positivt på fortsettelsen. Jensen ble godt beskyttet innledningsvis på etappen av Gustav Höög og debutant Håkon Aalrust. Inne på avslutningsrundene i Asker tok rutinerte Philip Lindau ansvar, mens Jensen og Øivind Lukkedahl kombinerte fint på de siste kilometerne.

Jensen var godt forberedt og hadde rekognosert bakken. Laget fikk også godt med informasjon av lokalgutten Aalrust. Det var dessuten i en liknende finale at Jensen vant en etappe i Tour de Loire-et-Cher tidligere i år. Etter den solide starten i Asker, er Jensen klar til å krige videre mot stjerner som Boasson Hagen og Gerrans.

– Målet mitt er å komme topp tre på en etappe. Også har vi meg og Øivind til å spille på i sammendraget. Vi må ta det litt som det kommer. Topp tre er veldig fint for laget å ta med seg fra dette rittet, sier Jensen – som også har rekognosert den potensielt avgjørende finaleetappen i Oslo.

– Avslutningen i Oslo er veldig grei. Stigningen til Ekeberg har jeg sjekket ut. Jeg brukte noen gamle sykkelstier og kan for så vidt runden ganske godt. Jeg kjenner prosenten på bakken og nedkjøringen. Men kjører fire runder der uansett, så ingenting blir overraskende.

Usikker på VIP-vegen

Torsdagens raske finale i Brumunddal blir en utfordring for Jensen, som ikke er noen ren spurter. Avslutningen i Sarpsborg passer han desto bedre, hvilket 25-årignen beviste med en oppsiktsvekkende 3.plass i 2016. Følelsene for kongeetappen på Lillehammer og den tøffe VIP-bakken (3.2 km à 8 prosent) er imidlertid noe mer ambivalente.

– Lillehammer-etappen er hard uansett. Men bakken er ikke like lang som Rjukan i fjor. Kan hende det spiller favør meg. Men det er veldig gode ryttere her. Man må treffe med formen og dagen og mye annet. Erfaringen min med VIP-bakken er for så vidt dårlig, siden jeg var syk under NM (2015). Så jeg er usikker på hvordan jeg går i den med god formen. Men det er ikke noe hokuspokus. Mye som er åpent i dette rittet og det gjelder kanskje å kjøre offensivt i den her løypen. Det blir spennende.

Jensen og Benjaminsen er enige om at flere av etappene i årets Tour of Norway passer godt for Bodø-puncheur’en. Er det en løype som skriker August?

– Den skriker mer Edvald enn August, spør du meg, smiler Benjaminsen.

– Etappe en og fire (Sarpsborg) passer best for August. Oslo er spennende, og det er etappe fem som til slutt vil avgjøre sammendraget. Så vi prøver å holde Øivind og August på samme tid som de beste. Så får vi se hva som skjer på etappe tre på Lillehammer.

– Lillehammer-etappen er knallhard. Det spørs hvor tidlig det blir satt fyr. Det er opp til profflagene hvor hardt det blir og når det skal gå fort. Vi skal iallfall legge en god plan for August og Øivind. Kanskje spiller vi cool og markerer, eller kanskje vi skal prøve å utfordre mer. Det spørs på stemningen blant gutta når tiden kommer.

Tagget med: , ,

Les også disse