JUBLET FOR SIN STØRSTE SEIER: Alexey Lutsenko seiret på den femte etappen i Vuelta a España. Foto: EPA/Javier Lizon

Bruddseier til Lutsenko

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 23.08.17 17:53

Del på    

Astana-rytteren utmanøvrerte bruddkameratene i Vuelta a España.

(procycling.no): Alexey Lutsenko vant den femte etappen i årets Vuelta a España da han kom alene til mål i den korte målbakken i Alcossebre.

Han satt i et 17-mannsbrudd der han angrep flere mil før mål, og med god hjelp av Marco Haller på vei inn i siste bakke, hadde han over 40 sekunder ned til de gjenstående bruddkameratene.

Han holdt unna med god margin, og Dimension Data-rytteren Merhawi Kudus ble nummer to, men var aldri i nærheten av å hente Astana-rytteren.

– Det var veldig tøft, for jeg måtte jobbe mye alene før den siste bakken. Det var en fin etappe og et stort resultat for meg. Jeg må takke alle rytterne på laget mitt. Dette er min største seier, sa Lutsenko i seiersintervjuet etter etappen.

Bruddet var flere minutter foran feltet med favorittene, og i den siste, brutale bakken på onsdagens etappe satte Team Sky et fryktinngytende tempo. Gianni Moscon sprengte favorittgruppen i fillebiter, og da Chris Froome gikk, var det bare fem ryttere igjen.

I tillegg til Froome satt Esteban Chavez, Alberto Contador og Michael Woods der, mens Tejay Van Garderen måtte slippe dem like før mål.

Disse fire kom inn på lik tid, og dermed beholdt Chris Froome den røde ledertrøyen. Vincenzo Nibali, Fabio Aru og Romain Bardet tapte alle tid i den siste bakken på drøye tre kilometer.

Stort brudd avgårde

Det gikk tidlig ni ryttere fra feltet. Blant disse var Julian Alaphillipe, Marc Solér og Davide Villella var blant disse ni. Etter hvert kom flere ryttere opp til disse, og det var til slutt 17 ryttere som satt i dagens brudd.

Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), Rubén Fernandez og Marc Soler (Movistar Team), Michael Schwarzmann (Bora-Hansgrohe), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Davide Villella (Cannondale-Drapac), Marco Haller og Matvey Mamykin (Katusha-Alpecin), Matej Mohoric (UAE Team Emirates), Alexey Lutsenko (Astana), Valerio Agnoli (Bahrain-Merida), Jérémy Maison (FDJ), Merhawi Kudus (Dimension Data), Lluis Mas og Hector Saez (Caja Rural-Seguros RGA), Michel Kreder (Aqua Blue Sport) og Jetse Bol (Manzana-Postobón) er navnene på rytterne som befant seg i bruddet.

Samarbeidet var lenge ganske godt i bruddet, men etterhvert som utbryterne nærmet seg mål, ble det mer lurekjøring. Team Sky holdt nemlig bruddet på høvelig avstand lenge, men på de siste par timene av rittet økte avstanden, og det ble klart at etappevinneren kom til å sitte foran.

Angrep i bruddet før siste bakke

Kristoffs opptrekker, Marco Haller, prøvde å utnytte sine styrker og prøvde å komme unna før den siste brutale bakken. Han fikk etterhvert besøk av Lutsenko i det småkuperte terrenget mot målbakken. Naturligvis la den vesentlig dårligere klatreren Haller seg bak Astana-rytteren.

Bak i bruddet ble det angrep, og de fire sterkeste rytterne i bruddet ristet av seg sine bruddkamerater. Alaphilippe, Soler, Gougeard og Kudus tok opp jakten på duoen i front. Mellom dem lå Matej Mohoric, og han ble fort hentet av kvartetten.

Det var en form for et samarbeid, men det var på ingen måte hundre prosent dedikert kjøring fra de fem foran. Det utnyttet AG2R-rytteren med å angripe. Han fikk med seg Kudus, og de to antatt beste, Solér og Alaphillipe måtte ta opp jakten sammen. Foran hadde Marco Haller begynt å hjelpe den tidligere U23-verdensmesteren, noe som økte kazakstanerens vinnersjanser.

Haller måtte slippe Lutsenko med en gang de var inne i bakken, og Lutsenko måtte ta fatt på de siste tre kilometerne alene, med Gougeard og Kudus jaktene bak. Kudus distanserte franskmannen, og tok dermed opp jakten. Han hentet Haller med cirka to kilometer igjen, men Lutsenko virket ikke å ta igjen.

Lutsenko vant etappen til slutt i ensom majestet foran Kudus.

Sammenlagtfavorittene gjorde opp seg i mellom, og Froome kom inn blant de fremste der og beholdt trøyen. Fabio Aru mistet 11 sekunder sammen med blant andre Adam Yates, Wilco Keldermann og Illnur Zakarin, mens David De La Cruz var ti sekunder bak dem igjen. Nibali mistet 28 sekunder til Froome, mens den siste bakken gikk verst utover Romain Bardet. Han tapte nærmere 50 sekunder på den røde trøyen på onsdagens etappe.