PUNKTERTE: Boasson Hagen punkterte på verst tenkelig tidspunkt. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

Uheldig Boasson Hagen: – Punkterte på verst tenkelig tidspunkt

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 10.07.19 17:29

Del på    

Klarte ikke å hamle opp med Sagan på finalen av den femte etappen etter uhell på kritisk sted.

COLMAR (procycling.no): Etter at Sunweb og Bora-Hansgrohe gjorde en strålende jobb med å holde bruddet på tålelig avstand og kjøre det inn i den siste bakken, var det duket for en spurt i et redusert hovedfelt i Colmar.

Edvald Boasson Hagen punkterte i forkant av den siste stigningen, men med strålende kjøring opp, og ikke minst ned, tredjekategorien på de siste to milene, var han tilbake i feltet og klar for å kjempe om etappeseier på den femte etappen. 

Rui Costa gjorde sitt med å ødelegge for spurterne med et angrep med syv kilometer igjen, men med en flat finale inn mot spurten, ble det vanskelig for den tidligere verdensmesteren. Med to kilometer igjen var det slutt for portugiseren.

I spurten var det Peter Sagan som var den sterkeste. Han gikk fra hjulet til Matteo Trentin og hadde få problemer med å ta seieren.

VISTE MUSKLER: Peter Sagan var den beste i spurten på den tøffe femteetappen i årets Tour de France. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

Boasson Hagen: – Måtte bruke mye krefter

Wout Van Aert ble nummer to, mens Trentin tok tredjeplassen. Edvald Boasson Hagen ble nummer tolv.

– Det var punktering på verst tenkelig tidspunkt. Det måtte jobbes hardt for å komme tilbake, og det kostet litt krefter det. Jeg kom tilbake. Det var synd jeg punkterte, men det er sånn sykkelsporten er, sier Boasson Hagen til procycling.no i Colmar like etter målgang. 

Opphentingen ble skjebnesvanger for nordmannen.

– Jeg måtte bruke mye krefter på slutten, og da hadde jeg ikke den toppfarten som jeg trenger. Det er sånn det er. Jeg kunne hatt bedre flaks.

Boasson Hagen fikk ikke hjelp av lagkameratene sine da han punkterte. Det var en avgjørelse han tok på egenhånd.

– Michael (Valgren) spurte om han skulle vente, men jeg sa nei, sier Boasson Hagen.

– Det er begrenset hvor mye hjelp man kan få i bilkøen uansett, og jeg var ikke sikker på om jeg kom opp i det hele tatt. Da hadde det vært dumt om de hadde sluppet seg tilbake. Det var riktig prioritering, legger han til.

ANNONSE: Følg Tour de France hver dag på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tøff kamp for å komme i brudd

På starten av den 175.5 kilometer lange etappen fra Saint-Dié-des-Vosges til Colmar var det en voldsom kamp om å bli med i dagens brudd.

Det gikk flere større grupper og mange prøvde seg, men det tok tid før bruddet ble etablert. Odd Christian Eiking var blant dem som prøvde seg, men nordmannen lyktes ikke med å komme av gårde.

Til slutt var det mannen i klatretrøyen, Tim Wellens som initierte en kvartett. Toms Skujins, Mads Würtz Schmidt og Simon Clarke ble Wellens’ bruddkamerater.

Bruddet kontrollert med jernhånd

Bak i feltet var det Bora-Hansgrohe og Sunweb som kjørte. De holdt utbryterkvartetten på tålelig avstand, og de fikk aldri mer enn to og et halvt minutt.

Bora og Sunweb kjørte for sine respektive spurtere, Peter Sagan og Michael Matthews.

Tim Wellens økte forspranget i kampen om klatretrøya. På den første tredjekategorien var Wellens først over og sikret to poeng, mens Skujins tok ett. Den neste stigningen var en andrekategori, der Wellens igjen var først foran Skujins, Clarke og Schmidt.

I den neste stigningen, den nest siste av dagens utfordringer, ble det derimot splitter i bruddet. Først ble Schmidt droppet, før Skujins kjørte i fra. Han tok alle klatrepoengene over toppen, mens Wellens og Clarke fulgte bak. Nå var uansett feltet så nærme at bruddet ble levnet lite sjanse.

ANNONSE: Følg Tour de France hver dag på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

De norske i trøbbel

På den nest siste stigningen fikk flere av de norske rytterne trøbbel. Noe skuffende måtte blant andre Odd Christian Eiking slippe, mens et mekanisk uhell bidro til å gjøre dagen tyngre for Edvald Boasson Hagen.

Han måtte kjøre seg opp på bilkøen i bunn av den siste bakken, men slet med å få kontakt med feltet igjen.

Selv med hjelp fra lagbilen i form av en sticky bottle, måtte Boasson Hagen se halen på feltet forsvinne opp i bakken.

Med drøye to mil igjen av etappen, var Toms Skujins hentet som den siste gjenværende fra bruddet, og Sunweb kontrollerte det for Matthews. Mot toppen av den siste bakken var Boasson Hagen ett minutt bak Xandro Meurisse som hentet to klatrepoeng på tredjekategorien.

Boasson Hagen kjempet seg tilbake, men hadde ikke nok krefter igjen på slutten til å kjempe om de gjeveste plasseringene.

Saken oppdateres!