BEST OPP RIPERN: Oskar Myrestøl er sterk, eksplosiv og har en god avslutning. Da er det kanskje ikke så rart at han sammenliknes med Thor Hushovd? Her fra den avgjørende turen opp Riperbakken da han vant juniorens Ringerike Grand Prix, søndag. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Her angriper den «nye Oksen fra Grimstad»

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 12.05.19 12:39

Del på    

– Sammenlikningen med Thor er forståelig, sier Oskar Myrestøl Johansson (17).

HØNEFOSS (procycling.no): I fjor var det velkjente Søren Wærenskjold (nå i Joker Fuel of Norway) som stakk av med seieren under Ringerike Grand Prix junior.

I år gikk seieren til et talent det knyttes like høye forventninger til, nemlig 17 år gamle Oskar Myrestøl Johansson.

Hvis det framstår som et helt ordinært norsk navn for deg, så kan vi legge til at han er fra Grimstad, er ’stor og tung’ og innehar en meget solid avslutning.

Hørt om liknende typer fra sørlandsbyen før? Det har Oskar gjort, og faktisk medgir han også selv at han ikke er helt ulik ryttertypen legendariske Thor Hushovd en gang var:

– Først og fremst har jeg lyst til å være meg selv. Jeg blir sammenliknet og det forståelig. Vi er begge store og sterke, men så går det kanskje ikke like fort oppover. Vi er nok egentlig litt like, men først og fremst har jeg lyst til å utvikle meg selv, sier Myrestøl Johansson rolig og reflektert overfor procycling.no.

En skikkelig idrettsfamilie

Han er fra en skikkelig idrettsfamilie i Grimstad, der han har fulgt pappa Gunnar og storebror Kristian på sykkelritt siden han var en liten guttunge.

Kristian var selv en lovende junior, mens Oskar og søsteren Line (er i norgestoppen som utøver i mangekamp, friidrett) er delene av familien som ser ut til å ha idrettsgenene som gjør at de kommer til å nå lengst i sine respektive karrierer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ORIGINALEN: Den ekte oksen fra Grimstad går her til topps under Omloop Het Nieuwsblad. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Oskar i til daglig elev ved NTG Sykkel i Bærum og har når sant skal sies herjet i aldersbestemte klasser i flere år, allerede.

Under søndagens Ringerike Grand Prix junior var førsteårsjunioren storfavoritt alt ved starten, etter at et annet lysende talent, Tord Gudmestad fra Stavanger, tok seieren under GP Sundvolden i går.

Sterkest opp Riperbakken

Som vanlig ble det kjørt svært aktivt i juniorklassen og Gudmestad var en av mange som kom seg løs i brudd underveis.

18-åringen fra Nærbø har dog ikke sin største styrke i korte bakker og eksplosivt terreng. Selv om han hang med teten opp Riperbakken den første gangen, ble han ’mat for rytterne’ bak opp de siste to passeringene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FIKK DET TØFT: Tord Gudmestad (Stavanger SK) ble norgesmester under NM i Sandefjord i fjor. Han går greit i bakker, men fikk det tungt i møtet med Riperbakken som holder 22 prosent i et kort parti nær toppen. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Siste gangen hadde også Myrestøl Johansson fått kontakt med gruppa der Tomas Sundlisæter og Marcus Korsnes befant seg, og nå angrep han fra front. Målet med å kopiere storebror Kristians triumf fra det samme rittet i 2011, var en sjanse han ikke var villig til å la gå ifra seg.

– Riperbakken biter den, men jeg har ofte fin eksplosivitet opp slike harde, korte bakker.

– Opp siste gangen følte du deg grei?

– Ja, det gjorde selvsagt vondt, men jeg visste at det gjorde minst like vondt for de andre. Og flere av dem hadde vært i brudd lengre enn meg. Jeg kjente det på andrerunden at det var igjen litt til siste gangen opp, sier Myrestøl Johansson.

Nok en sterk okse

Grimstad-profilene Dag Otto Lauritzen og Thor Hushovd ble selvfølgelig oppmerksomme på det nye stortalentet i byen for lenge siden.

På sidene til klesprodusenten Trimtex ble det alt i fjor lagt ut et portrett av den da 16 år gamle gutten, hvor det også hevdes at han bærer kallenavnet ”Frederic The Bull”. Der poserer han også på et bilde sammen med Thor Hushovd:

– Det er som treneren min beskrev meg en gang: Oskar setter mest pris på late dager i sola uten bekymringer, og trives best når han lukter på blomstene. Men samtidig er han sterk og med et skikkelig konkurranseinstinkt når det teller som mest. Men blant vennene mine, og også blant syklister, er jeg bare «Oskar», forteller han i intervjuet, noe som får oss mest til å tenke på «Oksen Ferdinand», men likefullt …

DE-BRIEF: Oskar Myrestøl Johansson snakker med Tord Gudmestad i etterkant av juniorenes batalje om tittelen under Ringerike Grand Prix. Med seieren kopierte Oskar storebror Kristians bragd fra 2011. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

På sikt er målet å skape seg en karriere ikke ulik den Hushovd (også han en okse) nøt godt av etter at han ble proff hos Crédit Agricole i 2000-sesongen.

– Hva håper du å få til på sikt?

– Det er vanskelig å si. Jeg har som mål å kunne leve av det og nå så høyt nivå jeg bare klarer. Det er det jeg jobber mot.

– Du er ifra Grimstad, snakker du noe med «gamlegutta» innimellom?

– Det blir jo litt. Det er gøy at det er et bra miljø. Når det har kommet store syklister fra Grimstad før, så satser jeg imot det jeg også.

– Fortsatt er det mest gøy?

– Ja, jeg gjør det først og fremst fordi det er utrolig gøy. Etter hvert ser jeg for meg å kunne leve av det og konkurrere så lenge jeg klarer, sier han.

– Hva slags type løp drømmer du om på sikt, som du pleier å sitte hjemme og se på TV nå?

– Det er klassikerne i Flandern, spesielt. Flandern rundt, Gent-Wevelgem, Scheldeprijs. Den type løp.

Veltet fra topplassering i Kuurne

Søndag vant Myrestøl Johansson spurtoppgjøret mot Marcus Korsnes (Bærum og Omegn Cykleklub) og Tomas Sundlisæter (Gauldal SK) under Ringerike Grand Prix junior.

Denne sesongen også landslagssjef Kai Lexberg tatt ut førsteårsjunioren til Gent-Wevelgem og Paris-Roubaix.

Selv om resultatene hans ikke har vært det helt store ved første øyekast, skal det nevnes at han kjørte svært aktivt i starten av et brutalt Gent-Wevelgem.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

AVGJØRELSEN: Oskar knekker konkurrentene på beste Hushovd-manøver etter at det samlet seg på nytt på vei inn til Søndre Torg i Hønefoss. Nummer to ble Marcus Kornes (BOC), mens Tomas Sundlisæter (Gauldal SK) ble nummer tre. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Han fikk også sjansen under juniorenes versjon av Kuurne-Brussel-Kuurne tidligere i sesongen. På resultatlistene står han bokført med 37.-plass, +3:38 bak vinneren.

Men her skal det legges til at nordmannen veltet ute på oppløpet, fra en posisjon der han med stor sannsynlighet hadde klart å hente med seg en topp 10-plassering hjem.

Senere denne sesongen vil NM, EM i Nederland og VM i Yorkshire være mål for den talentfulle 17-åringen fra Grimstad.

Tagget med: , , , ,

Les også disse