criterium-du-dauphine.fr

Alpene kaller: Pogačar, Vingegaard og Evenepoel i uforløst oppgjør Forhåndsomtale – Critérium du Dauphiné 2025

Ole Brokhaug
Tips meg

Publisert 6.06.25 16:05

Alpene reiser seg som en mur av muligheter og prøvelser når Critérium du Dauphiné – et åtte dager langt etapperitt i UCI WorldTour-kategorien (2.UWT) – setter hjulene i sving denne søndagen. Det franske ukesrittet, som siden 1947 har fungert som Tour de France’ mest betydningsfulle generalprøve, samler igjen det ypperste av klatrekraft, lagstruktur og taktiske ambisjoner. I år skrus temperaturen ytterligere opp med alle tre gigantene til start: Pogačar, Vingegaard og Evenepoel står på linje i det som kan bli det første reelle svaret på hvem som har overtaket før sommerens klimaks. Men Dauphiné lever sitt eget liv – og her avgjøres sjelden alt på papir.

Løypeprofil og nøkkeldager

Årets Critérium du Dauphiné strekker seg over åtte etapper fra 8. til 15. juni, og tegner et klatrekart som for alvor tester Tour-ambisjonene. Rittet åpner med en småkupert førsteetappe i Saint-Pourçain-sur-Sioule, før det trapper jevnt opp med tempoduell på dag 4 og et brutalt trippelsett i fjellene mot slutten.

Det er særlig de tre siste dagene som skaper knuter i lagledelsenes taktikk: Etappe 6 til Le Collet d’Allevard byr på 11,2 km med 8,2 % i snitt, mens etappe 7 til Samoëns 1600 gir et av rittets råeste fjellavslutninger. Finalen til Plateau des Glières, 8. etappe, kombinerer grus, høyde og ryttere på bristepunktet – et avslutningsshow med uforutsigbarhet som varemerke.

Totalen på 1 207 kilometer og nær 19 000 høydemeter gjør årets løype til en hensynsløs eksamen i klatrebein, gjenvinning og kollektiv styring. Her vinner man ikke med margin – man taper på svakhet.

Se kart og etapper:

https://www.criterium-du-dauphine.fr/en/overall-route

Se høydepunkter fra 2024:

https://youtu.be/YvUdPodRz88


Favorittene: Vingegaard, Evenepoel og Pogačar

Tre menn, tre spørsmålstegn – og et fjelltegn av et ritt. Critérium du Dauphiné 2025 samler de største navnene i internasjonal etapperittsykling, men ingen av dem stiller med ubestridt moment.

Jonas Vingegaard gjør sitt første ritt siden veltkatastrofen i Baskerland. Brudd i kragebein, flere ribbein og en punktert lunge holdt dansken borte i ni uker, men han har trent målrettet i høyden og får med seg et støttende fjellmannskap i Sepp Kuss, Matteo Jorgenson og Attila Valter. Hans siste fullførte etapperitt var Paris–Nice i mars, som han vant med maktdemonstrasjon på Col de la Couillole.

Remco Evenepoel står i en lignende posisjon: også han veltet i Itzulia og måtte opereres for brudd i kragebein og skulderblad. I motsetning til Vingegaard konkurrerte han nylig – og viste aktiv kjørestil i det belgiske mesterskapet. Soudal-rytteren vil se mot tempoetappen og bratte mellombakker for å måle nivået.

Tadej Pogačar har ikke konkurrert siden monumentseieren i Liège–Bastogne–Liège i april, men rapporter fra UAE forteller om uhyggelig klatreflyt under høydeleiren i Sierra Nevada. Sloveneren har aldri vunnet Dauphiné – men det har aldri vært så nært.


Data powered by FirstCycling.com


Outsidere og potensielle overraskelser

Bak de tre monumentene rykker et kobbel av ryttere med like deler kapasitet og mulighet. Carlos Rodríguez (INEOS) har klatret jevnt hele våren og fikk sin definitive bekreftelse med sjuendeplass i Tour de France i fjor. UAE stiller med dybde – både Marc Soler og Pavel Sivakov kan ta ansvar dersom Pogačar holder igjen.

Santiago Buitrago har allerede en etappeseier i Giroen bak seg i 2023, og blir Bahrain Victorious’ fremste kort. Matteo Jorgenson, som har vunnet Paris–Nice to år på rad, kan i praksis lede Visma om Vingegaard trenger tid. Og aldri undervurder en Remco i angrepsmodus.


Trøye-konkurranser: klatrepoeng, poengjakt og ungdomsduell

Critérium du Dauphiné 2025 byr på fire trøyer: gul (sammenlagt), grønn (poeng), polkadott (klatring) og hvit (beste unge rytter).

Klatretrøya tilhører ofte utbryterne. Ryttere som Aurélien Paret-Peintre (Decathlon AG2R) og Fred Wright (Bahrain) er kapable i kupert terreng og uten GC-press. Uno-X kan også sende Søren Wærenskjold eller Andreas Kron i brudd på overgangsetapper.

Poengtrøya favoriserer spurtere som tåler motbakker. Edward Theuns (Lidl-Trek) har både hurtighet og holdbarhet, mens Paul Penhoët (Groupama-FDJ) kommer fra en solid vårsesong. Jonathan Milan kan også blande seg inn, avhengig av finalens profil.

Ungdomstrøya gjelder ryttere født 1. januar 2000 eller senere. Carlos Rodríguez (INEOS), født i 2001, er storfavoritt. Søren Wærenskjold (Uno-X), født 12. mars 2000, er kvalifisert og kan overraske – spesielt med solide plasseringer i spurter. Andre aktuelle navn er Axel Laurance (INEOS) og Jordan Labrosse (AG2R).


Norske ryttere og lagkontekst

Åtte nordmenn stiller til start – fire for Uno-X Mobility, én i Visma, én i INEOS, én i Bahrain og én i støtterolle for UAE. Noen kommer for å lære, andre for å bekrefte nivå.

Tobias Foss (INEOS) får en viktig hjelperrolle i fjellene og på tempoen. Per Strand Hagenes (Visma) kjører sitt første store ritt siden Tirreno og skal bygge erfaring. Uno-X kommer med bredde: Tobias Halland Johannessen og Andreas Leknessund har topp-20-potensial i sammendraget. Søren Wærenskjold og Stian Fredheim er brudd- og spurtkort, mens Markus Hoelgaard gir struktur i overgangsetappene. Torstein Træen (Bahrain) har vist form gjennom våren – og får kanskje sjansen til å klatre for seg selv.


Historisk kontekst og tidligere utgaver

Critérium du Dauphiné har vært mer enn et oppvarmingsritt siden sin opprinnelse i 1947. Det har fungert som målestokk og metafor: hvem tåler fjellene, hvem tåler presset – og hvem skjuler form? Bernard Hinault vant fem ganger. Froome tre. I fjor var det Roglič som tok sammenlagtseieren – med Jorgenson tett bak. Carlos Rodríguez vant siste etappe, og Fortunato tok klatretrøya.

For veteraner som Bardet blir årets utgave et siste farvel – han har vært på pallen her før. For de unge er det et første skritt inn i Tour-sirkuset.


Frempek mot Tour de France – og NM

Når rytterne forlater Plateau des Glières neste søndag, vil ikke alle svar være gitt – men nok vil være avslørt. Dauphiné er rittet der tempoen testes, lungenes kapasitet vurderes, og rivalenes blikk møtes første gang. Med Vingegaard og Evenepoel tilbake fra skade, og Pogačar tilbake i konkurransemodus, settes tonen for juli.

Men rittet lever også sitt eget liv. Her kan en ny stjerne markere seg, et lag ta form, og usynlige marginer vippe verdensbilde. Og for de norske rytterne venter et annet høydepunkt i horisonten: norgesmesterskapet i Hønefoss, arrangert av Ringerike SK helgen 28.–30. juni. Den røde, blå og hvite mestertrøya bæres med stolthet i Frankrike – en æresstripe som markerer hvem som har tålt presset på hjemmebane.