Søndag er det klart for den 105. utgaven av herrenes Liège-Bastogne-Liège, mens kvinnene kjører rittet for tredje gang. I en sesong hvor så godt som samtlige kvinneritt har blitt sendt på TV eller via diverse streamer, blir dessverre ingen TV-sending fra kvinnens WorldTour-ritt.
Som det ei heller var fra Flèche Wallonne, også det styrt av mektige ASO med ritt som Tour de France, Vuelta a España, Arctic Race of Norway og Paris-Roubaix i porteføljen. Der var et sammendrag av den siste kilometeren opp Mur de Huy i «split screen» alt man fikk se fra kvinnenes ritt.
Sammen med Tour of Guangxi er de to belgiske rittene de eneste i kvinnenes WorldTour denne sesongen som ikke vil ha noen form for direktesending.
– De (ASO) fremstår som ganske gammeldagse. Det er fint at vi har rittene, det synes jeg er veldig bra, men for at sporten vår skal bli mer profesjonell er det viktig at det blir sendt og får en skikkelig mediedekning, sier Katrine Aalerud til procycling.no om den manglende TV-satsingen fra ASO.
ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!
– Jeg synes det er veldig dårlig gjort. Jeg tror kanskje ikke de ser potensialet i kvinnesyklingen. TV-seerne synes nok er moro å se action derfra også, ikke bare se på et langvarig brudd før det blir action i herrerittet, sier hun videre.
I kriteriene som er laget for kvinnenes WorldTour de neste årene fra 2022 er det også et eget punkt som krever 45 minutters direktesending fra rittene som vil ha WorldTour-status.
Van der Breggen: – Fortjener live-dekning
Aalerud er den eneste norske deltakeren i kvinnerittet på søndag og har også et forslag til endring i TV-dekningen.
– Hvis jeg selv kunne kommet med et forslag ville jeg sendt starten på herrenes ritt og så den avsluttende delen for damene. Når vi er ferdige får de uansett med seg all action derfra (fra herrenes ritt). De kunne kanskje fordelt det litt mer, er det ikke mer spennende for TV-seeren å se litt action hele tiden, spør hun retorisk.
Etter onsdagens Flèche Wallonne var også vinner Anna van der Breggen opptatt av den manglende TV-sendingen.
– Dette er ett av våre største ritt, sammen med Liège. Så vær så snill alle sammen, skriv det ned: Vi ønsker oss dekning neste år. Amstel Gold Race var et godt eksempel på hvordan man kan gjøre det, sa hun til Cyclingnews.com.
– Nå synes jeg vi har kommet til et punkt hvor vi fortjener å ha live-dekning, slik at folk kan følge med. Mange ville ønsket det og vi vil vise oss frem. Jeg tror det er på tide.

NUMMER FEM: Anna van der Breggen fløy som vanlig opp Mur de Huy. Boels-Dolmans-rytteren har vunnet rittet hver gang siden 2015-sesongen. Foto: Luc Claessen/Getty Images
Usikker etter Amstel-velt
Aalerud kjørte ikke selv Flèche Wallonne etter at hun veltet forrige søndag i Amstel Gold Race. Der fikk hun hånda inn i eikene, som gjorde at hun kutta av seg en del av huden på håndleddet inn mot pulsåren.
ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!
Etter å ha startet rolig med et kvarter og en halvtime på rulla mandag og tirsdag, har hun gradvis prøvd seg mer på veien de siste dagene. Hun har også fått klarsignal til søndagens ritt.
– Jeg vet ikke helt hva jeg kan forvente. Det er forskjell på trening og ritt. På trening kan man være litt forsiktig med veivalg selv, men det kjentes greit ut over humpene og slikt i går.
– Formen er fin, men det er bare usikkert med hånda. Jeg vet ikke hvordan det blir, men om det funker så håper jeg jo å være med i toppen.

VELTET: For andre år på rad veltet Katrine Aalerud ut av Amstel Gold Race. Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images
Tror på mer aggressivt ritt etter løypeendring
24-åringen syklet ikke rittet i fjor etter at hun også da veltet i Amstel Gold Race, men hun imponerte med en 20. plass i debuten i 2017.
Således er hun blant de beste på Team Virtu i et slikt ritt, men med bakgrunn i skaden ser hun ikke for seg en kapteinsrolle nå.
– Nei, ikke ut ifra at jeg er såpass usikker som jeg er nå. Vi har ikke snakket noe taktikk og sportsdirektøren min vil bare at jeg skal ta dag for dag. Det ser bedre ut for hver dag som går, og uansett er det ikke vits å satse alt på et usikkert kort når du ikke vet hvor du har personen etter en krasj.
– Katrine er tilbake og hun vil gi laget mer dybde i klatringene. Vi vil prøve å gi det et forsøk på å få et bra resultat og forhåpentligvis få den topp ti-plasseringen vi har håpet på i Ardennerklassikerne, sier sportsdirektør Carmen Small i en pressmelding.
I likhet med herrenes ritt, avsluttes også nå damenes ritt i Liège. Dermed forsvinner Côte de Saint-Nicolas og bakken opp til mål inne i Ans, men samtidig har Côte de Wanne og Côte de Brume blitt lagt inn i første halvdel av rittet.
– Jeg tror det kan bli mer aggressivt. Det er jo lagt inn flere bakker tidligere, som er litt lengre og som jeg likte ganske godt. Det er synd de fjernet den siste bakken, for det var én av favorittene mine. Jeg tror det blir et mer aggressivt ritt siden folk ønsker å komme ifra. Mer uforutsigbart med en slik løype, for det er kanskje også flere allroundere som ikke ville kjørt her uten endringen, sier Aalerud om løypeendringa.
– Jeg var mer fornøyd med den forrige avslutningen, men jeg er åpen for endringer. Du kan ikke sette begrensninger på deg selv selv om det er en flatere avslutning. Det er jo bakker nok underveis til at alt kan skje, men jeg favoriserer den forrige løypa, det må jeg si.
ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!