ADVARER: Nye regler tvinger Giro-direktør Mauro Vegni til å advare de italienske lagene. FOTO: © Tim De Waele

– Å være italienske holder ikke til Giro-invitasjon lenger

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 17.01.20 10:41

Del på    

Giro-direktøren med advarsel til de italienske lagene.

(procycling.no): Tre invitasjoner til Giro d’Italia ble sendt ut denne uken. Ikke uventet gikk wildcard-invitasjonene til de tre italienske,  prokontinentallagene Androni Giocattoli-Sidermec, Bardiani-CSF-Faizanè og Vini Zabù-KTM.

I utgangspunktet hadde arrangøren kun to wildcard å sende ut, men ettersom franske Total Direct Energie ga opp sin automatiske invitasjon som fjorårets sesongs beste prokontinentallag, fikk RCS Sport plass til tre hjemmelag.

– Giroen har alltid prøvd å støtte de italienske lagene, og nå vil jeg prøve å hjelpe dem så langt det er mulig under den nye UCI-reformen, sier Mauro Vegni til den italienske sportsavisen La Gazzetta dello Sport.

De siste årene har grand tour-arrangørene ASO, Unipublic og RCS Sport kunnet dele ut fire wildcard-invitasjoner. I 2020 har UCI imidlertid økt antall WorldTour-lag fra 18 til 19, og regelfestet at det best rangerte prokonti-laget ved sesongslutt foræres automatisk invitasjon den påfølgende sesongen. Det betyr at arrangørenes handlefrihet er blitt kraftig begrenset.

Med fire wildcard for hånden har Vegni ikke vært fremmed for iøyefallende valg blant de ikke-italienske lagene også; med sine invitasjoner til Gazprom-RusVelo i 2016 og 2017, og Israel Cycling Academy i 2018 og 2019. Begge var valg tuftet på kommersielle hensyn.

Varsler endringer

Med én invitasjon mindre har Vegni like fullt falt på det nasjonalistiske alternativet, men Giro-direktøren understreker at slik vil det ikke nødvendigvis være i uoverskuelig fremtid. I lys av de nye reformene fra det internasjonale sykkelforbundet UCI varsler Vegni endringer og at nye prioriteringer blir tvunget frem hva gjelder hvilke lag som velges til de ulike rittene.

– Målet mitt var å støtte våre lag, men det kan jeg si helt klart, at i fremtiden vil det ikke være nok å være italiensk for å kunne kjøre giroen, advarer Vegni.

En utvidet WorldTour og mindre makt til grand tour-arrangørene kan tenkes å legger ytterligere press på en allerede skadelidende italiensk sykkelscene, der lagene i lang tid har kjempet med ryggen mot veggen i kampen om sponsorinntekter. I 2020 er det fjerde sesongen på rad at ingen WorldTour-lag er registert med italiensk lisens. Tre lag har prokontinental-status i Italia denne sesongen; et forholdsvis lavt antall sammenliknet 2000, da støvellandet hadde hele sju lag på nivå 2 og åtte lag på nivå 1.

– Jeg ser gjerne at våre lag merker seg hvordan de utenlandske lagene utvikler seg. Jeg ser gjerne at de strukturerer seg mer. Skal man bli invitert til de internasjonale rittene holder det ikke å bare være italiensk lenger.

Lag invitert til Strade Bianche: Androni Giocattoli Sidermec, Bardiani-CSF Faizanè, B&B Hotels-Vital Concept, Alpecin-Fenix, Arkéa-Samsic, Circus-Wanty Gobert.

Lag invitert til Tirreno-Adriatico : Androni Giocattoli Sidermec, Gazprom-Rusvelo, Arkéa-Samsic, Bardiani-CSF Faizanè, Total Direct Energie.

Lag invitert til Milan-San Remo :Total Direct Energie, Circus-Wanty Gobert, Alpecin-Fenix, Vini Zabù-KTM, Arkéa-Samsic, Gazprom-RusVelo.

Lag invitert til Giro d’Italia: Androni Giocattoli Sidermec, Bardiani-CSF Faizanè, Vini Zabù-KTM

Tagget med: , ,

Les også disse