IKKE UTEN KONTROVERS: Vincenzo Nibali deltok på presentasjon av 2018-ruta for Giro d'Italia, men det tok ikke lang tid før israelske myndigheter reagerte på ordlyden brukt under seansen. FOTO: AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO

Truet med å avblåse Giro d’Italia-starten

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 30.11.17 15:14

Del på    

«Diplomatisk krise» mellom israelsk regjering og arrangør.

(procycling.no): Kontroversielt nok har RCS Sport innkassert det Cycling Weekly hevder dreier seg om nærmere 10 millioner euro for å legge åpningen av 2018-versjonen til Israel.

Alt etter onsdagens presentasjon i Milano, oppsto det uenigheter mellom arrangøren og israelske myndigheter.

RCS Sport hadde ifølge The Guardian rådført seg med utenriksdepartementet i Italia og fått råd om å beskrive startpunktet for prologen den 4 mai som «Vest-Jerusalem».

Reagerte mot ordbruken

Etter at israelske styrker sikret seg kontroll over hele byen i 1967, har regimet flagget Jerusalem høyt som en forent by og Israels hovedstad.

Anført av kultur- og idrettsminister Miri Regev truet israelske politikere å trekke sin støtte til Giro d’Italia-starten, dersom ordlyden ikke ble endret.

– I Jerusalem, Israels hovedstad, finnes det ikke noe øst eller vest. Det finnes bare et forent Jerusalem. Oppslaget på siden (hjemmesiden til Giro d’Italia der begrepet Vest-Jerusalem ble omtalt), bryter avtalen som er gjort med den israelske regjerningen, heter det i et uttalelse sendt fra Miri Regev og turistminister Yariv Levin.

– RCS Sport hvitvasker Israels militære okkupasjon

Torsdag ettermiddag sendte RCS Sport ut en kort melding der de lovet å benytte Jerusalem som framtidig beskrivelse av startstedet for den første etappe.

Det ble videre hevdet at uttrykket ble brukt basert på hvor man befant seg logistisk sett i byen.

Menneskerettighetsorganisasjonen ECCP har tidligere forsøkt å få girostarten i Israel stanset. ECCP mener at RCS Sport er med på å «hvitvaske Israels militære okkupasjon og alvorlige brudd på menneskerettighetene» ved å gå videre med planene.

Palestinerne hevder at den israelskeokkuperte østre delen av byen i framtida skal være del av en selvstendig, palestinsk stat.

Under rutepresentasjonen i Milano hadde drøye 15 personer med palestinske flagg samlet seg utenfor bygningen.

Tagget med: , ,

Les også disse