KLAR FOR NYTT EVENYR: 17 år gamle Susanne Andersen blir proff hos norske Hitec Products.

17-åring klar for norsk profflag

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 22.10.15 13:35

Del på    

- Vi har signert et supertalent, sier teamsjefen.

Da flere utenlandske UCI-lag begynte å vise interesse, turde ikke Hitec-sjef Karl Lima vente lenger og tilbød Susanne Andersen (17) en toårskontrakt.

Han brøt en liten barriere ved å gi stortalentet muligheten til å bli en del av laget allerede i junioralder.

– Det er første gang vi har signert noen som er så unge, sier Lima til procycling.no.

– Hun beholder treneren sin og fortsetter i Stavanger SK, så det er ikke slik at vi tar henne vekk fra noe miljø. Jeg ønsket å sikre meg henne så tidlig som mulig, men det er først og fremst for å gi henne sjansen på et norsk lag i sin første sesong på seniornivå i 2017.

Uvanlig talentfull
Noe særlig lenger enn ett år av gangen, er det neppe lurt å se når denne jenta trer inn i seniorrekkene. Lima har sett mange store sykkeltalenter ankomme, og noen av dem forsvinne igjen.

Men det går lang tid mellom hver gang han ser noe av dette kaliberet.

– Det er sjelden. Jeg tror ikke vi har hatt noen talenter som dette i Norge. Om man ser til Skandinavia, kan hun nok sammenliknes med Susanne Ljungskog eller Emma Johansson. Hun er seriøs og har gode holdninger. Det siste punktet har kanskje vært noe av det som har manglet hos stortalenter vi tidligere har sett, men som har forsvunnet ut av sporten igjen, mener Lima.

Ljungskog har blitt verdensmester ved to anledninger, mens Johansson har tre individuelle VM-medaljer.

Sjekket avtale med forbundet
Hitec-sjefen har holdt dialog med Norges Cykleforbund (NCF) for å få avtalen i havn.

På et møte i neste måned skal partene finne fram til et opplegg som vil gi Andersen et optimalt opplegg i 2016-sesongen. Som 17-åring får man ikke delta i alle konkurranser man ønsker.

Samtidig åpner det seg nye muligheter:

– Susanne kan bli med landslaget under ritt Hitec-laget også sykler. Det er mulig på grunn av alderen hennes. Dermed kan hun for eksempel delta under Ladies Tour of Norway i Halden.

Likheter til Kristoff
Andersen trenes av pappa Steen Nielsen. Han har latt seg inspirere av opplegget Stein Ørn har laget for stesønnen Alexander Kristoff, og andre talenter i Stavangers treningsmiljø.

Derfor dukker Kristoff gjerne opp som en sammenlikning, når Susanne Andersens navn dukker opp i mediene.

Lima forsøker å holde litt igjen når det gjelder forventningene til ungjenta, men medgir også at det finnes likheter.

– Jeg tenkte nok i starten at treningsmengdene var litt i drøyeste laget, men det får tiden vise. Det ser ut til at de har funnet de riktige dosene, selv om det nok hadde vært mye for veldig mange andre. På den måten minner det litt om opplegget til Ørn og Kristoff.

Gode resultater som junior
I framtida kan den kommende Hitec-rytteren også ende opp som en seiersmaskin. Alt under VM i Richmond beviste hun styrken sin ved å bli nummer fem på fellesstarten i sitt første år i juniorklassen.

Hun har også etappeseirer fra EPZ Omloop van Borsele og U6 Cycle Tour, poengtrøya fra Energiewacht Tour, NM-gull og seier i Nordsjørittet denne sesongen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UREDD: Susanne Andersen ble nummer fem under VM-debuten som junior. FOTO: Per Erik R. Mæhlum/Norges Cykleforbund

UREDD: Susanne Andersen ble nummer fem under VM-debuten som junior. FOTO: Per Erik R. Mæhlum/Norges Cykleforbund

Lima tror det kommer mer fra den kanten framover. Mye mer.

– Hun har en avslutning som gjør at hun kan vinne mange løp. Hun vil alltid være farlig om hun sitter igjen i en gruppe. Da vil det dreie seg om podium eller vinnersjanser, spår han.

– Og igjen, som Kristoff, vil hun nok være med å kjempe i klassikerne, også.

– Bra hun holder seg i Stavanger
Hitec-sjefen har holdt dialogen med Andersen og hennes far siden i våres. Han mener spesielt prestasjonene i Nederland denne sesongen, har fått utenlandske lag til å logre med halen.

Han mener det hadde vært mer betenkelig om hun hadde havnet på en av disse.

– Vi skal ikke drive noen form for rovdrift på Susanne. Vi ser på dette som et lite eksperiment, men vi har gode erfaringer med å legge forholdene til rette for førsteårsseniorer fra tidligere. Jeg mener det er bra at hun holder seg i Stavanger og får kjenne på nivået på et norsk lag.

– Hun skal matches forsiktig neste år, bli med oss på noen samlinger og nyte godt av utstyrspakken vi har til rådighet.

– Vi har et stort talent i Ingvild Gåskjenn og, har du tenkt å gjøre noe framstøt der?

– Jeg tror kanskje ikke det er riktig av oss å ha to så unge jenter ombord samtidig, men selvsagt følger vi med på Ingrid med tanke på framtida, avslører han.