BEDRING: Team FixIT.no leverte en førsteetappe de er fornyøde med i Portugal. FOTO: Team fixIT.no

Skifter fra landevei til terreng

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 7.11.14 13:53

Del på    

fixIT-rytter går mot strømmen.

Klatresensasjonen Carl Fredrik Hagen går fra norgeseliten i terrengsykling til Team Sparebanken Sør.

Sondre Gjerdevik Sørtveit har bestemt seg for å gå motsatt vei. Foran 2015-sesongen forlater han Team fixIT.no og satser videre med Sepura Toyota Racing with Birk.

Et svært modig valg av en rytter som ikke har spesielt mange økter med terrengsykling på samvittigheten.

– Jeg er veldig ydmyk til utfordringene som kommer, og tror jeg har mye å lære av de beste terrengsyklistene. Jeg lånte meg en sykkel i sommer, og hadde seks økter på den før jeg sto på startstreken i Grenserittet. Jeg var spent på om de kom til å kjøre fra meg når vi kom ut på grusveiene og inn mot skogen, forteller 26-åringen til procycling.no.

En håndfull økter før Grenserittet
Det viste seg derimot å gå over all forvetning. Gjerdevik Sørtveit ble topp 10 både under Grenserittet og siden i Birken. Der endte han også opp på nevnte Carl Fredrik Hagens bakhjul, og ble til slutt nummer 9, mens kompisen endte på plassen bak i mål.

At det i tillegg var kjempemorsomt, fikk bergenseren til å vurdere et radikalt skifte av underlag og karriere

– Det har vært en prosess i det siste, og jeg vant vel ut i sommer at jeg var for glad i å trene til at jeg kunne gå fra full satsing til noe midt på treet.

Samtidig innrømmer han at det til tider har vært vanskelig å holde motivasjonen opp på landeveien.

Han har hatt fine opphold i Team Sparebanken Vest, Team Joker og Team fixIT.no – men har aldri klart å ta det ultimate steget på landeveien: Ut i proffenes rekker.

– Jeg gir litt opp drømmen om å bli proff som har drevet meg helt siden jeg var liten gutt. Jeg ser likevel ikke på dette som noe steg ned, men det handler mer om å prøve noe annet. Norgeseliten i terrengsykling holder et meget høyt nivå, og dette er noe jeg skal gjøre skikkelig. Jeg har absolutt tenkt til å trene det jeg makter for å få til noe her, forteller han.

Satser mot maratoncupen
Sepura Toyota Racing er en sammenslåing av to forskjellige terrengsatsinger og har 10 ryttere under kontrakt foran neste sesong.

Sørtveit forteller at han satser mest mot maratonrittene i Norgescupen, NM i Hardanger, i tillegg til ritt som Grenserittet og Birken.

– De sikter mot å ha et UCI-lag i terreng som kan minne om et kontinentallag på landeveien i løpet av et par går. Dersom det går som laget håper neste år, kan det bli ansatt sportsdirektører i fulltidsstillinger.

– De har et bra lag allerede, blant annet med Lars Granberg som syklet maraton-VM i Sør-Afrika. Jeg kommer inn som en fersking her, men er helt sikker på at jeg vil lære mye av de beste, sier han.

Imponerte stort i klatreritt
Sørtveit ble norgesmester i lagtempo for Nymark i juniorklassen. Han har også en tiendeplass fra fellesstarten i Trondheim, der Thor Hushovd så vidt slo lagkameraten i Joker, Christer Rake, i spurten.

Han er en gentleman og har vært en lojal hjelperytter i flere av lagene han har syklet på.

Samtidig markerte hans seg også sterkt da han ble Jokers bestemann i klatrerittet Rhône Alpes Isére. Der ble han til slutt nummer seks på plassen foran David Moncoutié (klatrekongen i Cofidis).

– Da var jeg i kongeslag og syklet med de beste i de lengste bakkene.

Symptomatisk nok er likevel det kanskje aller beste minne en av hans opptredener som «wingman».

– Jeg føler jeg har vært en sterk bidragsyter som hjelperytter. Særlig tiden min i Joker-laget er jeg veldig fornøyd med. Jeg var med å hjelpe Lars Petter Nordhaug til etappeseier (og andreplass i sammendraget) i Tour of Ireland, før han ble proff i Team Sky. Det var veldig kult! Vi syklet også et gateritt i London med over 300.000 tilskuere.

Nå er det en ny hverdag som venter Sørtveit. Kanskje litt lengre unna procycling.nos søkelys, og i hvert fall lengre unna realistiske drømmer om en profftilværelse i utlandet.

– Men kanskje blir det litt godt, også?

– Det kan være litt frigjørende. Det er litt mer press rundt det i landeveissyklingen, når alle snakker om å bli proff. Ganske mange norske ryttere har etter hvert klart å ta steget ut, og det er det alt dreier seg om. Det kan også føles litt tyngende. Man klarer ikke helt å ha det gøy underveis og glede seg over prestasjonene man gjør. Samtidig vet jeg jo også at mange ryttere hadde vært villig til å gi en arm for å få de sjansene jeg har fått.

– Årets sesong ble mer skuffende enn inspirerende?

– Ja, og det går mest på at jeg er skuffet over min egen framgang. Vi har kjørt noen fine løp, men jeg har ikke helt klart å være i form i de løpene jeg hadde siktet meg ut. Jeg ble skadet etter at jeg var i brudd i starten av Tour of Norway, og det ødela både det rittet og Tour des Fjords for meg. Til slutt ble jeg litt lei av skuffelsene.

– Men, du. Du har vært både @sondreTheJoker og @sondreTheFixer på Twitter. Hva skal du kalle deg nå da?

– Hehe, jeg får komme opp med noe bra der. @sondreTheBushman, kanskje?