Navn: Truls Korsæth
Født: 16. september, 1993 (24 år)
Nåværende arbeidsgiver: Astana Pro Team
I vår sesongvurdering gir vi de norske utenlandsproffene karakter fra 1 til 6 for innsatsen i 2017:
Først 29. desember i 2016 kom den endelige bekreftelsen -Truls Korsæth blir proff, og sykler for Astana i 2017.
Selv om proffkontrakten først ble sikret så sent som i desember, tyder det meste på at 24-åringen var klar til å ta steget opp. Prestasjonen i VM i Qatar var et tidlig tegn på nettopp dette, og den tidligere Joker-rytteren har vist seg tilliten verdig.
Korsæth leverte en jevn diesel-sesong som førsteårsproff i Astana, der en feiring på en flyplass i nord nok blir øyeblikket som den jevne sykkelsupporter husker best.
Resultater:
Panser-Truls sin neo-pro-sesong åpnet pent i Dubai Tour. Lillehamringen satt langt fremme på siste etappe, og endte som 11. mann på etappen. En liten luke i feltet sørget for at han klatret opp til 19. plass i sammendraget, som nest beste Astana-rytter i rittet.
Klassikerdebuten i Omloop Het Nieuwsblad endte ikke like godt. Det ble velt, men heldigvis ingen alvorlige skader. Korsæth fortsatte brosteinsrittet, men valgte å bryte.
Kjempet mot de beste på grusen
I 2016 var Truls Korsæth en av tre Joker-ryttere som dominerte i det norske grusrittet Gylne Gutuer. På sin syvende rittdag som proff satt 24-åringen i teten på de hvite grusveiene i Italia. Fem mann kom av gårde i bruddet i Strade Bianche, og Korsæth var en av dem.
Etter hvert kom seiersfavoritter som Greg Van Avermaet (BMC), Tom Dumoulin (Team Sunweb), Zdenek Stybar (Quick-Step Floors), Michal Kwiatkowski (Team Sky) og Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) opp til bruddet.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Inn mot Siena begynte Korsæth å slite, og han kunne lite gjøre da Kwiatkowski stakk av. Men nordmannen kjempet på videre, og kjørte inn til 20. plass, plassen bak Edvald Boasson Hagen.
Etter målgang beskrev Korsæth dagen i Toscana som om en «heftig opplevelse», og de neste ukene opplevde Astana-rytteren flere av sykkelsportens heftigste ritt. Debut i sesongens lengste WorldTour-ritt kom også, da Korsæth fikk plass i Milano-Sanremo.
Sykdom satte ham ut av Flandern rundt, men Astana-proffen kom til hektene igjen før Paris-Roubaix. Han gikk fryktløst til verket i Helvetet i Nord, og forsøkte å komme seg med i bruddet. Det gikk ikke, men Korsæth klarte likevel å karre seg til velodromen på første forsøk.
Lagkameratens tragiske bortgang
Korsæth hadde levert bedre enn forventet, men Astana som lag hadde ingen god vårsesong. Kasakhstanerne tok kun én seier i løpet av årets fem første måneder. Den var det Michele Scarponi som stod for, da han vant åpningsetappen i Tour of the Alps.
Men de sportslige prestasjonene ble meningsløse da tragedien traff, 22. april. Scarponi var ute på trening i hjemtraktene i Filottranto da ulykken skjedde. Den sympatiske italieneren overlevde ikke frontkollisjonen med varebilen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Korsæth, som på samme tid syklet Tour of Croatia, beskrev Scarponi som en «inkluderende og romslig familiemann» som var et «knutepunkt i laget». På siste etappe av det kroatiske rittet stod Korsæth i første rekke, og mintes sin omkomne lagkamerat.
Hektisk program
Hjulene trillet videre i sykkelsporten, og sesongen fortsatte uten stans for Korsæth. I Kroatia gjorde nordmannen en solid jobb for spurter Riccardo Minali, og etter en rittpause på tre uker gikk turen videre til den amerikanske vestkyst.
Panser-Truls kom seg i brudd på den femte etappen, sammen med ryttere som Peter Sagan og Matteo Trentin. Nok et bruddforsøk ble det også på den siste etappen, før første fly tilbake til det europeiske fastlandet. Kun fire dager senere ventet nemlig starten i Baloise Belgium Tour på Korsæth.
Det belgiske femdagersrittet ble ikke noe stort høydepunkt for Astana. Korsæth ble beste rytter for WorldTour-laget, på 52. plass. Således ble det en ørliten fjær i hjelmen for nordmannen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Gullkantet innsats i EM
Juni og juli passerte uten de store høydepunktene for Korsæth. Etter Route de Sud og NM ventet Østerrike rundt, før EM i Danmark.
På tempoen ble det 19. plass, men det var under fellesstarten at 24-åringen virkelig viste klasse. Allerede tidlig i rittet satt nordmannen og tauet på feltet. Da feltet sprakk opp i sidevinden, satt Edvald Boasson Hagen i bakleksa. Korsæth jobbet knallhardt for en av Norges to kapteiner, og sammen med italienerne kjørte de seg tilbake til teten.
Han kom seg raskt tilbake til fronten av feltet, og kjørte først inn et nytt bruddforsøk, før Korsæth selv gikk i brudd. Over de neste kilometerne dekket Lillehammer-syklisten det meste som kom av angrep, og da Boasson Hagen gikk løs mot slutten var jobben gjort for Korsæth. Det endte med samlet spurt, der Kristoff tok gullet.
Jublet med én runde igjen
I Arctic Race ventet en fri rolle på Korsæth. Friheten benyttet han seg av på den andre etappen. Inne på de avsluttende rundene på Bardufoss flyplass støtet nordmannen, og med én drøy runde igjen var han alene i tet.
We hebben weer iemand die een rondje te vroeg juicht: Truls Korsaeth in de #ArcticRace pic.twitter.com/AoTwHlwaa7
— WielerFlits.nl (@WielerFlits) August 11, 2017
Med åtte kilometer igjen trillet Astana-rytteren alene over målstreken, med armene hevet, og én runde igjen. Korsæth oppdaget raskt den pinlige blemmen, og kom seg til mål. Men seier ble det ikke. Den gikk til Alexander Kristoff i massespurten som avgjorde etappen.
Etter målgang var det hverken sutring eller tårer fra 23-åringen. I intervju med TV 2 etter målgang flirte og lo unggutten over sin egen tabbe, og tok det med humor. Som et plaster på såret ble Korsæth tildelt vikingtrøya etter etappen.
Godkjent på hjemmebane
En bunke endagsritt, og tre dager i Danmark rundt, ble Truls Korsæth sin oppladning til VM i Bergen. Lagtempoen endte med 11. plass, og ble en grei gjennomkjøring før fellesstarten. Og for andre VM på rad viste førsteårsproffen at han er en verdifull resurs for de norske kapteinene.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Korsæth var ikke like synlig som han var med sin flagrende skjorte i Qatar, men Astana-rytteren hang bra med i VM. Dog sa det stopp da Laksebakkens kulle forseres for tredje siste gang. Korsæth sto av, og fikk se Kristoff bli slått på målstreken av Peter Sagan.
Vurdering:
Noen nye proffer blir det drevet rovdrift på. Det var ikke tilfellet med Truls Korsæth. Det ble riktignok en utfordring med tidsforskjellen mellom California og Belgia, men ellers sydde Astana sammen et fint program for sin eneste nordmann i 2017. Til slutt endte 24-åringen på 58 rittdager.
I klassikersesongen fikk han teste seg i det beste selskap sykkelsporten kan by på, og nordmannen leverte. 20. plassen i Strade Bianche, samt to fullførte monumenter, står det respekt av. Gjennom de kortere etapperittene som fulgte ble det mange bruddforsøk for Astana-rytteren. Å komme seg i brudd er ikke alltid en enkelhet. Når du får frikort fra laget, hjelper det lite dersom du ikke benytter deg av det. Det har Panser-Truls vist at han klarer. Han har vært synlig gjennom hele sesongen, takket være de mange tidlig angrepene han har vært med på, og arbeid for kapteinene i mesterskapene.
Det som mangler fra hans neo-pro-sesong er toppresultater. 20. plassen i Strade Bianche er fin, men det er ikke et resultat som vil bli husket lenge. Åttendeplassen i NM i Stjørdal er Korsæth sin eneste topp 10-plassering i 2017. Mye av grunnen til dette er selvfølgelig hans rolle i laget. Som ny proff forventes det sjeldent at man skal levere resultater. Når man også er en rytter uten de helt store spisskompetansene blir det også mer utfordrende å kjempe om sin første seier. Korsæth fikk oppleve å strekke hendene over hodet i 2017. Vi håper han får oppleve det igjen i 2018, men at det da ender med triumf.
I sykkelsporten finnes det få vinnere, og flest hjelperyttere. At Norge nå begynner å eksportere ryttere som kan gjøre en god hjelperjobb, og ikke skal vinne hele tiden, er et tegn på at vi har vokst som sykkelnasjon. I Truls Korsæth har vi ikke en syklist som trenger å vinne etapper og klassikere i hopetall, men en solid diesel, som gjennom 2017 har vist at han fortjente den proffkontrakten hos Astana.