ANGREP OG ANGREP: Richard Carapaz prøvde seg på siste kilometer, men Roglic fulgte og angrep igjen. FOTO: Eurosport Player

Roglic og Carapaz i beinhard duell opp Alto de Moncalvillo

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 28.10.20 17:23

Del på    

Det tetter seg til i kampen om den røde trøya.

(procycling.no): Den 8. etappen i Vuelta a España endte i en duell mellom Primoz Roglic og Richard Carapaz.

Etter mange angrep i siste stigning var det de to som utkrystalliserte seg som de sterkeste. Aller best var sloveneren i den grønne poengtrøya.

Richard Carapaz angrep like etter kilometersmerket før toppen av Alto de Moncalvilo (8,3 km à 9,2%), men mannen i grønn trøye fulgte limt til den røde ledertrøya.

Roglic gikk på kontra. Da klarte ikke INEOS-ryttern å følge Jumbo-Visma-kapteinens aksellerasjon.

Sloveneren fikk noen sekunder med en gang før ecuadorianeren nådde samme hastighet.

Men Roglic holdt trykket helt inn. Carapaz stivnet mot slutten.

Artikkelen fortsetter under bildet!

ÅTTENDE SEIER: Primoz Roglic danset opp til sin åttende triumf for sesongen. Det er hans tredje etappeseier i Vuelta a España-sammenheng. FOTO: Eurosport Player

Jumbo-Visma-syklisten jublet over målstreken med Carapaz 13 sekunder bak i mål. Med fire bonussekund mer enn Carapaz knappet Roglic dermed solid innpå i sammendraget. 

Han klatret opp til andreplass, nå 13 sekunder bak INEOS sin leder.

Dan Martin (Israel Start-Up Nation) klarte seg også bra mot slutten og krøp nærmere Carapaz. Iren var tredjemann i mål og er også nummer tre i sammendraget, 28 sekunder bak.

Hugh Carthy stivnet litt etter et tidligere angrep og ble nummer fem i mål bak Aleksandr Vlasov som er et stykke bak i sammendraget.

EF-rytteren er nummer fire i kampen om rødt med 44 sekunder opp til Carapaz.

Etter de fire beste er det over et minutt ned til femteplassen der Enric Mas befinner seg.

Tre mann manglet

To betydelige navn i Vuelta-feltet glimtet til med sitt fravær da startflagget ble veivet for feltet som trillet ut av Logroño.

Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) var det aller største navnet som ikke startet den 8. etappen. Nederlenderen var rett og slett utslitt etter en uhyre hektisk høstsesong.

Kenny Elissonde (Trek-Segafredo) var det nest største navnet. Den lille franskmannen til Trek måtte stå av grunnet sykdom. Dermed røk sammenlagtambisjonene til det amerikanske laget i samme slengen. Elissonde var bare 1:09 bak 10. plassen i sammendraget.

Tredjemann på DNS-rekka var Michael Golas. Ingen stor mann i sammendraget, men en viktig mann i støtten rundt Richard Carapaz for INEOS Grenadiers. Familiære årsaker var polakkens grunn til den tidlige exiten.

Bruddkampen

De resterende 157 proffsyklistene dundret mot vest ut fra Logroño med flere angripere.

Miles Scotson (Mitchelton-Scott) ledet en stund alene, men etter ti kilometer ble feltet samlet igjen.

Åtte kilometer senere kom de første som skulle utgjøre dagens brudd løs. Stan Dewulf og Tosh Van Der Sande (Lotto Soudal), Angel Madrazo (Burgos-BH), Robert Stannard (Mitchelton-Scott) og Benjamin Dyball (NTT Pro Cycling) klinket til.

Etter hvert kom også Remi Cavagna (Deceuninck-QuickStep) og Rui Costa (UAE Team Emirates) opp til tetkvartetten. Ikke alle der framme taklet tempoet og til slutt måtte Van Der Sande slippe.

En som klarte å matche dem var Julien Simon (Total Direct Energie). Franskmannen sørget derfor for at det ble syv mann i brudd på den åttende etappen.

Ledelsen deres stabiliserte seg i det den nådde rundt 4:30.

Den første stigningen

Etter 104 kilometer nådde utbryterne foten av Puerto de la Rasa (9,8 km à 5,3%).

Cameron Wurf og Chris Froome (!) lå da i fronten av feltet og holdt ledelsen på omtrent fem minutter.

Her viste Movistar sine kort for første gang denne dagen. Det spanske storlaget begynte å kjøre inn i bakken.

Cavagna var først over toppen, med et kraftig redusert felt to minutter bak. Movistar voldte skade i feltet, men fremdeles satt de store kanonene der med hjelp i ryggen.

Men noen satt og sov i timen.

Den lettkjørte delen som fulgte sørget dog for at ingen av de største favorittene ble satt sjakk matt før siste stigning.

Movistar fortsetter

Alto de Moncalvillo (8,3 km à 9,2%) utgjorde den store finalen på rittets åttende etappe. 15 beinharde prosent steg bakken på det bratteste.

Movistar fortsatte å kjøre hardt i fronten inn til foten av stigningen, som sørget for at utbrytergruppa ikke hadde store sjanser med tanke på etappeseieren.

Med syv kilometer igjen ble Dyball og Dewulf kjørt inn som de siste overlevende av utbryterne. Dagens etappevinner satt blant favorittene.

Valverde, Soler og Mas satt som spanske perler på en snor bak Verona som var deres siste dedikerte hjelperytter.

Den eldste av dem angrep først med 6,7 kilometer igjen. Gesink tok tak i feltet og tauet for Jumbo-Visma i en gruppe som ble mindre og mindre.

Den rutinerte Valverde ble raskt tauet inn av den rutinerte Gesink.

De siste kilometerne

Den nederlandske jernmannen fortsatte helt til banneret som bar kilometertallet 5.

Michael Woods og EF Pro Cycling startet sitt kjør. Canadieren trakk fram Hugh Carthy, andremann i sammendraget.

Ganske raskt var kun sammenlagtkanonene igjen i tetgruppa, men ikke Alejandro Valverde.

Den tidligere verdensmesteren mestret ikke tempoet til de rosa trøyene og måtte slippe. Det gjorde heller ikke Marc Soler. Kun Enric Mas var igjen fra laget som kjørte store deler av etappen.

Carthy dunket til med 3,5 kilometer igjen. Kun en klatresterk amerikaner hang med. Sepp Kuss gjorde dog ikke annet enn å henge på britens hjul. Primoz Roglic var ikke langt bak.

Litt etter litt snek forfølgerne seg nærmere. Da de fikk kontakt igjen tråkket Richard Carapaz til.

1600 meter fra mål kom en lettere seksjon med vei. Aleksander Vlasov grep sjansen.

Det så ut som et vinnerangrepet kom. Som 21. mann i sammendraget hadde russeren mer frihet og ingen markerte Astana-rytteren.

Men i den siste bratte kilometer var Roglic oppe på bakhjulet, med Carapaz bak der igjen. De to angrep hverandre på siste kilometer der Roglic viste seg som den sterkeste.

Tagget med: , , , ,

Les også disse