HJEMMEHÅPET: Mens Daniel Hoelgaard og Odd Christian Eiking sto igjen og småpratet med folks langs løypa

HJEMMEHÅPET: Mens Daniel Hoelgaard og Odd Christian Eiking sto igjen og småpratet med folks langs løypa, dro Sindre Lunke til på storeskiva opp hele den avsluttende stigningen i den nesten to mil lange NM-rundløypa. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Proffkollegene peker mot Eiking og Boasson Hagen

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 24.06.17 17:49

Del på    

NM-forventninger fra en mengde profiler her.

STJØRDAL (procycling.no): Nå har vi lusket rundt i NM-miljøet i noen dager, og forsøkt å snuse opp det aller grøvste av allianser foran herrenes fellesstart.

Det er faktisk ganske interessant å ta bilder ute i løypa. Hvem sykler med hvem? Hvem samarbeider med hvem? Hvem lurer hvem?

Ganske opplagt er Lillehammer- og Vestlands-alliansen. Edvald Boasson Hagen og Truls Engen Korsæth lener seg mot klubbrytterne i Lillehammer så lenge som mulig.

Team Coop forholdt seg lojale rundt Sven Erik Bystrøm og Alexander Kristoff i Bodø i fjor. Den trenden fortsetter, men i fjor ønsket de å kontrollere – i år er rollene lagt friere og mer offensive.

FOR EGNE SJANSER: Sondre Holst Enger har lurt seg med helt ute til høyre i bildet, men Team Sparebanken Sør lar nok rytterne gjøre for egne sjanser søndag. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

De som vil angripe – og ikke

Så blir det verre. Sondre Holst Engers tilknytning er til Team Sparebanken Sør. Samtidig har sørlendingene interessene til Andreas Vangstad og Kristian Aasvold å ta hensyn til.

Grovt sett kan man inndele NM-favorittene i to grupper: De som ønsker å angripe tidlig, og de som ser etter bakhjulet til Alexander Kristoff.

En duo som passer til den beskrivelsen er Odd Christian Eiking og Daniel Hoelgaard. Førstnevnte vil gjøre det hardt – tidlig, mens Hoelgaard vil spare seg og se om han er på skuddhold mot slutten.

– Blir dere Team Eiking eller Team Hoelgaard når det nærmer seg finalen?

– Jeg tror vi blir Team FDJ, jeg – sier Hoelgaard og flirer.

Dark horses – hva gjør de?

Sindre Lunke kan spille en avgjørende brikke. Det kan også Lars Petter Nordhaug gjøre.

Amund Grøndahl Jansen var omtrent den eneste som gjennomførte treningen dagen før dagen uten andre ryttere rundt seg.

Med i dette spillet er i høyeste grad også de 12 rytterne fra kontinentalnivået Joker Icopal.Vi har tatt en prat med en del av aktørene for å høre hva de synes om NM-løypa, hvordan de tror det avgjøres og hvem som er de største favorittene:

HJEMMEHÅPET: Mens Daniel Hoelgaard og Odd Christian Eiking sto igjen og småpratet med folks langs løypa, dro Sindre Lunke til på storeskiva opp hele den avsluttende stigningen i den nesten to mil lange NM-rundløypa. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Eiking: – Middels tøff løype

Askøy-mannen tok sin aller første proffseier under Boucles de l’Aulne i forrige måned.

22-åringen svarer bekreftende på at formen fortsatt er god:

– Det virket som det løsnet litt etter høydeoppholdet jeg hadde. Det var god trening i høyden, og kanskje en liten høydeeffekt. Hvem vet? Jeg fant roen, og plutselig løsnet det, sier han til procycling.no.

Eiking testet løypa sammen med Sindre Lunke og Daniel Hoelgaard lørdag formiddag. Og dommen?

– En sånn middels tøff løype. Det er ganske raske veier og lite teknisk. Jeg trodde kanskje den skulle være hakket tøffere enn inntrykket jeg sitter igjen med etter i dag, men selvfølgelig: Den er jo heller ikke lett. Med kilometerne vi har i beina mot slutten, tror jeg nok det kommer til å svi.

– Er bakkene et problem for Alexander Kristoff?

– Han er jo en solid rytter. Jeg tror ikke han er den første som ryker. Det er mulig han drar det i land. Man vet aldri.

– Joker har 12 mann til start, du har Hoelgaard ved din side. Hvordan er det nå å sykle på ”den andre siden” – som proff?

– Jeg håper jeg har utviklet meg litt de siste to årene og er bedre enn da jeg forlot Joker. I sykling er det til syvende og sist beina som snakker. Så jeg håper styrkeforholdet blir relativt likt.

FØRST: Anders Skaarseth gestikulerer på toppen av Gevinglia. Han kan allerede smykke seg med å være U23-mester fra Stjørdal. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Nordhaug: – Edvald er favoritt

En som har holdt lav profil så langt, er Lars Petter Nordhaug. Mens alle de andre proffene dukket opp under lagpresentasjonen på Stjørdal, så vi ingen ting til Nøtterøy-mannen.

Men lysluggen har landet og stiller til start under søndagens fellesstart.

– Edvald er favoritt og blir nok vanskelig å slå. Men det er mange sterke og store lag, samt at flere har allianser eller lag de samarbeider med, sier Nordhaug til procycling.no.

– Er det andre å se opp for?

– Odd Christian (Eiking) virket bra i Sveits. Jeg følte meg ganske OK der, jeg og. Det blir ikke lett i morgen, men jeg skal prøve å ha det høy. Det er jo en type løpe der jeg burde klare å komme meg rundt, i alle fall med hvile og overskudd etter Sveits rundt, varsler han.Nordhaug har da også tidligere fortalt oss at bolken med Sveits og NM er blant sesongens store mål.

Lunke: – Det blir et sliteløp

Mannen som kommer til å få mest jubel langs løypa i morgen, er Team Sunweb-rytteren Sindre Lunke.

Les bakgrunnsak om Lunke her!

LILLEHAMMER 4 EVER: Ingen bør være i tvil om hvor Edvald Boasson Hagens lojalitet ligger. Her er han avbildet på vei nedover fra Gevinglia. Truls Korsæth tar kommando over Lillehammer CK-troppene. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Trønderen sykler på hjemmebane og kjenner bakkene opp fra Malvik-krysset og videre opp mot Gevinglia aller best.

– Hemmelighetene må jeg holde litt for meg selv. Men det er en ganske greie løype, egentlig. Den er småkupert med greie utforkjøringer. Det er ikke noe hokus-pokus. Det blir mer hvordan rytterne kjører. Jeg tror mange vil velge å kjøre offensivt.

– Du var med å vinne Giro d’Italia nylig. Det er ikke akkurat slike stigninger det er snakk om i morgen?

– Nei, jeg skulle gjerne ha lagt på 45 til 50 minutter ekstra på bakkene. Det er noe helt annet i en Grand Tour, og jeg føler egentlig at jeg er mest laget for slike ritt. Men nå skal jeg sykle på hjemmebane og jeg har lyst til å gå skikkelig offensivt til verks. Jeg går heller på smellen litt tidlig, enn bare å sitte igjen i gruppa og bli topp 10. Hvis jeg skal slå noen her må jeg komme inn alene. Jeg har ingen sjansen i en spurt.

EN GANG TIL! Lunke har alt gjort unna sitt bakke drag, og har sluppet seg ned igjen til kompisene. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Opp Gevinglia i dag var det også full trøkk fra 24-åringen.

– Ja, jeg måtte testa storeskiva litt og ser hvor fort det gikk opp bakken. Det er egentlig greit å ha storeskiva på hele tida når man skal kjøre fort opp der, sier han.

– Går det an å spå nå i forkant hvor det her vil avgjøres?

– Jeg tror nok det blir et sliteløp, hvor vi sitter igjen med en grei gruppe, med blanding av gode kontiryttere og proffer. Så da må jeg se hvordan Coop og Kristoff samarbeider, og hvem Edvald eventuelt har med seg. Det er Edvald og Alex som er de vanskeligste å riste av seg.

Grøndahl Jansen: – Må klare meg selv

Vi måtte naturlig nok også lodde stemningen hos feltets eneste mann i LottoNL-Jumbos gule og sorte farger:- Hvordan går det med brobygginga?

– Jeg brygger ikke så mange broer. Jeg må prøve å klare meg selv, tror jeg.

– Hva synes du om løypa. Vi snakker ikke Galibier her?

– Nei, nå kommer jeg fra Dauphiné så da er skalaen litt ødelagt for hva som er hardt og ikke. Det er ikke noe grusomt tøff løype, men det kommer nok til å skille. Det ser nok hardt ut etter listene fra junior og U23, men dette hadde ikke vært nok til å skille voldsomt i WorldTouren. Det blir nok ikke mange ut på sisterunden sammen, men jeg tror det skal være en god gruppe på 10-15-20 mann.

– Ditt drømmescenario for topp 3?

– Hvis jeg vinner solo, så kommer Alex inn foran Edvald. Da blir det bra.

Gino: – Vi må lure dem i en felle

Joker Icopal-sjefen rår over tolv mann foran fellesstarten, og for Carl Fredrik Hagen, Bjørn Tore Hoem og Markus Hoelgaard passer profilen meget bra.

Så hvordan skal Joker klare å utmanøvrere proffene?

– Jeg tror det blir veldig vanskelig. Når det kjører så mange proffer klarer vi ikke helt å lese konstellasjoner for løpet, så vi må høre litt rundt. Vi må legge en god plan og passe på så vi er i forkant på det rette punktet. Derfra og inn må vi håpe at vi har gode bein i finalen, sier sportsdirektøren.

Joker-laget har alt fått Anders Skaarseth som mester i U23-klassen og fredag kveld vant Kristoffer Halvorsen gaterittet på Levanger.

Kjenner vi belgieren rett, vil han ikke være fornøyd om han ikke også klarer å gi proffene hodebry under NMs mest prestisjetunge øvelse.

KOALISJONEN I VEST: I fjor ble ting forsøkt holdt i svært stram regi av Team Coop. I år har både August Jensen og Sven Erik Bystrøm langt friere tøyler. På bildet nærmer de seg toppen av Gevinglia. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Har du funnet noen punkter i dag hvor du har sett at det er lurt å gi Edvald nådestøtet, for dere må jo bare prøve?

– Jeg tror vi må spille på flertallet vårt og lure dem i en eller annen felle. De andre må kjøre ganske tidlig selv, så vi kan stille med litt like våpen mot slutten. Da må Edvald være mer sliten enn oss for at det skal være noen forskjell. Vi har et solid og bredt lag, så for oss gjelder det å utnytte hele laget 110 prosent. Da tror jeg vi kommer oss ganske langt.

Til slutt under vi oss en kort vurdering fra Sven Erik Bystrøm, Alexander Kristoff og Kristoffer Halvorsen:

– Jeg håper å gjøre det bra her. Jeg vant faktisk her under UM som 16-åring. Vi kjørte opp Gevinglia, men avslutningen var litt annerledes. Formen kjennes grei ut. Vi får se om det holder til edelt metall på søndag. Det er målet, men jeg vet jo at det er mange gode ryttere på start. Edvald, Alex og Odd Christian virker alle å være i god form, mener Bystrøm.

– Jeg ser ikke på meg selv som favoritt basert på løypeprofilene. Jeg var favoritt i fjor, men jeg vant likevel ikke. Edvald er den størst favoritten i morgen. Ingen rister av seg ham her, så da blir det taktisk spill for å prøve. Eiking har kjørt bra og Joker er bra. Vi har også mange å spille på. Jeg håper vi har noen i brudd foran, slik at jeg får en billig reise og slipper å jobbe bak. Henger jeg med inn, er jeg farlig – men løypa blir kanskje litt i tøffeste laget for meg, tror Kristoff.

– Den løypa her er for hard for meg til å vinne, men håper at man kan være litt mer fornøyd og gjøre en god jobb for laget, for det er det vi kommer til å spille på da, at vi er så kollektivt sterke da, så da er det viktig at alle på laget gir sitt og er i bra form, sier Kristoffer Halvorsen.

Tagget med: , , , , , , , ,

Les også disse