BOMBET: Ødeleggelsene på Zaventem-flyplassen etter tirsdagens bombing. Syklisten Sindre Eid Hermansen (innfelt) opplevde terrorangrepet på nært hold. Foto: Reuters / NTB scanpix / Team FixIt (montasje)

BOMBET: Ødeleggelsene på Zaventem-flyplassen etter tirsdagens bombing. Syklisten Sindre Eid Hermansen (innfelt) opplevde terrorangrepet på nært hold. Foto: Reuters / NTB scanpix / Team FixIt (montasje)

Norsk syklist få minutter unna å bli rammet av terrorbombe

Per Møller Pettersen
Tips meg @mollerpee

Publisert 23.03.16 20:32

Del på    

- Antagelig var jeg der bare fem til eller minutter før det smalt.

(procycling.no): Tilfeldigheter gjorde at syklisten Sindre Eid Hermansen (22) befant seg på Zaventem-flyplassen i Brussel tirsdag morgen. Og tilfeldigheter gjorde at han også kom seg uskadd fra det grusomme terrorangrepet.

Etter først å ha blitt evakuert ut på rullebanen, ble han og andre reisende ført videre og bort fra flyplassområdet. Da fikk han se skadene på delen av flyplassen han hadde passert gjennom bare en drøy time tidligere.

– Vi ble tatt med videre bort fra rullebanen. Da ser jeg at inngangspartiet har eksplodert til pinneved. Antagelig har jeg vært der bare fem eller ti minutter før det har smelt, sier Hermansen til procycling.no.

– Jeg var nok litt nærmere å være blant de døde og skadde enn jeg hadde tenkt, fortsetter den unge syklisten.

Droppet kaffekopp ved innsjekk

Hermansen startet på hjemreisen fra ritt i Portugal mandag, etter å ha syklet etapperittene Volta ao Alentejo og GP Liberty Seguros med det bergensbaserte laget Team Fixit. Til forskjell fra de fleste andre på laget, bor han ikke på Vestlandet.

Han skulle hjem til Bø i Telemark, og fikk dermed en noe annerledes reiserute enn de øvrige FixIt-rytterne. Dessverre for Hermansens del, var flyet hans fra Lisboa til Brussel kraftig forsinket. Det medførte at han måtte overnatte på hotell i den belgiske hovedstaden før han kunne fly videre til Oslo.

Morgenen etter havnet han uhyggelig nær terrorbombingen på flyplassen.

– Jeg ankom Zaventem rundt ti over halv åtte eller kvart på åtte. Like før jeg skulle gå gjennom sikkerhetskotrollen så jeg en Starbucks, og jeg vurderte å ta en kaffekopp der før jeg gikk videre. Jeg valgte å ikke gjøre det. Sett i etterkant kan det ha vært tilfeldighetene som gjør at jeg sitter uskadd hjemme i dag.

Så forlatt bag

Sindre Eid Hermansen forteller at han bare hadde håndbagasje med seg til innsjekkingen tirsdag. Derfor ble perioden i området der bomben smalt kortere enn normalt når han er på reise i forbindelse med sykkelritt.

– Da jeg kom til tax free-området så jeg at de ansatte pratet i flere telefoner samtidig. Det var tydelig at det hadde skjedd noe. Utenfor tax free-delen så jeg det sto mange mennesker og at det lå en svart eierløs bag på gulvet, sier han.

Den unge syklisten merket seg at en uro også hadde begynt å bre seg blant de reisende. Han har skjønt i ettertid at folk hadde begynt å få vite hva som hadde skjedd der han selv befant seg noen minutter tidligere.

– Jeg rakk å tenke: «Shit. Tenk hvis det er en bombe der». Det viste seg at den bagen tilhørte en annen reisende. Ved en snodig tilfeldighet var det akkurat på det tidpunktet at eksplosjonen hadde skjedd, beskriver 22-åringen.

Panikk

Hermansen gikk deretter et lite stykke innover på flyplassen. Han sto i kø ved en café da han fikk se en mengde panikkslagne personer komme løpende.

– Det kom sikkert rundt 50 mennesker springende fra sikkerhetskontrollen. De var vettskremt og det ble sagt noe på fransk. Det gikk såpass fort at jeg ikke fikk det helt med meg. Jeg spurte en mann i køen om hva som foregikk. Han fortalte at en bombe hadde gått av.

– Det må ha vært en veldig lydtett rundt i bygningen, for jeg hørte aldri noe smell. Jeg tenkte først at det panikken skyldtes bagen jeg hadde sett tidligere og prøvde å berolige mannen jeg snakket med, forteller Sindre Eid Hermansen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

RETT VED TERRORANGREPET: Sindre Eid Hermansen (til høyre) befant seg på hovedflyplassen i Brussel da terrorbombingen inntraff. Dette bildet er fra Gratangsfjellet under Arctic Race i fjor. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

RETT VED TERRORANGREPET: Sindre Eid Hermansen (til høyre) befant seg på hovedflyplassen i Brussel da terrorbombingen inntraff. Dette bildet er fra Gratangsfjellet under Arctic Race i fjor. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Etter hvert gikk opp også for ham at det faktisk var gått av en bombe på flyplassen. Da han tok opp telefonen, hadde det begynt å tikke inn meldinger med spørsmål om han var i Brussel.

Etter en telefon hjem fikk unggutten beskjed om at terrorangrep hadde funnet sted både på Zaventem og ved en t-banestasjon i den belgiske hovedstaden.

– Da begynte tankene å gå, og jeg tenkte også på om det kunne være flere bomber der vi befant oss. Du får en liten støkk, innrømmer Hermansen i samtale med procycling.no.

Hjem via Nederland

Etter evakueringen fra flyplassområdet ble han og andre reisende loset inn i en idrettshall. Der fikk de noe mer informasjon om hva som hadde skjedd. Hermansen begynte å kontakte folk som kunne hjelpe ham med å komme seg hjem fortest mulig.

Han endte opp med å ta tog til grenseområdet til Nederland. Der ble han hentet av Team FixIts nederlandske sportsdirektør Eric Verstraten, som kjørte ham videre til Schiphol-flyplassen utenfor Amsterdam. Derfra kom 22-åringen seg med et fly hjem til Norge.

Han innser at han har vært heldig som kom uskadd fra angrepene

– Jeg var på Zaventem aleine, men der og da fikk jeg aldri panikk. Det var først etterpå det gikk opp for meg hvor nært det må ha vært. Det er da du blir betenkt.

– Det er jo fryktelig og nesten umenneskelig at noen gjør sånt. Jeg gikk jo rundt med små barn rundt meg der, og du tenker at dette like gjerne kunne vært dem som endte opp blant de døde og skadde, påpeker Hermansen.

Han tror ikke han kommer til å være påvirket av hendelsene i det daglige framover, men understreker at han utvilsomt kommer til å huske det han var gjennom i Belgia svært lenge.

Tagget med: , , , , , , , ,

Les også disse