(procycling.no): Stein Ørn brukte store deler av andre pinsedag på sykkelen da han utforsket regionsmesterskapsløypene i Bokn, en øykommune nord for Stavanger med et blomstrende sykkelmiljø, til tross for få veier og treningsmuligheter.
Ørn er stefar, trener og lege for Alexander Kristoff (UAE Team Emirates). Europamesteren har den siste uken syklet Tour of California, der han har forsøkt seg på de tre spurtetappene. Det endte uten de helt største resultatene med en femte-, sjette- og niendeplass.
Fernando Gaviria gikk seirende ut av alle tre spurtene i rittet, til tross for at spurtfeltet var blant det hvasseste som har vært på WorldTour-nivå hittil i år. Hverken Mark Cavendish, Marcel Kittel, Caleb Ewan, Peter Sagan, Max Walscheid eller Alexander Kristoff var i stand til å vippe Gaviria og Quick-Step av spurttronen.
Ørn mener viktigheten av spurttogene er tilbake til Mario Cipollini og Saecos storhetstid, og har analysert spurtene og kommet frem til hvorfor Quick-Step lykkes som de gjør.
– Det Quick-Step gjør er helt formidabelt. De gjør det ikke bare i California, men også i Giro d’Italia med Elia Viviani. De har stålkontroll på opptrekket, og måten de avslutter etappene på er destruktive for de andre. Ryttere som Kittel blir omgjort til statister. De kommer bakfra med en vanvittig fart. De har en selvtillit og et trøkk og et mannskap som gjør ting som alle andre ønsker de skulle få til. De kunne nesten sendt siste-opptrekkeren til spurten med det opptrekket der, forklarer Ørn ovenfor procycling.no.

TETT SAMARBEID: Alexander Kristoff og Stein Ørn samarbeider tett. Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)
Savnet etter Mørkøv: – Situasjonen i Katusha var himmelen i forhold til UAE
Forholdet mellom Katusha-Alpecin og Alexander Kristoff var ikke på topp under fjorårssesongen, da Kristoff ikke klarte å levere resultatene ledelsen ønsket seg. Det tyske storlaget sliter fortsatt med å få uttelling, selv med Marcel Kittel på laget.
– Hvis man tar utgangspunkt i det som var problemet i Katusha i fjor, så ser man jo at det eksponeres veldig også med Kittel i år. De klagde på at Alexander ikke klarte å utnytte situasjonen, men alle vet at Kittel er en god spurter, og når du ser hva han ikke får til på det laget der, så forstår man at Alexander ikke har hatt noe god situasjon i Katusha. Likevel var situasjonen i Katusha himmelen i forhold til hvordan det er i UAE nå.

VAR VIKTIG FOR KRISTOFF: Michael Mørkøv (til venstre) hadde et godt samarbeid med Alexander Kristoff. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
For da Alexander Kristoff byttet lag foran årets sesong, prøvde Team Kristoff det de kunne for å få med seg danske Michael Mørkøv. Det gikk dessverre ikke, og Mørkøv endte opp i nettopp Quick-Step.
Stein Ørn trekker frem dansken som «limet» i opptrekket for Kristoff i de spurtene han vant i fjor.
– Når Alexander sitter der helt alene, blir det en enorm utfordring.
Viktigheten av flyt i spurten
– Likevel har han vunnet en helt formidabel spurtseier på den første etappen av Abu Dhabi Tour. Den seieren var helt fantastisk. Men der leverte han ikke i nærheten av de wattverdiene han kan prestere på maks.
Og det er her budskapet Ørn prøver å forkynne ligger:
– Spurt dreier seg om flyt. Det handler om å gradvis øke farten hele tiden, og hver gang det er en akselerasjon, så skjer det i vindskyggen av en annen rytter. Det er det Cavendish har klart i alle år, at han har vært så teknisk godt skolert gjennom sin banebakgrunn, samtidig som han har vært frekk nok. Nå virker det som om han har hatt såpass mange velt, så han tør ikke kjøre spurtene på samme måte som før. Derfor klarer ikke han å utnytte sine personlige egenskaper.
– Spurt handler om flyt, og ikke om hvem som nødvendigvis tråkker høyest watt. Det er den som klarer å få akselerasjonen til å gli uten stans. En spurt er i prinsippet ødelagt hvis man må stoppe, om det så er et kvart tråkk. Quick-Step er så sterke at de klarer å kjøre seg i riktig posisjon gang på gang, og det er denne forutsigbarheten man skaper med et opptrekkstog som bidrar til flyt i spurten.
Denne flyten har for eksempel ikke Marcel Kittel i sin nye tilværelse i Katusha-Alpecin:
– Spurtopptrekket går for sakte, de kommer for tidlig frem, og når sisteopptrekkeren er i gang, går det for sakte. Da må Kittel selv ta akselerasjoner for å komme opp på hjul, og spurten blir ødelagt.
Må muligens klare seg alene i Tour de France
I California måtte Alexander Kristoff klare seg så godt som alene på de siste kilometerne. Så kan også bli tilfelle i Tour de France.
Ben Swift skadet seg under Flandern rundt, og er ennå ikke tilbake. Han skulle egentlig kjørt California sammen med Stavanger-mannen, men må først bli skadefri.
Kristoff skal kjøre Hammer Series i Stavanger og Tour de Suisse før Tour de France starter 7.juli. Dermed blir det uansett dårlig tid til å terpe på spurtopptrekket. I Tour de France kan situasjonen fort bli tilnærmet lik som i California, altså at han mangler en mann inne på den siste kilometeren.

NY GENERASJON SPURTERE: Fernando Gaviria og Caleb Ewan. FOTO: Chris Graythen/Getty Images for AEG
– Lag som LottoNL-Jumbo og Michelton-Scott får betalt for å utvikle unge spurtere og opptrekk rundt dem. For å få resultater, må lagene investere og gjøre tiltak rundt spurteren sin. Man er nødt til å bygge det rundt spurteren. Fra Alexander sitt ståsted, er det mye utfordringer som følge av dette. Han kan ikke vinne med mindre de andre gjør feil. Han må bare fortsette å kjøre så perfekt han kan, så må han bare akseptere at det ikke vil lykkes i mange spurter, forklarer Ørn.
– Total vridning i spurtsirkuset
I Tour of California måtte Kristoff ta mye vind før selve spurten gikk på å komme seg fremover i feltet. Dette er også skjebnesvangert, ifølge Ørn, og en konsekvens av at han må klare seg på egenhånd.
– Han må det. Han har ikke noe valg. Man kan si det slik at når spurten starter, så har du 1000 kroner. Når du kommer til 200-metersmerket, er det den som har mest igjen av den tusenlappen som vinner. Sånn som Alexander må kjøre nå, må han bruke nesten alt før spurten, og da har han ikke mye igjen.
Spurtere er avhengige av selvtillit, og for Alexander Kristoff blir det nå viktig å ikke la seg bryte ned av at seirene ikke kommer. Om han må klare seg selv i Tour de France, vil han være så godt som sjanseløs mot de store spurttogene. Selv en rytter som Peter Sagan, som tradisjonelt sett har klart seg bra på egenhånd i massespurter, har slitt mot de store opptrekkstogene i år.
– Sagan har god akselerasjon, spesielt etter harde ritt, og han har en meget god evne til å tråkle seg gjennom på egenhånd, men nå har han ikke sjanse. Han var helt tilsidesatt i California nå. Det har blitt en totalt vridning i spurtsirkuset nå. Unge ryttere som Gaviria, Groenewegen og Ewan har kommet frem, og så får vi se hvilke andre lag som kommer opp. Andre lag kommer ikke opp hvis de ikke gjør tiltak rundt spurteren sin.