ETTERTRAKTET TRIO: Gabriel Rasch er på vei hjem fra Team Sky etter 2018-sesongen, Gino Van Oudenhove er i starten av sin karriere i WorldTouren - mens Stig Kristiansen bytter ut landslagssjef-rollen til fordel for Uno-X denne sesongen. Kampen om den norske sykkeltronen er vidåpen foran 2018-sesongen. Hva skjer etter det? Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix

Joker-hegemoniet under kraftig press

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 16.10.17 12:41

Del på    

Kommentar: De neste trekkene blir avgjørende.

JOKER-ICOPALS posisjon som flaggskipet i norsk sykkelsport er under angrep. Situasjonen kan være dramatisk, men trenger heller ikke være det.

Klarer man å se stort på det, er konkurranse sunt.

Der ryttere som Kristoffer Skjerping, Andreas Vangstad, Vegard Breen, Daniel Hoelgaard og Markus Hoelgaard alle takket nei til andre tilbud, og valgte prosjektet drevet av Birger Hungerholdt og Gino Van Oudenhove, skjedde det med et snev av selvfølge.

Den posisjonen er i ferd med å bli visket ut av satsingen til Uno-X Norwegian Development Team.

Det har skjedd så mye denne høsten, at noen er nødt til å få det ned på papiret. Og det har jeg tenkt å gjøre nå.

GIRSKIFTET kom da Uno-X-laget etter NM i Stjørdal kontaktet Joker- og U23-rytterne Tobias Foss, Iver Johan Knotten og Rasmus Fossum Tiller og presenterte 2018-satsingen for trioen.

Det signaliserte først og fremst én ting: Ambisjoner.

Satsingen, som regisseres av drivstoffsjefene Vegar Kulset og Jens Haugland, var villig til å skyve eget prosjekt et steg framover, mens de øvrige norske kontinentallagene sto på stedet hvil.

Les også: Kamp om norske U23-talenter: – Uno-X vil hente Norgesmester

Samtidig ble det en solid vekker for Joker-Icopal. Selv om kun Tobias Foss av trioen glapp, innså de nå at Uno-X ikke var den trofaste allierte brikken i kampen mot miljøene i sør og vest, de først hadde sett for seg.

Erkjennelsen kom likevel litt for sent, da ryttere som Sedrik Ullebø, Andreas Leknessund, Idar Andersen og Jonas Iversby Hvideberg alt var innenfor konkurrentens portefølje.

I JOKER vil man være raske med å påpeke at man ikke skal la seg blende av alt som er nytt og funky.

Det er likevel tungt å bortforklare slagsiden etter at Vegard Breen, Adrian Aas Stien, Kristoffer Halvorsen, Anders Skaarseth, Gino Van Oudenhove og Svein Erik Vold alle forsvinner ut i rødt etter årets sesong.

Nykommerne Andreas Vangstad, Herman Dahl, Aksel Fischer Aasheim og Henrik Evensen, het i fjor Tobias Foss, Rasmus Tiller, Kristoffer Skjerping, Iver Johan Knotten og Vegard Breen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MYE KOMPETANSE UT: Vegard Breen var sterkt ønsket i Joker-Icopal neste år, men valgte å fortsette i sivil jobb. FOTO: Mario Stiehl, Tour of Norway

Man kan snu på det og peke på en kjerne bestående av Rasmus Tiller, Vangstad, Bjørn Tore Hoem, Ole Forfang, Carl Fredrik Hagen, Evensen, Markus Hoelgaard, og Knotten. De gjør fortsatt Joker-Icopal til Norges ledende kontinentallag, men slaget om U23-tronen er langt på vei tapt, og det er den scenen Uno-X-laget har øremerket i sin satsing.

Dernest er man også i ferd med å tape slaget om kompetanse. Adrian Gjølberg står per nå igjen som den eneste sportsdirektøren i Joker-systemet, mens man selvsagt ikke skal undervurdere Reidar Borgersen, Espen Aareskjold eller en motivert «Mr. Cycling» i Hungerholdt.

I Uno-X kan man slå seg på brystet med Kurt Asle Arvesen som sportslig leder, mens Stig Kristiansen, Leonard Snoeks og Arne Gunnar Ensrud deler på sportsdirektørjobbene.

Her er det heller ikke så viktig hva de to lagene selv mener er den beste oppstillingen, men hvordan rytterne opplever det.

ET AV SVARENE fikk vi kanskje da Anders Skaarseth overraskende valgte å skrive under for Uno-X før helga.

Om man klarte å forlenge med både Tiller og Knotten, gikk Joker altså på et nytt, sviende nederlag her.

Slik jeg forstår det, dreier det seg på den ene siden om hva som ble forespeilet rytteren da Dimension Data i sommeren var i markedet for å signere norske ryttere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SEIER: Anders Skaarseth ble U23-mester i NM denne sesongen, men valgte før helga å skrive under for Uno-X Norwegian Development Team. FOTO: Magnus Drivenes, procycling.no

I tillegg var 22-åringen en av få medlemmer av Joker-stallen som ikke hadde signert ny avtale, da beskjeden om at både Van Oudenhove og Vold var på vei ut portene.

At årets U23-mester – som i tillegg hadde sin siste sesong innenfor aldersklassen i inneværende år, setter signaturen på avtalene til «Norges råeste U23-satsing», kan ikke ses på noe annet som en stor overgangsbombe.

HVA MÅ JOKER gjøre nå?

Det aller viktigste er at tilliten intern i egen ryttergruppe gjenopprettes kjapt. Skaarseth var åpenbart misfornøyd, og søkte nye utfordringer.

Nå blir det viktigste å holde Rasmus Tiller, Ole Forfang og Iver Johan Knotten happy.

Tiller forlenget avtalen i all hast i forbindelse med EM i Herning, og visste ikke da hvordan den sportslige kabalen foran ’18-sesongen så ut.

Han havner nå litt mellom barken og veden ettersom treningskompisene Foss og Skaarseth (dels også Rudland og Resell) har gått til Uno-X, der også treneren fra langt tilbake i tid (Arne Gunnar Ensrud) hever sin månedlige utbetaling.

De neste slagene vil stå i 2018, og disse kan ikke Hungerholdt & Co. tåle nederlag i. Den mest presserende er Gabriel Raschs bebudete homecoming foran 2019-sesongen.

SETT I ETTERTID kan man kanskje spørre seg om Joker-laget ikke burde hevet seg inn i kampen om Stig Kristiansen, når de selv gikk på en dobbel sportsdirektør-smell denne høsten.

Når det ikke ble gjort, er ikke alternativene altfor mange.

Olav Alexander Benjaminsen sa opp i Team Coop, og jobber nå i et eventselskap i nord. Han ble erstattet av Magnus Børresen.

Atle og Sebastian Kvålsvoll gikk ned sammen med Team Sparebanken-Sør skuta, men er neppe aktuelle for comeback i øst.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ELSKER NY ROLLE: - Skal jeg stå og instruere de gutta her, ler Gabriel Rasch når procycling.no skal ta bilde. Nordmannen elsker sin nye rolle som sportsdirektør i Team Sky, og hylles av sine underordnede: - Best boss ever. FOTO: Kjetil R. Anda / procycling.no

KNOW-HOW: Etter fem sesonger i Sky-systemet, vil Gabriel Rasch bringe hjem uvurderlig kunnskap til norsk sykkelsport. FOTO: Kjetil R. Anda / procycling.no

En minnelig løsning kan være å opprette kontakt med Stian Remme mens man trør vannet på vei mot 2019. Om det er en aktuell løsning, eller om Remme er interessert – det vet ikke jeg.

Vegard Breen hadde vært en annen mulighet, og han var ønsket i en kombinert rytter og lederrolle i 2018. Maura-mannen valgte likevel å forlate sykkelsporten, og jobber med andre tall enn startnumre neste år.

Et stikkord her er kompetanse, og uten Breen, Van Oudenhove og Vold – svekkes det i monn.

DERFOR ER OGSÅ GABBA den mest opplagte løsningen. Som familiefar slites han daglig i valget om å fortsette Sky-karrieren opp mot konas jobb som flyvertinne.

Om det går an å få ham løs alt nå, bør det sterkt vurderes. Men de foreløpige signalene går på at også neste års lønnskonto fylles opp av britiske pund.

Etter fem år i verdens ledende sykkellag, har 41-åringen kompetanse i monn. Han har vokst opp tett på The Hungerholdt, noe som vil gi Joker gode kort på hånden når hans neste kontrakt skal skrives.

Men Rasch vil også jobbe med de beste og de største, norske talentene. Her risikerer Joker-laget å møte seg selv i døra, fordi de lot årets beste juniorer signere for Uno-X i raskt tempo.

Derfor har de nå 2018 til gjenopprette tillit og tiltro i egne rekker, og jobbe med å tilrettelegge forholdene for framtidens signeringer. Etter neste sesong vil også talentfulle Søren Wærenskjold se seg om etter et kontinentallag og her vil nok en prestisjeduell utfolde seg blant lagene som påberoper seg å høre til under paraplyen «toppen av norsk sykkelsport».

Hvis også Wærenskjold ryker bør Joker-laget snarest spørre seg selv: Hvordan mistet de kontrollen over tidligere kjerneområder i satsingen, nemlig klubbmiljøene på Ringerike og Lillehammer?

DA DET BLE KLART at Gino fortsetter karrieren hos Edvald Boasson Hagen i 2019, uttalte Hungerholdt at «de hadde en intensjonsavtale med Gabriel Rasch, som vil gjøre ham til sportsdirektør i prokontisatsingen fra 2019-sesongen».

I 2014 hørte vi et liknende budskap om «starten på et norsk Tour de France-lag» og tripling av satsingen for å innta 2016-sesong med prokonti-seil.

Les også: Kan bli starten på et norsk Tour de France-mannskap

Satsingen feilet, og ble ikke noe av den gangen.

Det bør være mer enn tomme ord og fagre løfter bak det denne gangen.

Ikke bare fordi et Joker-lag under press ikke tåler å tape ansikt, men fordi det også vil plassere de to satsingene mer naturlig i forhold til hverandre.

«Jeg regner med de (Joker, vår anm.) jobber steinhardt for å være Norges beste lag og å komme seg ett nivå høyere opp til prokonti. Jeg ser ingen andre miljøer i Norge som er bedre rustet for det. Det hadde vært et naturlig steg, og trolig det beste for oss alle», uttalte Jens Haugland selv i sommer.

I dag er det lett å lese den uttalelsen med en litt ertende undertone, selv om det trolig ikke var ment slik.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VIL BLI SAVNET: Etter mange år i Joker-systemet, vil Gino Van Oudenhove bli en vanskelig mann å erstatte. FOTO: Torgeir Strandberg, procycling.no

Siden oppstarten i 2005 har Joker eksportert et dusin utenlandsproffer fra satsingen de selv ynder å kalle «talentfabrikken».

En del av dem har vært helfabrikata som kun har hatt laget som et stoppested på vei mot noe større, mens andre – personifisert via blant andre Van Oudenhoves kløkt og know-how, sakte, men sikkert har blitt både polert og herdet via opptredener i Tour de Normandie og Tour de Bretagne.

Selve gullåren er talentene og U23-årgangende. Det er også i dette segmentet det er enklest å dytte ryttere ut i profflivet.

Uten Van Oudenhove står Joker-satsingen nå ved et lite veiskille. Om de taper kampen om talentene, kan årene som kommer dreie seg om å taue Kristoffer Skjerping og Andreas Vangstad gjennom et internasjonalt rittprogram på vei mot den store proffdrømmen.

Det er en oppgave som passer for noen, men heller ikke alle.

Jarle Fredagsvik, redaktør procycling.no

Tagget med: , , , , ,

Les også disse