Prøv Procycling Pluss idag

DOMINANT: Sondre Holst Enger var i meget god form under Tour of Norway, men det var innsatsen i WorldTour-rittet Critérium du Dauphiné som åpnet Tour de France-døra for 22-åringen.

DOMINANT: Sondre Holst Enger var i meget god form under Tour of Norway, men det var innsatsen i WorldTour-rittet Critérium du Dauphiné som åpnet Tour de France-døra for 22-åringen.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Han er i best form av spurterne våre

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 21.06.16 12:56

Del på    

IAM-sjefen ble overbevist i franske fjell.

(procycling.no): Tirsdag ble Sondre Holst Enger tatt ut til å kjøre Tour de France for IAM Cycling.

Sportsmanager Rik Verbrugghe var selv 22 år da han gjorde unna Tour de France-debuten.

Nå har han åpnet døra for å gi nordmannen den samme muligheten.

– Jeg tror han kan overraske, sier IAM-sjefen til procycling.no.

– Dette er en god mulighet for Sondre på litt lengre sikt. Dessuten er han en god muligheten for oss i avslutningene, og kanskje spesielt når ryttere som André Greipel vil slite med å sitte med inn. Men det er klart: Han er fortsatt en ung rytter, understreker Verbrugghe.

Sondre Holst Enger benyttet tirsdagen til en lang treningstur, men var ikke overraskende en glad mann da han møtte lokalavisa da han kom hjem.

– Jeg var der (i Tour de France) og så på i 2008. Da hadde jeg en t-skjorte om at jeg kom tilbake i 2020. Jeg hadde aldri trodd det skulle komme så fort. Vanligvis starter man med giroen eller vueltaen. Jeg skal starte med Tour de France. Det topper alt jeg har opplevd noensinne, sier Holst Enger til Gjengangeren (krever abonnement).

• Les procycling.nos nyhet: Holst Enger til Tour de France

Verbrugghe svarer at de tar ting dag for dag når det gjelder 22-åringens målsettinger.

– Vi skal gå for Mathias Frank i sammendraget, men alle rytterne på laget skal få muligheten til å gå for egne sjanser på etapper som passer dem.

Kan overraske i hvitt

En ganske opplagt mulighet kommer allerede under åpningsetappen.

Det er selvsagt mye å forlange av en 22-åring, men både Holst Enger og IAM er klar over at en hvit ungdomstrøye skal deles ut etter årets første spurt.

– Han er kapabel til å gjøre store ting. Men vi tar det dag for dag, og ser an utviklingen. Vi kan også finne på å sende ham avgårde i et brudd, sier han.

Nordmannen ble gitt sjansen i Critérium du Dauphiné for å vise seg Tour de France-verdig.

Det var ikke bare spurtegenskapene hans Verbrugghe var på utkikk etter.

– Vi fant ut at han skulle bli med til touren der nede. Dauphiné er et Tour de France i miniatyr. Vi var nødt til å se at han hadde motoren og volumet inne. Sondre markerte seg i en av avslutningene, mens han ble hindret litt før den andre. Men det viktigste viste han meg i fjellene. Han viste at motoren er sterk nok til et ritt som Tour de France, sier belgieren som har de første to ukene som et utgangspunkt for nordmannen.

Fram og tilbake i IAM

I profesjonell sykkelsport snur ting fort, og kanskje fortest av alle steder i IAM Cycling.

I våres ble Vegard Stake Laengen først spart til Giro d´Italia, før tømte seg helt i brudd under både La Fléche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège.

Så vi han beskjed om at han skulle til giroen, likevel …

Heller ikke Holst Engers Tour de France-deltakelse har vært skrevet i stein. Men ting begynte å falle på plass da han imponerte stort i løpet av mai måned.

– Det vi ser med Sondre er at han utvikler seg for hver eneste måned og hver eneste sesong. Det er en god egenskap.

– Dere har andre alternativer for massespurtene også, hvorfor falt valget på Sondre?

– Han er i best for av alle spurterne våre nå. Han er ung og er fortsatt i utvikling. Jeg mener han kan gjøre det bra i touren og vi sender det vi mener er det sterkest mulige laget vi kan få. Han er motivert for å kjøre Tour de France, og det er selvsagt viktig.

Italienske Matteo Pelucchi er syk, men både Leigh Howard og Jonas Van Genechten kunne startet i Frankrike den 2. juli.

Slipper unna vueltaen

IAM hadde opprinnelig satt opp hortenseren til å sykle Spania rundt i andre halvdel av august.

Den skissen er nå revet i fillebiter.

Verbrugghe forteller at også lagets andre nordmann, Stake Laengen, ble vurdert foran Tour de France-uttaket. Da troppen ble offentliggjort tirsdag ettermiddag, var ikke Asker-mannen å finne på lista over de ni utvalgte.

– Han var med i vurderingen, men man er nødt til å ta det steg for steg. Vegard gjorde sine saker meget godt i Giro d?Italia, men å kjøre det sammen med Tour de France, hadde nok kanskje vært i meste laget for ham.

Tagget med: , , ,

Les også disse