CALPE (procycling.no): Fysisk sterkere, mer avslappet og skjerpet mentalt. Slik konkretiserer Sindre Lunke utbyttet etter sin første sesong i WorldTour-feltet. Men en god del av den energigivende gevinsten beror faktisk på et utenomsportslig valg. Han emigrerte hjem til Norge.
Fra å være fullstendig oppslukt i profflivets rigide levesett i Girona – nesten til et punkt der risen ble veid før den ble kokt – har den 23-årige klatreren gjenfunnet harmoni og balanse hjemme i Trondheim.
Nå med nærhet til familie og venner utenfor sykkelverdenen, besitter trønderen forutsetningene som skal til for å koble av ordentlig, og dermed lade batteriene fulle før han reiser ut på konkurranser i Midtøsten, Europa eller Amerika.
Lagledelsen var imidlertid skeptisk til norgesreturen i utgangspunktet, og krevde derfor at fire private treningsleirer i Sør-Europa skulle gjennomføres.
– De tror det går isbjørner rundt i Trondheim, flirer Lunke.
Støtte og inspirasjon til å forlate sin vante, spanske base fikk han derimot hos lagkameraten i Team Sunweb, Warren Barguil. I likhet med nordmannen har også den franske favoritten valgt det nære og kjære fremfor profflivets nødvendigheter, da han i fjor dro hjem til Bretagne etter en kort periode i Nice.
– Det handler om noe Barguil har sagt til meg… Han har lært meg å leve livet, på en måte. Han sier ofte at jorda kan gå under i morgen, heh, så det er viktig å ha et godt liv i mellomtiden, sier Lunke til procycling.no.
En litt svevende filosofisk grunnidé til tross, budskapet til kompisen Barguil synes å fungere på nordmannen. For som Team Sunweb-trener Morten Bennekou poengterer overfor procycling.no under lagets treningssamling i Calpe, Lunke har tatt synlige steg og fremstår på et fysisk høyere nivå enn i fjor. Utviklingen ble spesielt synlig i andre halvdel av debutsesongen etter hjemflyttingen. En merkbar forvandling har skjedd og hovedpersonen kan bare bekrefte trenerens attester.
– Mentalt føler jeg meg bedre, fysisk er jeg blitt synlig sterkere. Jeg kjører bedre tester enn noen gang, og alt går egentlig veldig bra, sier en bredt smilende Lunke, tilbakelent i en av hotellets sofagrupper.
– Må være et rævhull!
I oppkjøringen til 2017-sesongen er det imidlertid et firestjerners hotell like ved stranden i Calpe som er basen. Under lobbyens glorete, rød lysekrone – en merkbar kontrast til nordmannens sindige og behagelige fremtoning – prater Lunke om et styrkeprogram han håper skal sprite opp hans dieselaktige klatrestil i fjellene den kommende sesongen. Intensitet i WorldTour-rittene har vært en utfordring.
– Jeg må jobbe litt med fiberne. Om det er noen hurtige muskelfiber inni her, vet jeg ikke, men jeg føler meg mer eksplosiv allerede. Makswatten er høyere, alt av watt har egentlig gått opp. Men jeg er ikke så veldig aero, vet du. Jeg er mer som en elg, sier trønderen tørrvittig.
Men det er ikke bare punchen i bakkene Lunke har jobbet med å forbedre. Å bli mer komfortabel med den frenetiske posisjonskampen i WorldTour-feltet, er et annet viktig fokuspunkt for Team Sunweb-rytteren.
(Artikkelen fortsetter under)

NYE MÅL: Sindre Lunke jakter fysisk forbedring, mental robusthet og ny kontakt i sin andre sesong med Team Sunweb. Her er trønderen avbildet med sin danske trener under lagets treningssamling i spanske Calpe. FOTO: procycling.no.
Trener Bennekou trekker frem stabilitet og pålitelighet som Lunkes fremtredende styrker. I debutsesongen fullførte nordmannen seks av sine sju etapperitt, han veltet sjeldent og var nesten aldri syk. Forbausende robust for en neoproff å være, poengterer treneren. Samtidig fastholder Bennekou at nordmannen må bli tøffere på den mentale biten, dersom han virkelig skal etablere seg på WorldTour-nivå.
– Det vi har arbeidet mye med i år, og som han helt klart burde forbedre enda mer, det er posisjoneringen hans. Det har ikke så mye med beina å gjøre. Det handler mer om å finne sin plass i feltet, finne lagkameratene i feltet og å sitte på riktig sted til riktig tidspunkt. Posisjonskampen i U23-feltet er helt annerledes enn i WorldTouren. Man kan simpelthen ikke bare kjøre frem fem kilometer før et kritisk punkt, sier Bennekou – før han forklarer videre:
– Man må sitte fremme lenge før man egentlig skal, og deretter kjempe med alt man har for å holde posisjonen. Det krever konsentrasjon, fokus og at man sier i fra (til andre ryttere) at dette er min plass. Sindre er en snill fyr, men må også være et rævhull, sier den danske treneren omsvøpsløst.
Lunke er smertelig klar over sitt forbedringspotensialet på området, og har tatt grep for å bryte noen barrierer i landeveiskrigen.
– Jeg har snakket med andre ryttere om den mentale biten. Jeg prøver å finne litt mer ut av hva spurterne tenker, når de for eksempel spurter eller gjør opptrekk. Innerst inne er jo de også redde. Jeg tror alle er redde, selv om de ikke viser det. De viser bare at de er gal, og derfor tror alle at de er gal.
Vueltaen blir hovedmålet
Mens den mentale biten fortsatt er et utviklingsprosjekt, er det imidlertid tydelig at Lunke har tatt betydningsfulle steg på den fysiske siden. I den forbindelse var gjennomføringen av Vuelta a España spesielt viktig. Grand Tour-debuten har ifølge Team Sunwebs trenerapparat gitt nordmannen en gunstig plattform til videre, fysisk utvikling.
Det tyske WorldTour-laget har heller ikke for vane å kaste neoproffer ut på dypt vann, i form av et treukersritt i deres første sesong. Men med Lunke var stabiliteten og den fysiske robustheten fremtredende nok til at de gjorde et unntak. At Lunke følte seg gradvis bedre utover i rittet, og hadde sine beste dager i tredje uke, bekreftet bare treneres antagelser om den seige trønderen, som i U23-klassen tok topp10-plasseringer i både Tour de l’Avenir og Giro della Valle d’Aosta.
(Artikkelen fortsetter under)

CALPE: Lunke føler seg godt integrert i Sunweb-laget og håper kontrakten blir fornyet. FOTO: Sunweb
I 2017 blir programmet ganske likt som i fjor. Lunke skal etter planen sykle et stort spansk etapperitt i februar, mars og april, i form av Vuelta a Andalucia, Vuelta Catalunya og Vuelta al País Vasco. På slutten av våren venter også en retur til Ardenner-klassikerne La Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège. Sesongens hovedmål kommer imidlertid på sensommeren og heter nok en gang Vuelta a España.
– Programmet er fint. Det jeg liker er muligheten til å trene og hvile en del mellom de store løpene. For jeg er veldig sikker på å komme i form, når jeg får trent skikkelig og får holde riktig fokus. Det er betryggende, sier Lunke.
Ny kontrakt
En avklaring om fremtiden ønsker han nok før Vuelta a España. 2017 er nemlig kontraktsår. Lunkes to års avtale med Team Sunweb løper ut ved sesongslutt. I større grad enn i fjor, blir det derfor ekstra viktig å konsolidere sin hjelperrolle for lagets fremste kapteiner: Warren Barguil, Tom Doumulin og Wilco Keldermann.
Mens de to første påtar seg lederansvar i henholdsvis Tour of France og Giro d’Italia, skal sistnevnte være Team Sunwebs kaptein i vueltaen. Etter at Barguil måtte reise hjem fra fjorårets Vuelta tidlig, ser Lunke frem til å gjøre en Grand Tour med konkrete arbeidsoppgaver for en sammenlagtkandidat.
– Man må kjøre veldig godt for kapteinene i de store løpene. Man må sitte igjen som en av de siste hjelperne i fjellene og vise at de har virkelig har nytte av deg i kritiske situasjoner. Også må man kanskje greie å få til noen resultater i tillegg.
Slik skal han maksimere sine sjanser til å få en ny kontrakt. Selv om jobben han er satt til å gjøre ofte skjer i det stille, er kravene som stilles tydelige og strenge.
Men Lunke synes ikke å stresse. Med utgangspunkt i sin «nye» base hjemme i Trondheim, omringet av nære og kjære, virker han fysisk sterkere, mer avslappet og skjerpet mentalt.