- LITT BEKYMRET: Alexander Kristoff er mye på flyplasser og andre steder der det oppholder seg mye folk. Han håper i det lengste at spredningen av det mye omtalte Coronaviruset ikke skal sette en stopper for årets Milano-Sanremo. Czerwinski/Getty Images)

Corona-spredning gjør at arrangør frykter for Milano-Sanremo

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 24.02.20 18:26

Del på    

Foreløpig er det lav virusfrykt blant norske proffryttere.

(procycling.no): Italia er nå landet utenfor Kina som er hardest rammet av det såkalte coronaviruset (covid 19). Det er framfor alt det nordlige Italia, og blant annet Piemonte, Veneto og Lombardia som er rammet.

Mandag bekreftet italienske myndigheter at seks personer har dødd på grunn av viruset. 229 personer har blitt smittet og hele 172 av dem hører hjemme i Lombardia-distriktet. Det har er innført til strenge tiltak fra lokale myndigheter for å holde situasjonen under kontroll.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

RCS Sport skal arrangere Strade Bianche, Tirreno-Adriatico og Milano-Sanremo den neste måneden. I et intervju med cyclingnews.com uttaler Mauro Vegni at han er spesielt bekymret for den 111. utgaven av Milano-Sanremo.

– Milano er en av de to nøkkelplassene som har dokumentert flest antall tilfeller fram til nå. Vi kommer til å følge retningslinjene fra myndighetene og folkehelseinstituttet. Når det gjelder Tirreno-Adriatico er situasjonen en annen. Det er verken Venezia eller Milano, men det som bekymrer meg mest er området rundt Milano på grunn av situasjonen i Lombardia, uttaler han til cyclingnews.com.

Kinesiske ritt hardest rammet

Etter det nye utbruddet av coronaviruset i Wuhan-provinsen i desember i fjor, har naturlig nok både antall smittede og omkomne, i tillegg til tiltak fra myndighetene, og blant annet avlysning av idrettsarrangementer og andre folkeansamlinger, rammet Kina aller hardest.

Når det gjelder sykkelritt ble det raskt klart at Tour of Hainan ville bli utsatt. To kinesiske lag droppet å reise ned til Malaysia for å sykle Tour of Langkawi.

Før helga ble det også klart at UCI har utsatt alle sykkelritt i Kina i april og mai. Team Coop sykkel skulle egentlig i aksjon under Tour of Taiwan i starten av mars, men har i stedet valgt å stille til start under GP Wanzele og Monseré i Belgia neste måned.

Avlyst fotballkamp og karneval

Ettersom viruset fremdeles sprer seg til nye områder er lokale helsemyndigheter nødt til å vurdere tiltak. Etter drastisk økning i antall smittende, har italienske myndigheter blitt tvunget til agere hurtig.

I helga ble Inters kamp mot Sampdoria i Serie A utsatt på ubestemt tid. Hjemmelagt har som kjent tilhold i Milano. I Veneto-distriktet ble det besluttet at det tradisjonsrike karnevalet i Venezia, som egentlig skulle vare til tirsdag – ble avsluttet alt søndag.

Lokalt politi patruljerer i tillegg 11 tettsteder i Lombardia og skriver ut bøter dersom personer forlater eller entrer smitteområder, meldte NTB søndag.

Det er flere norske proffsyklister som skal i aksjon under både Tirreno-Adriatico og Milano-Sanremo i neste måned. Enn så lenge later rytterne til å ta situasjonen med stoisk ro.

– Jeg har jo tenkt på det, men ikke vært så veldig bekymret akkurat. Jeg håper rittene går som de skal, men hvis det er folk som har viruset der vi skal sykle, så er vel det beste å holde seg hjemme eller å endre ruta, sier Kristoffer Halvorsen til procycling.no.

Sørlendingen skal sykle både Tirreno-Adriatico og Milano-Sanremo i mars.

Kristoff: – Litt bekymret er man

Aleksander Kristoff skal igjennom både Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne og Paris-Nice, før han gir seg i kast med Milano-Sanremo – der han hentet hjem sitt aller første monument i 2014.

Heller ikke Stavanger-mannen virker å være veldig stresset over spredningen av coronaviruset og mulige avlysninger i Italia:

– Som syklist er du mye ute og reiser og ofte på steder der det oppholder seg mange mennesker. Er dette noe du tenker over når det gjelder spredning av coronaviruset?

– Litt bekymret er man for helsa når man er så mye ut og reiser, men så vidt jeg har forstått det er det folk med nedsatt immunforsvar som er mest utsatt. Men har det kommet til Italia, så er det vel rett rundt hjørnet i resten av Europa og, sier Kristoff til procycling.no.

– Kanskje vi bare skal avslutte sesongen nå, og håpe på bedre tider neste år? legger han humoristisk til.

– Sykkelløp ikke første prioritet i verden

Amund Grøndahl Jansen forbereder seg for tida på Tenerife for sesongåpning under Omloop Het Nieuwsblad førstkommene lørdag. Deretter står både Tirreno og Sanremo på programmet hans.

– Jeg vil veldig gjerne sykle rittene i Italia, og håper det ordner seg. Slik jeg forstår det, er det heller ikke livsfarlige saker for friske mennesker. Men jeg tar de samme forholdsreglene som alltid med håndvask og så videre, sier romerikingen.

Til Tirreno og Milano-Sanremo skal også NTT Pro Cycling med blant annet Edvald Boasson Hagen i oppstillingen, og Gino Van Oudenhove bak i følgebilen.

Van Oudenhove forteller at han har tatt kontakt med en bussjåfør som har tilhold i Bergamo i sakens anledning.

– Men blir det avlyst, så blir det avlyst. Sykkelløp er ikke første prioritet her i verden, sier belgieren.

Uavklart rundt giroen

Carl Fredrik Hagen er for tida i aksjon under UAE Tour, og har deretter Volta Ciclista a Cataluyna, høydesamling og Tour de Romandie på programmet i forkant av Giro d’Italia. Vegni uttalte mandag at han håper at situasjonen vil bedre seg og at antall smittetilfeller stagnerer på litt lengre sikt.

– I øyeblikket er det ikke mye jeg kan si om Giro d’Italia, men det er klart at dersom viruset ikke blir stanset, kan vi heller ikke utelukke at rittet ikke blir arrangert.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LITE BEKYMRET FOR SYKDOM: Carl Fredrik Hagen. (Photo by Luis Gomez – Pool/Getty Images)

Hagen håper i det lengste at rittene går som planlagt.

– Det er jo ganske kjipt hvis det blir avlysninger, men det er vel både en mening og en grunn til det dersom det skjer. Jeg har egentlig et veldig avslappet forhold til sykdom, så jeg gjør meg ikke noen spesielle tanker rundt corona-viruset, sier Oppegård-mannen til procycling.no.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

PS: I intervjuet med cyclingnews.com forteller Mauro Vegni at det ikke eksisterer noen plan B for Milano-Sanremo. – Det gir ingen mening å kutte bort ¾ av distansen, sier han.

Tagget med: , , ,

Les også disse