KANONSESONG: Kristian Aasvold vant Norgescupen sammenlagt. Her fra seieren i Grenland. FOTO: Norges Cykleforbund

Aasvold er klar for å dra lasset i Coop etter Hagens avgang

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 20.10.18 18:42

Del på    

– Det blir store sko å fylle, sier 23-åringen.

(procycling.no): August Jensen forsvant til profflivet i 2017. Krister Hagen følger etter i 2018. Et vakuum i Team Coop må fylles, og Kristian Aasvold stiger i gradene i det norske kontinentallaget.

– Det er naturlig det i alle sykkellag. Det er et godt tegn at ryttere blir proffer. Det blir nok en enda større rolle på meg neste år, selv om jeg føler jeg har fått mange sjanser allerede i år. Jeg har fått kjørt for resultat i mange bra ritt, men det blir nok enda mer ansvar på meg nå som Krister går ut, sier Aasvold til procycling.no.

23-åringen avsluttet sin første sesong i Team Coop for en snau måned siden, og er bekreftet klar for samme lag også i 2019. Med dieselmotoren Krister Hagen borte, må den ikke helt ulike motoren til Snåsa-syklisten finne et par ekstra hester.

– Krister er en rytter som behersker veldig mye, men vi er ikke så ulike. Vi liker tøft terreng begge to. Det blir store sko å fylle, men man får bare prøve, humrer Coop-rytteren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ROET NED KLATREFOKUSET: Aasvold er ferdig på aldersbestemte landslag, og har fokusert mindre på klatring som en følge av det. Her fra junior-VM i 2013. Foto: Tim de Waele/Corbis via Getty Images

Kvitt klatrestempelet

For Aasvold selv har miljøskiftet fra Sparebanken Sør, etter at sørlandslaget la ned, til Team Coop medført mye positivt.

– Jeg tror det var bra for meg å skifte lag. Nå var det ikke noe valg som var der, men jeg tror det var bra uansett. Et miljøskifte trengte jeg nok, og å prøve å finne meg selv litt igjen som rytter etter mange år i samme lag. Jeg trives veldig godt her og det var naturlig å fortsette her også i 2019.

I Team Coop hadde Aasvold sitt første år som fullblods senior. Siste U23-ritt er syklet i trønderens karriere. Like greit, ifølge mannen selv.

– Jeg synes overgangen har vært bra. Jeg kjørte mye på U23-landslaget, og er veldig glad for de mulighetene jeg fikk der. Men på en måte er det godt å ikke stresse med det. Nå visste jeg alle ritt jeg skulle kjøre og slapp å være usikker. Jeg slapp å forberede meg til ritt jeg kanskje ikke skulle kjøre.

Fraværet av U23-oppdrag gjorde også at Aasvold kunne fokusere på seg selv, og hva slags rytter han selv følte han kunne bli. Og ikke henge seg opp i hva slags rytter andre forventet at han skulle være.

– Jeg fikk rom til å utvikle meg på en litt annen måte etter U23. Jeg syklet fort oppover helt fra da jeg startet å sykle, og det ble litt et stempel at det var det jeg kunne. Det var der forventningene lå og fokuset ble på å trene mye i bakker for å prestere i de harde U23-rittene med landslaget. Det klarte jeg aldri, oppsummerer 23-åringen.

Med et litt nytt treningsfokus, og litt lavere skuldre, kom også resultatene for Coop-syklisten.

– Det var bra å starte litt på nytt. De fleste resultatene jeg har i år er jo fra tøffe ritt, men ikke rene bakkeavslutninger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VANT NORGESCUPEN: Aasvold spurtet til seier på siste etappe av Tour de Hallingdal og ble tredjemann sammenlagt i rittet. Foto: Edvard Strand / NCF

Flust av høydepunkter

Fokusendring og miljøskifte virker å ha hatt den ønskede effekten. Aasvold er en av rytterne på norsk kontinentalnivå som virkelig har blomstret i 2018.

Allerede på våren viste 23-åringen lovende takter. Han åpnet med seier i første runde av NorgesCupen etter å ha slått Jonas Abrahamsen i spurten i Grenland. Seieren ble fulgt opp av femteplass Himmerland rundt og Sundvolden GP, samt tiendeplass i Ringerike GP.

Tour of Norway endte med en irriterende punktering, før bronsen i senior-NM toppet sesongen.

– Det var veldig artig å bli nummer tre i NM. Jeg var jo også godt fornøyd med Tour of Norway helt til det gjensto noen kilometer på Lillehammer-etappen. Det kunne blitt veldig bra, men så var det en punktering som ødela alt. Men det å vise at man kunne sitte med de beste på den tøffeste etappen var også et høydepunkt. De rittene i Danmark gikk også ganske bra. Så det er vanskelig å si hva som var det beste, men det har vært mange fine resultater, oppsummerer han selv.

Etter seieren i første NorgesCup-runde ble også sammendraget et mål.

– Det gikk jo bra det. Det var ikke noe som var noe mål før sesongen startet, men da det ble som det ble i NorgesCup-åpningen så var vi enige både jeg og ledelsen i Coop at vi måtte prøve å beholde den. Da vi først gikk inn for det så var det artig at vi greide det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TRIVES ETTER LAGBYTTE: Kristian Aasvold fortsatte i Coop etter fire sesonger i Sparebanken sør. Foto: Jonas Lindstrøm (procycling.no)

Klar for å dra lasset

Med både Jensen og Hagen opp til proffene på to sesonger blir Aasvold en av rytterne Coop vil lene seg på. Men han er ikke alene.

– Trond Håkon Trondsen ligger oppe der hele tiden. Det har han gjort i flere år. I år har han hatt en veldig bra sesong. Litt mindre velting så blir det veldig bra, flirer Aasvold.

– Jeg tror nok han kan ta steget opp om ikke lenge han også. Det er mange spennende ryttere der. Det blir litt utskiftning nå, og jeg er usikker på hvem som kommer inn. Det gjenstår å se.

Men for egen del er fremtiden i 2019 sikker. Det blir sykling for Team Coop, med håp om å bygge videre på den flotte 2018-sesongen og ta enda flere steg i riktig retning.

– Man ønsker alltid å utvikle seg å bli enda sterkere. I år klarte jeg å leverer mye bedre resultater enn tidligere. Det er mye fysisk men også mye mentalt. Jeg har fått tilbake troen som var der da man var junior og faktisk vant sykkelritt. Jeg ønsker å ta steg videre og å gjøre det bra internasjonalt, prestere jevnt på høyt nivå og å ta en UCI-seier, konkluderer 23-åringen.

Tagget med: , , , ,

Les også disse