ALT ELLER INGENTING: Oskar Svendsen har potensial til å bli Norges beste sammenlagtrytter. Men 20-åringen fra Lillehammer er usikker på om motivasjonen er der. Nå tar han et pusterom med psykologistudier i Trondheim. FOTO: REUTERS/Michael Kooren

Oskar Svendsen tar pause fra syklingen

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 18.09.14 09:56

Del på    

– Jeg er i tenkeboksen, sier 20-åringen.

(procycling.no): Årsstudiumet i psykologi ved NTNU i Trondheim, har fått mange nye fjes i forelesingssalene denne høsten.

Det ene tilhører juniorverdensmesteren i Valkenburg fra to år tilbake.

I etterkant ble navnet hans allemannseie: Oskar Svendsen.

– Først og fremst er planen å kombinere studier med syklingen, så får vi se hvordan det blir. Alt ligger i hvert fall til rette for å fortsette en toppidrettssatsing her: Jeg kan gå så mange prosent jeg vil av studiene, det er allerede et etablert sykkelmiljø i byen og gode treningsforhold, sier Svendsen til procycling.no.

– Jeg er i tenkeboksen

Flere av lagkameratene han kjørte ungdommens Tour de France med i slutten av august, forbereder seg nå til VM i Ponferrada.

Svendsen studerer psykologi.

Han har bedt om en pause fra hverdagen i Team Joker for å finne ut hva han skal bruke tid og energi på i framtida.

– Jeg er i tenkeboksen om den videre satsingen, innrømmer gutten fra Lillehammer.

– Jeg har tenkt på det en stund. Jeg har hatt noen tunge perioder etter at jeg ble seniorrytter, og jeg har faktisk ikke drevet på med sykling så lenge. Prestasjonskurven har vært ganske bratt. Og selv om Joker har tilrettelagt tingene veldig bra, følte jeg plutselig at jeg var en del av Norges beste sykkellag uten helt å vite hva jeg vil, fortsetter han.

– En smart og reflektert gutt

Gino van Oudenhove har vært 20-åringens sportsdirektør de siste to årene.

Avtalen om å innlede et samarbeid var klar allerede før han tok tempogullet i Valkenburg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

<b> ALT ELLER INGENTING:</b> Oskar Svendsen har potensial til å bli Norges beste sammenlagtrytter. Men 20-åringen fra Lillehammer er usikker på om motivasjonen er der. Nå tar han et pusterom med psykologistudier i Trondheim. FOTO: REUTERS/Michael Kooren

TEMPOBRAGDEN: Oskar Svendsen ble omtrent kjendis over natta etter at han ble juniorverdensmester i Nederland. FOTO: REUTERS/Michael Kooren

Igjennom årenes løp har belgieren sett mange talenter komme og gå. Noen har gått videre til proffenes rekker, andre har hoppet over til det sivile livet i starten eller midten av 20-årene.

Van Oudenhove mener Svendsens grep er modig:

– Oskar er fortsatt ung. Så dette er en avgjørelse som kan gå alle veier. Han er en smart og reflektert gutt, sier han.

– Hvordan tok dere imot beskjeden om at han trenger en pause?

– Det er noe vi må respektere. Vi vet at det ikke er enkelt å bli proff. Hvis noen vil tenke over om det er dette de virkelig vil gjøre, har vi forståelse for det. Jeg synes det er bedre å ta et steg til siden, enn å fortsette om motivasjonen ikke er der.

Mirakelet i Valkenburg

Den 17. september i 2012 ble hans da 18-årige liv snudd fullstendig på hodet.

Lillehammer CK-syklisten jublet som besatt da det var klart at de sju sekundene Matej Mohoric manglet, var det nærmeste noen kom sluttiden hans.

Tempogullet var norsk. Til Oskar Svendsen. «En ny Hushovd på gang», skrev faktisk VG.

– Det var en helt sinnssyk følelse. Det var maksimal uttelling for tre-fire år på sykkelen, sier Svendsen.

Fram til 15-årsalderen var han nemlig alpinist på Lillehammer. Nå var han vår nye verdensmester:

– Det var litt skremmende også. En slik prestasjon bygger opp veldig høye forventninger, og plutselig er man en helt annen person. Jeg ble litt kjendis, og dette var det jeg ble kjent for. Jeg visste at det åpnet opp for mange muligheter og at mange fikk med seg nettopp den prestasjonen.

Våknet opp til kjendisstatus

Regnbuestripene over brystet, kombinert med at han knuste Bjørn Dæhlies rekord i oksygenopptak noen uker i forveien, gjorde at mediedekningen ble massiv.

Det hører med til sjeldenhetene at norske juniorsyklister fyller dobbeltsider i tabloidavisene.

I etterkant av mesterskapet gjestet han stolen hos Johan Golden i «Golden Goal» på TV 2.

– Det startet nok litt i feil ende med den verdensmestertittelen. Spesielt fordi han hadde syklet så kort tid i forveien. I stedet for å ta nye steg oppover, har det gått litt ned. Oskar ble verdensmester i sitt siste ritt som junior, og så var han plutselig U23-rytter i et kontinentallag, påpeker Van Oudenhove.

Tøff overgang

I løpet av de siste to årene i Team Joker har det både gått opp og ned.

– Jeg slet med å takle overgangen. Det kjente jeg spesielt på vårparten i fjor. Jeg slet litt med motivasjonen, men så bedret det seg. Jeg gjorde det veldig godt i l´Avenir. Det rettet opp helhetsinntrykket det året (5. plass, sammenlagt), sier Svendsen som også kom seg greit igjennom VM i Firenze.

Denne sesongen var målet å ta ytterligere steg. Hans belgiske sjef var fornøyd med utviklingen hans i Tour de Bretagne i Frankrike i våres.

Så ødela sykdom oppkjøringen til de norske UCI-rittene.

– Jeg hadde som mål å gjøre det bra i både Hadeland GP og Tour of Norway. Det hadde jeg også gitt utrykk for i forkant.

Glimtet til i italienske fjell

For Svendsen hadde laget hovedfokus på U23-rittet Giro Valle d´Aosta.

Her viste han tidvis mestertakter og ble nummer to på bakketempoen. Men igjen gikk det litt opp og ned.

– Varmen gjorde at jeg gikk på en liten smell. Det var ganske tilfeldig, egentlig. Jeg gjorde det bra på tempoen og prologen. Jeg hadde fremdeles Avenir som et stort mål, så det var ikke så ille at det ikke stemte for meg i Aosta.

I det knalltøffe, italienske U23-rittet ble Svendsen til slutt nummer 21. Lagkompis Odd Christian Eiking tok 2.-plassen i sammendraget, mens Sindre Lunke ble femtemann.

Stupte over styret

Den nye, norske generasjonen klatrere dro til Tour de l´Avenir for å vinne, men sammenliknet med fjorårsutgaven, ble det hele et realt mareritt for Svendsen.

I 2013 klatret han side om side med de beste U23-rytterne i verden. Og det på tross av at de var både ett, to og tre år eldre enn ham.

Denne gangen slet han med å henge med i bakkene. En vannflaske på avveie gjorde også at han ble involvert stygg velt på vei ned fjellsiden på den fjerde etappen.

I starten gikk han også på antibiotika, men sluttfasiten viste at han var over timen bak den kolombianske vinneren av rittet.

– Det gikk til helvete på grunn av tilfeldigheter, mener Svendsen.

Likevel kom nedturen:

– Etter det gikk tankene helt i surr. Jeg ble i tvil om hva jeg egentlig vil og om jeg skal fortsette. Jeg vet at jeg har potensialet og proffmuligheter, men det må veies opp mot andre verdier. Enten må man bestemme seg for å satse for fult, ellers gjør man det ikke. Dveling tar både energi og krefter, påpeker Svendsen.

Døra står åpen for Svendsen

Etter samtaler med både Van Oudenhove, trener Lars Stensløkken og landslagssjef Stig Kristiansen ble det klart at han ikke skulle bli tatt ut til verken fellesstarten eller tempoen i Ponferrada.

I stedet får han muligheten til på kort sikt å parkere sykkelen og se om han finner tilbake motivasjonen for videre toppidrettssatsing neste sesong.

Team Joker har åpen dør om 20-åringen ønsker seg tilbake.

– Ja, det tror jeg nok, sier Van Oudenhove.

– Har pausen hans noen tidsbegrensning?

– For så vidt ikke. Han har bedt om fri denne høsten for å sette seg inn i studiene. Vi vil prate mer med ham utover. Vi fortsetter med laget vi har, og fokuserer på det. Han må bestemme seg for hva han vil gjøre.

– Hva tenker du om utviklingen han har hatt i dine rekker?

– Det har vært både og. Jeg har nok hengt meg opp i det positive og stegene han har tatt, mens det nok for ham ikke har gått fort nok. Jeg synes vi har bygd ham opp på en god måte. Han har fått muligheten til å kjøre Avenir og andre ritt som passer ham. Han har den fysiske kapasiteten, men det er en del andre ting man også må jobbe med om han skal bli proff. Oskar ser nok også at det finnes andre ting i livet.

– Talentet sitter i hodet

Tilbake i Trondheim tilbringer Lillehammer-gutten nå dagene med nesa godt plantet mellom to permer.

– Jeg tar en periode av for å kjenne litt på det. Jeg skal ikke tenke så mye på sykling. Jeg har flyttet hjemmefra, og skal fokusere på skolen og kanskje reise litt mer. Alt ligger til rette for at jeg kan fortsette satsingen om jeg ønsker det.

– Dersom jeg skulle begynne å sykle til jul for eksempel, tror jeg det vil påvirke meg mer positivt enn om jeg hadde fortsatt dvelingen og bare tråkket videre, sier han.

Så legger han til:

– Talentet sitter i hodet når alt kommer til alt. Det er hva du skaper selv. Det fysiske er bare en bonus.

Er det psykologistudiene som allerede bærer frukter?

Tagget med: , , ,

Les også disse