<b>DA HAN BLE OPPDAGET:</b> Det var gjennom strålende kjøring i Tour of Norway profflaget Delko Marseille først fikk opp øynene for Fredrik Strand Galta. Femteplassen på den fjerde etappen la grunnlaget for en fjerdeplass sammenlagt. Foto: Kristoffer Øverli Andersen (www.procycling.no)

SLUTTER: Fredrik Strand Galta har ikke fått trent skikkelig siden mai på grunn av skader og sykdom. Nå har 24-åringen bestemt seg for å avslutte toppidrettskarrieren, i håp om å bli helt frisk igjen. Foto: Kristoffer Øverli Andersen (www.procycling.no)

– Jeg vet ikke hvor lang tid det tar før jeg blir frisk

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 27.09.17 11:36

Del på    

Det fikk Fredrik Galta til å innse at det hele var over.

(procycling.no): En virusinfeksjon fra i fjor, kombinert med en hard smell mot nakken under Sundvolden GP – skulle vise seg å bli slutten på sykkelkarrieren til Fredrik Strand Galta.

– Det er ikke alle som passer inn i toppidretten. Jeg hadde håpet at jeg gjorde det, men nå er det slutt for min del, sier 24-åringen til procycling.no.

Han fyller 25 i oktober, og har holdt på med sykling siden han startet opp i Stavanger SK som 13-åring.

Siden har han vært fast inventar i laget vi både har kjent som Øster Hus-Ridley og Team Coop, i tillegg til den ene sesongen han fikk hos franske Delko Marseille.

Fikk ikke lov å sykle langturer

Paradoksalt nok ble proffeventyret starten på slutten for den langstrakte mannen fra Stavanger.

– Jeg var syk i fjor høst, og fikk beskjed av legen om at det hadde vært et i virus i kroppen. Så måtte jeg til Kina den høsten og presse meg igjennom ni dager. Det er ikke sikkert at det har med dette å gjøre, men det er i hvert fall noe jeg har tenkt en del på i ettertid, sier han.

Da han gjorde retur til Team Coop senere den høsten, fikk han treningsnekt av Stein Ørn.

– Jeg fikk ikke kjøre lange turer, og det ble egentlig ikke så mye trening foran sesongstart. Jeg synes ting jeg gikk greit, men jeg ble syk i Portugal. Kroppen har nok vært litt svekket.

Kraftig støt mot nakken på Ringerike

Etter Loir et Cher føltes kroppen grei igjen, og Strand Galta gledet seg til den norske UCI-åpningen på Ringerike.

På vei mot Egge holdt feltet høy hastighet da de endte opp med å feilberegne en venstresving. Danske Rune Almindsø (Team ColoQuick) var den andre som gikk ned.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HARD MEDFART: Det skulle gå lang tid før Fredrik Strand Galta ristet av seg ettervirkningene etter denne smellen.

Strand Galta måtte også ned i asfalten, men hadde ikke spesielt høy fart, og kom greit unna velten. Bak ham kom det så en rekke ryttere i høy fart, og de endte opp med å kjøre inn i rogalendingen igjen.

– Jeg fikk et kraftig støt mot nakken, og brukt nok halvannen måned på å komme meg tilbake. Det kan ha vært en muskelavrivning, og når jeg brukte nakken under trening, hovnet det opp og presset på nervene som går videre opp i hodet. Det ga meg hodepine, og jeg fryktet til tider at det dreide seg om noen kronisk, forteller han.

– Sånn det er nå, kan jeg ikke trene

Selv når nakkeproblemet forduftet, har han ikke klart å riste av seg sykdommen. Om den ene tingen kan relateres til det andre er usikkert, men i sum har det fått ham til å legge hele toppidrettskarrieren på hylla.

– Nå har jeg ikke trent skikkelig siden mai, så da har jeg tatt avgjørelsen og bestemt meg for å legge opp. Da håper jeg å bli fortere frisk og få slappet mer av. Jeg slipper å stresse fordi jeg hele tiden tenker at jeg burde ha trent.

– Hvordan har kroppen vært de siste månedene?

– Sånn det er nå, kan jeg ikke trene. Jeg trener kanskje tre ganger, og så blir jeg syk. Vi tror at det har skjedd noe med immunforsvaret, og at det trigges med en gang jeg trener. Da må man på en måte brenne ut den situasjonen. Jeg vet ikke nå hvor lang tid det kommer til å ta. Rent sportslig hadde den neste sesongen allerede vært kjørt, så da fokuserer jeg heller på å bli helt frisk.

Planlegger studier

Dermed åpner han også noen helt nye kapitler for sitt nye liv, og per nå er de fleste arkene blanke.

– Jeg er verken den første eller den siste som må legge opp før jeg egentlig hadde sett for meg. I fjor måtte Kristian Dyrnes (lagkamerat i Coop) gjøre det samme på grunn av en ryggskade.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NÅ ER DET SLUTT: Fredrik Strand Galta fikk ikke den proffkarrieren han hadde håpet på. De siste to årene har vært vanskelige for rogalendingen som nå velger å legge opp. FOTO: Procycling.no

– Hva har du lyst til å gjøre nå?

– Det vet jeg ikke ennå. Det hele er litt nytt for meg. Det blir vel fort noen studier, men det skjer jo ikke før neste høst. Det var ikke planlagt at jeg skulle gi opp syklingen nå, selv om jeg nok har skjønt det en tid allerede, at det skulle ende slik.

– Er det noe du ikke vil savne når du nå gir deg som syklist?

– Den dårlige samvittigheten for at man ikke trener. Det skal bli litt greit å slippe det, spesielt siden det har hatt sammenheng med sykdom.

Slo igjennom i 2015-sesongen

Strand Galta slo virkelig igjennom i 2015-sesongen, da han blant annet ble nummer to under avslutningen av Tour of Norway.

Den sesongen ble han også nummer fem i etapperittet Loir et Cher, og reiste hjem fra Kreiz Breizh Elites med to etappeseirer og poengtrøya.

Resultatene gjorde at han ble plukket opp av Delko Marseille, men 2016-sesongen ble ikke helt slik han hadde sett for seg. Likevel fikk han muligheten til å kjøre Paris-Roubaix hos sin franske arbeidsgiver.

Mest av alt har han vært en viktig støttespiller for miljøet rundt Stavanger SK og elitesatsingen Team Coop:

– Det er jo alt jeg har opplevd og alle turene med lagene jeg har vært på, jeg sitter igjen med. Vi har vært privilegert som har fått betalt for å dra ut og trene og gjøre det vi har mest lyst til. Jeg har reist rundt i nesten hele verden, og på mitt beste har jeg vist at jeg også hadde noe der å gjøre.

Tagget med: , , ,

Les også disse