SLÅ GJENNOM: Seieren i Tour of Norway ble Andreas Vangstads store gjennombrudd i 2015. Neste år ønsker Sparebanken Sør-rytteren å prestere jevnere over hele sesongen. Foto: Cornelius Poppe (NTB Scanpix)

Vangstad med styrket selvtillit i 2016

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 21.11.15 09:53

Del på    

Tourene i Normandie og Bretagne blir første store mål for Sparebanken Sør-rytteren.

Etter at et dårlig kne sørget for at Andreas Vangstad måtte velge sykling fremfor orientering for snaue tre år siden, har den 23 år gamle sørlendingen opplevd stor fremgang iført draktene til Kristiansands Cykleklubb og Team Sparebanken Sør (TSS).

I 2015 bekreftet han sitt usedvanlige naturtalent ved å vinne en etappe i Tour of Norway i mai. Vangstad rykket i fra hovedfeltet like før siste runde på den tøffe avslutningsetappen til Eggemoen, og vant à la pédale foran et kobbel av høyt rangerte sykkelstjerner. Da hadde han allerede klatret med imponerende letthet på hjulet til Edvald Boasson Hagen opp Gaustakneet.

Gledesrusen for Vangstads Team Sparebanken Sør ble imidlertid kortvarig, da det bare noen uker senere ble kjent at lagets Vegard Robinson Bugge, vinneren av klatretrøye i Tour of Norway, hadde avlagt en positiv dopingprøve etter etappen til Sauda under Tour des Fjords.

I dag sier Vangstad at sakens formildende omstendigheter har gjort det enklere for TSS-rytterne å legge den uheldige hendelsen bak seg. Den temposterke rytteren fra Gimlekollen i Kristiansand ser nå fremover mot 2016-sesongen. Med forsterket selvtillit etter triumfen i Tour of Norway har han utelukkende fokus på å bli en enda bedre og mer komplett syklist. Vinterens første treningsleir kom derfor rekordtidlig i begynnelsen av november.

– Det var ikke en organisert samling med laget. Bare meg, Carl Fredrik (Hagen), Sondre (Holst Enger) og Andreas Odli som trente sammen i Spania. Nå har vi vært der i tolv dager. Jeg har aldri hatt en samling så tidlig i november før, så da ligger jeg litt foran skjema med tanke på neste år. Nå skal jeg ha to uker hjemme, før jeg drar til Kanariøyene med Carl Fredrik igjen. Der får vi litt høyde også, sier Vangstad til procycling.no – på vei hjem til Norge.

Sør-Europa frister
– I år har vi gjort det litt annerledes siden så mange har flyttet til utlandet. Derfor har vi ikke en stor samling med laget, men flere utenlandsopphold på egenhånd.

23-åringen utelukker ikke at han selv flytter utenlands en gang i fremtiden. Lagkameratene Herman Dahl, Andreas Erland og Fridtjof Røinås har alle forflyttet seg til Frankrike denne vinteren. Mens Christian Kaggestad bor fast i området, har Dahl og Erland leid et hus i Céret. Røinås har fått husly hos sine besteforeldre.

– Jeg har tenkt litt på det. Men det går greit å trene alternativt hjemme på vinteren også. Det går en del i løping og ski. Jeg kombinerer det med samlinger utenlands. Men det kan hende at jeg flytter på meg en gang i fremtiden. Jeg må jo si at det frister.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GODE TAKTER: Edvald Boasson Hagen viste form igjen, mens Andreas Vangstad ble beste norske kontinentalrytter og er på femteplass sammenlagt. Foto: Kristoffer Øverli Andersen

GAUSTAKNEET: Edvald Boasson Hagen viste form igjen, mens Andreas Vangstad ble beste norske kontinentalrytter på kongeetappen i Tour of Norway. Foto: Kristoffer Øverli Andersen

Vil ha jevnere sesong
2015 ble på flere måter en todelt sesong for Vangstad. Våren fikk en rolig start før det toppet seg med etappeseieren i Tour of Norway. I midten av juni vant han også Fyren Rundt i Danmark. Andre del av sesongen dreide mye seg om tempo. Først i form av en imponerende sølvmedalje bak Edvald Boasson Hagen under NM. Deretter satte han søkelyset mot enkeltstarten i Richmond, etter å ha fått et tidlig grønt lys til VM av landslagsledelsen. Dessverre sørget sykdom for at sørlendingen ikke presterte slik han ønsket i Richmond, der han bokførte seg en 42.plass på herrenes 53 kilometer lange tempo.

– Toppresultatene jeg hadde var veldig bra. Men jeg skulle gjerne hatt en bedre høstsesong, slik at jeg fikk mer jevnhet på sesongen. Vårsesongen var litt bedre enn forventet faktisk. Sett under ett er jeg ikke misfornøyd, forklarer Vangstad.

 – Jeg vet ikke hvor mye sykdommen preget meg egentlig. Jeg liker ikke å skylde sånn ting uansett. Det var ikke optimalt, men ikke helt skandale heller. Det ble stort fokus på VM og kanskje fellesstartformen dalte litt på grunn av temposatsingen. Jeg angrer ikke på valgene jeg gjorde. Når jeg fikk sjansen til å satse mot VM, måtte jeg bare gjøre det.

Dalende fellesstart form eller ei, ifølge TSS-sjef Kvålsvoll gjorde Vangstad nok til å gjøre seg bemerket blant internasjonale sportsdirektører. Vangstad selv tror en bedre prestasjon i Arctic Race of Norway kunne sørget for et profftilbud på bordet. Han klatret godt på den viktige etappen opp til Målselv og ble nummer tolv, bare 30 sekunder bak vinner Ben Hermans fra BMC. En solid sammenlagtplassering forduftet imidlertid dagen etter, da Vangstad hadde en veritabel jour sans på avslutningsetappen til Narvik.

– Hadde det gått litt bedre i Arctic, så tror jeg det kunne kommet bedre muligheter. I Arctic gikk det dårligere enn forventet for min del. Jeg hadde store forventninger etter (Tour of) Norway, som var da var det siste store løpet jeg hadde gjort. Lørdagsetappen ble jeg nummer tolv, så den var jo helt grei. Men søndagen var jeg dårlig og det ødela en del for meg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Evenskjer  20150814. Andreas Vangstad (Team Sparebanken Sør) før andre etappe i sykkelrittet Arctic Race of Norway i Evenskjer fredag. Etappen går fra Evenskjer til Setermoen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

ARCTIC: Andreas Vangstad før andre etappe i Arctic Race i Evenskjer. Etappen gikk fra Evenskjer til Setermoen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Brikken som mangler: suksess i Normandie og Bretagne
Med rekordtidlig start på oppkjøringen til 2016 ønsker Vangstad å prikke inn formen til de viktige franske rittene på våren. Speiderne fra profflagene holder alltid et årvåkent øye ved Tour de Normandie, Tour de Bretagne og Tour du Loir et Cher. Å prestere på denne arenaen blir derfor et avgjørende steg videre i Vangstads utvikling.

– Jeg prøver på det (bli en mer komplett rytter) hele tiden. Nå er fokusområdene å prestere bedre tidligere på sesongen i de franske løpene. Jeg mangler likesom den siste lille brikken til å gjøre det bra i de løpene der det ofte er veldig offensiv sykling og mye kamp om posisjonene. Jeg har kjørt mye som hjelper for Bugge og det virker helt greit å prestere i de rittene. Der er aldri helt flatt og mye seige bakker. Det passer meg godt. Selvtilliten min er styrket etter det jeg har gjort i år. Nå gjelder det å være offensiv i avslutningene. Det er ofte det man tjener mest på i de rittene. Det er ikke så ofte at det ender i en samlet spurt, sier Vangstad.

– Jeg fikk ikke helt tak på rittene i år. For at jeg skal prestere må jeg være mer på hugget. Men jeg kunne fort hatt litt mer stang inn også. I Bretagne var jeg i et brudd som ble hentet på de siste kilometerne, og dagen etter gikk bruddet helt inn. Klart, det er ikke bare tilfeldigheter som spiller inn, men det handler om å prøve så mye som mulig.

– I år var jeg ikke helt i form før i mai. Nå skal jeg prøve å flytte litt på utviklingen. I fjor var jeg kanskje i form litt for tidlig, og så dalte det litt da vi kom til de franske løpene. Nå må jeg holde litt igjen på samlingene, så skal jeg være i skikkelig i form når mars kommer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OPPSAGT: Da sanksjonen mot Robinson Bugge ble klar, gikk også avtalen med Team Sparebanken Sør i vasken. Her er han sammen med Andreas Vangstad under Tour of Norway. Foto: Cornelius Poppe (NTB Scanpix)

OPPSAGT: Da sanksjonen mot Robinson Bugge ble klar, gikk også avtalen med Team Sparebanken Sør i vasken. Her er han sammen med Andreas Vangstad under Tour of Norway. Foto: C. Poppe (NTB Scanpix)

TSS uten Bugge
Team Sparebanken Sør mistet både rutine og kjørestryke da Robinson Bugge ble løst fra kontrakten etter hans illegale bruk av astmamedisinen Bricanil. Vangstad tror imidlertid laget besitter nok kvalitet til å hevde seg neste år.

– Jeg har trent en del med Carl Fredrik de siste ukene. Han er forholdsvis fersk i landeveismiljøet. Men han har tatt nivået fort og er en spennende rytter. Nå har han ett år til med landeveissykling og han har en stor motor. Kommer han mer inn i det taktiske, så kan han bli veldig bra. Ingen tvil.

– Det blir også spennende med de som har flyttet til Frankrike. Herman (seier i GP Eugeen Roggeman, NM-gull gateritt), Andreas Erland (7.plass i Tour du Loir et Cher) og Fridtjof (etappeseier i East Bohemia Tour). Herman har levert gode resultater i 2015 og får han et bra grunnlag inn mot neste år tror jeg han også blir bra.

Robinson Bugge blir etter all sannsynlighet ikke å se på noen av de norske kontinentallagene neste sesong, men Vangstad håper å treffe på sin gamle lagkamerat i sykkelfeltet en gang i fremtiden.

– Vi tenker på Vegard som person. Det er veldig synd for han. Men vi som gruppe har taklet det bra. Alle har lagt det bak seg og alle er giret på å prestere som normalt. Jeg håper han finner seg et nytt lag. Han er en fin fyr. Det hadde vært synd hvis han avslutter på denne måten. Han bør ta ett år til og prøve seg der han får sjansen. Så kan han heller ta en evaluering etter det. Jeg håper ikke at han gir seg med en slik dommen.

Tagget med: ,

Les også disse