I AKSJON: Amund Grøndahl Jansen gjorde sine saker bra under fjorårets Dwars door Vlaanderen. I år er rittet oppgradert til WorldTour, og har kortet ned ruta på grunn av at Flandern rundt sykles kun fire dager senere. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Sesongvurdering: Amund Grøndahl Jansen

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 9.11.17 16:15

Del på    

Førsteårsproffen har imponert oss kraftig.

Navn: Amund Grøndahl Jansen
Født: 11.februar 1994 (23 år)
Nåværende arbeidsgiver: LottoNL-Jumbo

I vår sesongvurdering gir vi de norske utenlandsproffene karakter fra 1 til 6 for innsatsen i 2017. 

(procycling.no): Etter en imponerende sesong som sisteårs U23-rytter for Joker Icopal og landslaget, ble 23-åringen hentet av LottoNL-Jumbo. I år skulle han bryne seg mot proffene.

I det nederlandske laget har nordmannen fått flere muligheter til å kjøre for egne sjanser, men romerikingen har også figurert som opptrekker for lagets stjernespurter, Dylan Groenewegen. 

Etter at de egne sjansene kom i spurter i mindre ritt, har sesongen hans hatt en spennende utvikling. Offensiv og klok kjøring har gitt ham flere topplasseringer, og LottoNL-Jumbos nordmann har vært innblandet i finalene av stort sett alle ritt han har kjørt på høstsesongen. Den første proffseieren har heller ikke vært langt unna.

Resultater

Sesongen åpnet i Dubai Tour i månedsskiftet januar/februar for Grøndahl Jansens del. Der fulgte han Groenewegen i opptrekket, som resulterte i to andreplasser på de to første etappene, samt andreplass i sammendraget for nederlenderen. Opptrekkene var ikke knirkefrie, og Grøndahl Jansen slet litt med kraften som trengtes for å hanskes med de andre profflagenes opptrekk.

Deretter fulgte klassikersesongen med en rekke endagsritt, stort sett i Belgia. Topplasseringene uteble for nordmannen, men to 13.plasser ble notert i ritt der lagkamerater var langt fremme. Ting kunne tyde på at nivået var innenfor rekkevidde for førsteårsproffen med litt mer ritt i beina og kløktighet i avgjørende øyeblikk.

Nyttige erfaringer ble gjort i brosteinsklassikerne. Dwars Door Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen og Paris-Roubaix er en fin rekke med ritt som 23-åringen fullførte før en ny del av sesongen ventet. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TOUR DES FJORDS: En syvendeplass ble beste resultat for Amund Grøndahl Jansen i vestlandsrittet, mens lagkamerat Lars Boom tok en andreplass til Kopervik. FOTO: Kjetil Rakkenes Anda, Sykkelmagasinet

Siste del av vårsesongen ble avsluttet med en rekke etapperitt. I Tour of Yorkshire ble Dylan Groenewegen hjulpet til en etappeseier, før de norske etapperittene Tour of Norway og Tour des Fjords ventet. Det ble to etappeseire til Groenewegen under Østlandets sykkelfest før teknisk trøbbel hindret ham fra å kjempe om seieren på siste etappe. Da åpnet muligheten seg for Amund Grøndahl Jansen. Han spurtet inn til åttendeplass og sesongens første topp ti-plassering utenfor operaen da Edvald Boasson Hagen først veltet og deretter stakk av med seieren på hjemmebane.

Åttendeplass ble til syvendeplass ved neste anledning, da Tour des Fjords åpnet med en etappe til Førde. Et brudd på fire gikk inn, og i en relativt betydningsløs spurt i hovedfeltet var Grøndahl Jansen nummer tre.

Imponerende høstsesong

Criterium du Dauphiné ble hans første WorldTour-etapperitt. For laget ble det en suksess med Koen Bouwman som vinner av både en etappe og klatretrøye. Grøndahl Jansen rasket med seg en 17.plass på etappen Bouwman vant, da et seksmannsbrudd holdt unna for det spurtsultne hovedfeltet.

Men det er tross alt høstsesongen Grøndahl Jansen kommer til å huske best fra årets sesong. Mellom Grote Prijs Jef Scherens (20. august) og Paris-Tours (8. oktober) har han 13 rittdager og ni plasseringer blant de 13 beste. Det viser en solid stabilitet hos den Girona-baserte syklisten.

I denne perioden var han også med å sette sitt preg på finalene i mange av rittene. I Druivenkoers-Overijse sparte han seg til spurten og var særdeles nære ved å ta sin første proffseier. Dessverre endte det med en andreplass etter å ha startet spurten litt sent, ifølge ham selv. 

Klasse viste han også da i stor grad var med å animere Binche-Chimay-Binche. Den gangen var planen å spare seg til finalen, en eksplosiv brosteinsavslutning, men Grøndahl Jansen valgte å følge instinktene ved å gå i brudd. Fra et stort brudd på nærmere tretti ryttere, dannet det seg en gruppe på rundt ti mann med flere sterke proffer representert. I avslutningen var det akkurat ikke nok saft igjen i Grøndahl Jansens bein til å følge Matteo Trentins angrep i brosteinsbakken opp til innspurten. Likevel ble det femteplass.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VM I BERGEN: Grøndahl Jansen gjorde også en god innsats under fellestarten på hjemmebane. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

I VM var også Grøndahl Jansen en av de viktigste norske hjelperne og satt lenge fint med og passet på sine to kapteiner. 

En av de beste prestasjonene for neoproffen var i Paris-Tours. Det var et av hans uttalte mål for høstsesongen. Dylan Groenewegen var nok en gang kaptein, men Grøndahl Jansen kjørte så bra at han var LottoNL-Jumbos eneste rytter i finalen. Dessverre var han ikke i posisjon da Trentin, Niki Terpstra og Søren Kragh Andersen fikk den avgjørende luken. I stedet prøvde han seg på en seig langspurt som ikke ebbet ut i mer enn en 13.plass.

Vurdering

Første halvdel av sesongen ble uten nevneverdig suksess for den da nye proffen. Det virket også som om planene og ambisjonene om å utvikle seg som spurter ikke var helt i tråd med rytterens faktiske egenskaper og spisskompetanser. Da er det kanskje ekstra morsomt å se at han er i ferd med å finne sin plass i proffeltet. Utfra erfaringene gjort i år, har Grøndahl Jansen uttalt at semiklassikere på vårparten neste år kan bli ritt han kan skinne i neste år.

I tillegg til å kjøre stabilt og godt i flere ritt, har også Grøndahl Jansen til stadighet levert gode og viktige hjelperrytterprestasjoner. Fra et utenfraperspektiv virker nordmannen som en drøm å ha på laget: Arbeidsgivers interesse i fokus, samtidig som det er en iver og motivasjon til å ta steg som rytter og kjøre inn resultater på egenhånd. 

I de største rittene har ikke Grøndahl Jansen helt fått til det store, men vi tror at det kommer med flere år på baken i proffsirkuset. Til tross for dette, har 23-åringen vist at han er i stand til å kjempe mot flere av de beste WorldTour-rytterne. Hvis utviklingen fortsetter for LottoNL-Jumbo-rytteren neste år, kan det bli utrolig morsomt å følge med på Grøndahl Jansen.

procycling.nos sesongvurdering: 4.3

Tagget med: , ,

Les også disse