KLATRETRØYA: Xandro Meurisse var overlegen i kampen om klatretrøya i Tour of Britain. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Outsideren som kan overraske

Jonas Lindstrøm
Tips meg
Anders Lindstrøm
Tips meg

Publisert 29.12.16 15:50

Del på    

BLOGG: Dette er klassikertalentet World Tour-lagene kommer til å angre på at de ikke signerte.

Velkommen til årets gjennombruddsliste.

For åttende år på rad presenterer vi listen over de ti rytterne vi spår at får sitt gjennombrudd neste sesong. Vi håper å gi dere muligheten til å bli kjent med noen fantastiske talenter, rett før de står for prestasjoner som gjør at hele verden får øynene opp for dem.

PS: Alle nordmenn er utelukket fra listen, først og fremst fordi vi ønsker å presentere ryttere dere ikke har hørt så mye om tidligere. Ryttere som har vært på tidligere lister er også utelukket, selv om de ikke har fått sitt gjennombrudd ennå.

Vi har allerede presentert det tyske tempotalentet Maximilian Schachmann og Wiggins’ læregutt Owain Doull.

8. plass – Xandro Meurisse
Neste mann ut på årets gjennombruddsliste er en belgier vi føler har blitt litt glemt av World Tour-lagene. Derfor må han i 2017 prøve å få gjennombruddet sitt i prokontinentallaget Wanty.

Som flere andre belgiere var Xandro Meurisse vel så opptatt av sykkelkross som landevei i starten av karrieren. Frem til juniorklassen hadde han flere fine resultater ute i terrenget, men det ble mer og mer landevei for mannen fra Kortrijk.

I sitt siste år som junior ble han nummer fem i Flandern rundt. Det skulle likevel ta et par år i U23-klassen før han kom seg til et av de bedre kontinentallagene. Med 11. plass i U23-utgaven av Paris-Roubaix, samt 13. plass i det nasjonale U23-mesterskapet hadde Meurisse blitt oppdaget av talentlaget til Lotto.

Den neste sesongen (2013) leverte han stabilt gode prestasjoner. I det belgiske U23-mesterskapet ble det sjetteplass på tempoen og tiendeplass på fellesstarten. På slutten av året kom også karrierens første UCI-seier, da han vant den fjerde etappen i tsjekkiske Okolo Jiznich Cech.

FÅR ENDELIG PRØVE SEG MOT DE BESTE: Etter flere år på kontinentalnivå. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

FÅR ENDELIG PRØVE SEG MOT DE BESTE: Etter flere år på kontinentalnivå. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Veltet på verst tenkelig tidspunkt
Meurisse var nå klar for karrierens viktigste år. 2014 var hans siste sesong i U23-klassen, og dermed også per automatikk hans siste i Lottos U23-lag. Det var nå han måtte bevise profflagene om at han var en mann å satse på.

Våren ble god, med fjerdeplass i Memorial Philippe Van Coningsloo, sjuendeplass i U23-utgaven av Omloop Het Nieuwsblad og 18. plass i U23-EM. Ting så lyst ut. Meurisse hadde fått sin landslagsdebut, var med i diskusjonen for deltakelse i Tour de l’Avenir og VM, og best av alt så hadde han fått en lærlingkontrakt med Lottos World Tour-lag. Det var han, Olivier Naesen og Tiesj Benoot som var plukket ut til å få denne sjansen.

Så kom øyeblikket som snudde alt på hodet. Under prologen i Giro della Valle d’Aosta gikk Meurisse i bakken. Resultatet var et komplisert håndleddsbrudd. Legen anbefalte i utgangspunktet fem-seks måneder borte fra sykkelen. Så god tid hadde ikke Meurisse, og etter bare noen få dager var han tilbake på rullen.

Skaden satt han likevel mye tilbake. Det ble ikke flere landslagsoppdrag, og de første rittene i Lotto-drakt måtte han bruke til å kjøre seg i form igjen. Det var først under Paris-Tours at han var i sitt ess igjen, da han hjalp Jens Debusschere frem til en tredjeplass.

Det ble ingen kontrakt med Lotto. Ingen av de andre belgiske lagene tok kontakt heller, så da ble det en noe overraskende tur til det irske laget An Post, der de hadde hatt suksess med den belgiske veteranen Niko Eeckhout.

BEST NÅR DET BLIR TØFT: Xandro Meurisse er gifitg i spurten etter tøffe ritt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

BEST NÅR DET BLIR TØFT: Xandro Meurisse er gifitg i spurten etter tøffe ritt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Mistet kontakt med sykkel-Belgia
Meurisse klarte ikke helt å leve opp til legenden. Jernmangel og influensa gjorde at det ble en litt treg sesongstart. Etter hvert kom han i gang. Han vant klatretrøya i Circuit des Ardennes, og ble nummer åtte i Boucles de la Mayenne. Men det var først i Tour of Britain han fikk vist seg frem for et større publikum, med to etappeplasseringer topp ti, samt en tiendeplass sammenlagt.

Likevel følte Meurisse seg litt bortglemt i Irland. De belgiske journalistene hadde sluttet å ta kontakt, og talentet var redd han skulle miste kontakten med sykkel-Belgia. Derfor valgte han å bytte til Crelan foran 2016-sesongen.

Sesongen startet bra med femteplassen sammenlagt i Driedaagse van West-Vlaanderen, og ble fulgt opp med sjuendeplass sammenlagt i Circuit des Ardennes. Men det var under 4 Jours de Donkerque han fikk sesongens største opptur.

Den fjerde etappen hadde en tøff avslutning. Svak motbakke, og brostein, før det på slutten gikk litt nedover og var en kort spurt. Meurisses lagkamerat Rob Ruijgh var første til å angripe. Da han ble hentet gikk Pierrick Fedrigo kontra, og fikk følge av Delio Fernandez. Rittleder Bryan Coquard så seg nødt til å tette luken, mens Niki Terpstra dunket på i gruppen bak. På hans hjul satt Meurisse. Til slutt innså belgieren faren, og tettet selv luken. I den korte spurten hadde han nok kraft til å tråkke seg forbi Coquard. Etappeseier og tredjeplass sammenlagt.

Wanty-laget bet seg merke i prestasjonen, og ga han en lærlingkontrakt for høsten. Men før han forlot Crelan kjørte Meurisse inn en sjuendeplass sammenlagt i Tour de Wallonie.

En av overraskelsene i Tour of Britain
Som Wanty-rytter kunne han ikke gjøre noe med sin gamle lagkamerat i Crelan, Wout Van Aert, under Schaal Sels, men femteplassen var et bra resultat i sitt nye lag. Enda bedre ble det i Tour of Britain. Vår belgiske venn var offensiv, og sikret seg tidlig et overtak i kampen om klatretrøya. Den konkurransen vant han til slutt ganske overlegent, og etter et par topp fem-plasseringer på etapper, endte han på en flott sjuendeplass sammenlagt, midt mellom Sky-kapteinene Nicolas Roche og Ben Swift.

En fin 14. plass i Giro dell’Emilia bekrefter at Meurisse er en spennende rytter. En mann med bra punch i beina, noe som gjør han bra i tøffe sliteritt, hvor man får en småkupert avslutning. Han er ikke dårlig i fjellene, men blir aldri en ren klatrer. Ei heller en mann for massespurtene.

Han er en klassikertype, som kan klare seg like bra i Flandern rundt som Amstel Gold Race. Vi er litt overrasket over at Meurisse ikke er en World Tour-rytter neste år. Wanty likte derimot det de så, og gjør at Meurisse for første gang får prøve seg på prokontinivå.

En slik utfordrerrolle er noe Meurisse er vant med, og sikkert trives godt med. Han har kjempet for et gjennombrudd, og banket hardere på døra enn noen gang i år. I 2017 vil han være 25 år, og sånn sett har han alle fysiske forutsetninger for å få sin beste sesong noensinne. Han er en offensiv type, som også har vist taktisk kløkt når rittutviklingen går i hans favør.

Vi forventer flere UCI-seirer fra Meurisse i 2017, samtidig som han stadig biter bedre fra seg i de aller største rittene.

DANSER OPP BAKKENE: Meurisse har bra punch i de korte bakkene. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

DANSER OPP BAKKENE: Meurisse har bra punch i de korte bakkene. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Tagget med: , ,

Siste i Blogger

«Klatreprins, folkehelt og en avrevet tå på sprit» fra 14. august
«Podkast🎙️: «Et av de bedre rittene Kristoff har gjort i Belgia»» fra 4. mars
«Podkast🎙️: «Må være veldig på mentalt»» fra 27. februar
«Podkast🎙️: «Et infernalsk tempo på begge etappene der han markerer seg»» fra 19. februar
«Podkast🎙️: Julekalender fra Musette – Luke 24» fra 22. desember
««Du får det du betaler for i Normandie»» fra 1. mai
««Selv har jeg aldri kjørt rittet, men ofte latt meg frustrere over stavefeil»» fra 10. mars
««Var kanskje ikke Olav Hjemsæter jeg hadde størst forventninger til»» fra 5. mars
««Maken til skrell har jeg ikke sett på lenge i WorldTouren»» fra 18. januar
««Jeg er stolt over å kjenne slike mennesker»» fra 4. oktober

Se alle innlegg i Blogger

Les også disse