<b>MOTIVERT:</b> Lars Petter Nordhaug får både Gabriel Rasch og Stig Kristiansen som støttespillere i 2016. Sammen skal de finne den rette balansen for Nøtterøy-mannen foran 2016-sesongen. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

MOTIVERT: Lars Petter Nordhaug får både Gabriel Rasch og Stig Kristiansen som støttespillere i 2016. Sammen skal de finne den rette balansen for Nøtterøy-mannen foran 2016-sesongen. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Nordhaug går gamle veier for å finne toppformen

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 20.11.15 22:16

Del på    

Håper å unngå sykdom og bli mer stabil i prestasjonene.

LILLEBORG (procycling.no): Ingen lever lenge på gamle meritter, men det er vanskelig å ta øynene vekk fra 2012-sesongen til Lars Petter Nordhaug.

Da var han sjettemann i Baskerland-sammendraget, nummer fire i Criterium International, et italiensk sykkelhjul unna en topplassering i Amstel Gold Race og tok sin første WorldTour-seier under GP Montreal.

Det kanskje viktigste momentet var at han slapp unna noe som hjemsøkte ham i 2013, 2014 og 2015: Sykdom i tidsrommet mars-april.

Et svært dårlig tidspunkt med tanke på å tre opp på podiet i Ardennene noen uker senere.

Blar i gamle treningsdagbøker

Når 31-åringen går inn i det som kan bli avslutningsåret av Sky-kontrakten, skal det — etter planen — markere starten på en sesong med jevnt gode prestasjoner, og noen topper.

À la 2012-sesongen.

En viktig brikke er trenervalget Gabriel Rasch. Hole-væringen bruker igjen sin gamle trener, og nåværende landslagssjef, Stig Kristiansen, som sin sparringspartner.

Sammen har trioen vendt nesa ned i treningsdagbøkene for å se hva som har fungert, og vice versa.

– Målet er å starte opp sesongen på et litt høyere nivå. Vi har gått litt tilbake i tid og sett på hva jeg gjorde i detalj da jeg hadde Bobby Julich som trener. Vi prøver å finne tilbake til øktene som har gjort meg bra. Jeg kommer nok til å trene litt tøffere gjennom vinteren, og legge inn flere harde økter, forteller Nordhaug til procycling.no.

Skyr Italia i midten av mars

Nøtterøy-mannen har alltid vært god til å trene seg i form. Litt for ofte har det dog blitt økter «med fanden i hælene» på veien inn mot Ardennene.

– Jeg har hatt en rutine på hvordan jeg skal komme meg i form til de rittene. De siste to-tre ukene har jeg kjørt et ekstremt tøft opplegg. Jeg vet at det får meg i form, men det kan også gjøre meg mer utsatt for sykdom. Nå ser vi på treningen, rittprogrammet, reising og rutiner, for å se hvor vi har ting å hente.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GJØR NEPPE DETTE: Lars Petter Nordhaug gir jernet for lagkameratene under årets Milano-Sanremo. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

GJØR NEPPE DETTE: Lars Petter Nordhaug gir jernet for lagkameratene under årets Milano-Sanremo. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

En del av prosessen har også en omfattende helsesjekk hos Team Sky og testing hos Olympiatoppens for å komme til bunns i problematikk rundt astma og allergi. Paradoksalt nok har han nå unngått sykdom siden vårparten.

Arbeidet med et nytt rittprogram gjør at det brenner et blått lys for hans tilstedeværelse i Milano-Sanremo neste år. Ved to anledninger har kraftanstrengelser oppover Cipressa og Poggio gitt seg utslag i sykdom i etterkant.

– Slik det ser ut nå, er vi inne på tanken om å droppe Paris-Nice/Tirreno Adriatico, og heller gi ham en god treningsperiode i mars. Kanskje blir det et høydeopphold. Strade Bianche (sykles den 5, mars, neste år, vår anm.) blir det første målet i sesongen, og det er egentlig litt vanskelig å kombinere det med Tirreno og Sanremo, sier trener Gabriel Rasch til procycling.no.

Trenger tettere oppfølging

Rasch forteller at han satt med idéen om å overta treningen for sin tidligere landslagskollega.

Den ble først servert Sky-ledelsen under Vuelta a España:

– Vi så litt på de nye rytterne og på hvem som skulle trene dem. Det hadde blitt veldig mange på Xabier Artetxte (Nordhaugs tidligere trener, vår anm.). Jeg foreslo at jeg kunne gjøre det, siden jeg kjenner Lars Petter godt fra før av, forteller Rasch.

Planen kom ikke helt ut av det blå, da han alt hadde sjekket om Kristiansen ville bistå ham i prosjektet.

Nordhaug tror «The Norwegian Connection» vil gjøre ham godt.

– Jeg trenger nok en enda tettere oppfølging i treningshverdagen her hjemme. Gabriel styrer mye inn mot rittprogrammet og hjelper meg med treningen. Kurt (Asle Arvesen, vår anm.) kan hjelpe til med pes (trening bak scooter eller bil), mens Stig utarbeider treningsprogrammet og hjelper til med analyse.

– Uhørt å takke nei

Kristiansen har tidligere trent Rasch, Jeremy Hunt, Adrian Gjølberg, Vegard Robinson Bugge og hjulpet Team Ringeriks-Kraft.

Han tonet ned trenergjerningen da han ble norsk landslagssjef, og mener ikke samarbeidsprosjektet med Nordhaug vil bli problematisk.

– Jobben min i forbundet er å sørge for at de beste rytterne presterer, så jeg har ingen problemer med å forsvare at jeg bruker litt av tiden min på dette. Jeg mener det hadde vært uhørt om jeg hadde sagt nei, og dette er noe jeg gjør med glede, sier Kristiansen til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HJELPER GJERNE NORDHAUG: Landslagssjef Stig Kristiansen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

HJELPER GJERNE NORDHAUG: Landslagssjef Stig Kristiansen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Hvordan skal dere få Nordhaug til å få ut potensialet sitt over tid?

– Det er ingen hemmelighet at vi kikker i treningsdagboken hans fra 2012-sesongen. Vi vet hva han gjorde hver eneste dag, og vi vet at det opplegget var en suksess. Hvorfor skal vi ikke lese det, og gjøre oss litt klokere, enn å finne ut alt på nytt? Det er viktig at han ikke strekker strikken for langt hver eneste dag. Det resulterer ofte i enten sykdom eller skader. Vi må finne den gylne middelveien. Mitt bidrar dreier seg stort sett om å analysere data rundt Lars Petter trening og andre fysiologiske data, forklarer Kristiansen.

Fant toppformen til Ardennene, så vidt!

I år står etappe- og sammenlagtseieren fra Tour of Yorkshire igjen som Nordhaugs eneste seier.

Samtidig var han igjen i form foran Ardennene, og satt på halen av gruppe én da han ble nummer 12 i Liège.

– Tidligere har jeg aldri hatt krefter til å sitte med den første gruppa over den siste bakken (Côte de St. Nicolas, vår anm.). Vi kjørte ifra gruppa der blant andre Vincenzo Nibali og Michal Kwiatkowski satt, bemerker han.

Utfordringen er å få den gode følelsen til å vare i lengre perioder av sesongen:

– Lars Petter er vanvittig god på sitt beste. Utfordringen har vært at treningen har skjedd litt i skippertak på grunn av sykdom. Derfor går formen gjerne rett opp, men varer ikke i så lange perioder av gangen, før det dabber av igjen. Nå skal vi forsøke å få ham til å ligge på et jevnt høyere nivå hele tiden, og i tillegg treffe med formtoppene. Det er hovedmålet, sier trener Rasch.

For snart fire år siden åpnet han sesongen med seier under Trofeo Deía. Neste år starter sesongen i Dubai.

Tagget med: , , ,

Les også disse