SITTER PÅ TILBUD: Landslagssjefen er ønsket av både norske og utenlandske lag

SITTER PÅ TILBUD: Landslagssjefen er ønsket av både norske og utenlandske lag, og sier han skal tenke på framtida i etterkant av VM. Uno-X er blant lagene som ønsker ha med på laget allerede i 2018. FOTO: Tore Meek, NTB Scanpix

Landslagssjefen og Team Sky-sjef ønsket i ambisiøs, norsk sykkelsatsing

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 22.09.17 20:19

Del på    

Hemmelighetskremmeri før Sykkel-Norges viktigste helg.

BERGEN (procycling.no): På orkesterplass foran den norske U23-fellesstarten sto Jens Haugland, Leonard Snoeks, Kurt Asle Arvesen og sjefsmekaniker Tommy Josefsen linet opp på et av VIP-områdene langs VM-løypa.

Her ønsket de blant andre Syver Wærsted og Tobias Foss lykke til i rittet. Duoen sykler sammen i Uno-X Hydrogen Development Team neste år.

Sykkelsjef Haugland har flere storfisker i kikkerten. procycling.no kjenner til at både landslagssjef Stig Kristiansen og sportsdirektør i Team Sky, Gabriel Rasch, kan være inn portene de neste to sesongene.

Like før klimaks i Sykkel-Norges viktigste uke noensinne, er det ikke mange som snakker høyt om de hårete målene på ledersiden.

Haugland sier han er villig til å prate mer når VM-fellesstartene er konkludert.

– Akkurat nå ønsker jeg at vi skal ha fullt fokus på et fantastisk VM på hjemmebane i Bergen. Vi har tre store rittdager foran oss med U23, junior og proffene på søndag. Både ledere og utøvere skal ha fokus på det de neste dagene, sier sykkelsjefen i Uno-X til procycling.no.

Stor framgang under Kristiansen

På spørsmål om Stig Kristiansen melder overgang til laget i 2018, er svaret «ingen kommentar».

Det norske sykkellandslaget har opplevd stor framgang etter at den tidligere norske Belgia-proffen overtok roret etter Steffen Kjærgaard, høsten 2012.

Selv om vi må tilbake til Valkenburg samme år for å finne den siste norske VM-medaljen i seniorklassen, har Norge hatt mange topplasseringer og blitt en stormakt i aldersbestemte klasser i perioden fram til i dag.

Kristiansen ble kvestet etter en ulykke med den norske følgebilen under VM i Ponferrada i 2014. I fjor høst gikk landslagssjefen i tenkeboksen for å forlenge med Cykleforbundet etter en turbulent avslutning på VM i Qatar, men falt ned på å underskrive en avtale fram mot OL i Tokyo i 2020.

Vurdert i 2016 – da Arvesen takket ja

Etter det procycling.no forstår var Kristiansen i samtaler med Uno-X-laget alt da om å bli sportslig leder i laget.

Det endte opp med at Kurt Asle Arvesen forlot engasjementet i Team Sky, og vendte nesa hjem til norsk sykkelsport.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IKKE BARE SIGHTSEEING: Denne kvartetten står i spissen for den mest ambisiøse, norske sykkelsatsinga akkurat nå. Fra venstre: Sykkelsjef Jens Haugland, sportsdirektør Leonard Snoeks, sportslig leder Kurt Asle Arvesen og sjefsmekaniker Tommy Josefsen. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

procycling.no konfronterte den nåværende landslagssjefen med interessen fra Uno-X, men han var ikke veldig snakkesalig kun dager før proffenes fellesstart.

– Du har en fireårsavtale som norsk landslagssjef, men det snakkes også om at det norsk kontinentallag er interessert i dine tjenester. Er du i dialog med noen andre, og ser du for deg at det går an å kombinere en landslagssjef med et rolle på et kontilag?

– Mine tanker går først og fremst til det som skal skje etterpå og på søndagens løp. Jeg vet det foreligger noen ønsker, og det har det gjort hvert år, både fra kontilag og fra WorldTour-lag. Det er for så vidt ikke noe nytt. Min avtale går over fire år som du sier, jeg forholder meg 100 prosent til den. Jeg har ingen andre tanker i hodet mitt nå enn til U23 og til proffene på søndag, sier Kristiansen til procycling.no.

Store planer for U23-satsingen

Dersom partene skulle bli enige om en avtale fra 2018 og utover, vil det trolig dreie seg om et daglig virke innenfor utviklingslaget og i tillegg lånes ut til landslagssoppdrag i regi av det norske forbundet.

Uno-X er alt i dialog med NCF om å sponse neste års landslagsoppdrag finansielt i 2018.

Les også: Kamp om norske U23-talenter – vil hente tre fra konkurrenten

Laget forsøkte tidligere denne sesongen å kuppe U23-duoen Foss, Rasmus Tiller og Iver Knotten fra konkurrenten Joker Icopal, men kun Foss meldte overgang av den aktuelle trioen.

– Vi har en dialog med sykkelforbundet. Vi har strukket ut hånda for å bidra til å sikre en helhetlig og langsiktig satsing i U23-gata og NationsCup utover. Det er som en kommersiell aktør, men vi vil gjerne bidra mer på den biten. Når VM er ferdig skal vi se på det, og se om det finnes noe felles grunn for å jobbe videre med det, sier Haugland.

Gabba åpner for å vende hjem

Et annet framtidig mål på ledersiden, vil være Gabriel Rasch. Overfor procycling.no bekrefter ringerikingen at han fortsetter i britiske Team Sky i 2018.

Da vil også Kristoffer Halvorsen slutte seg til det britiske storlaget.

I 2019 er han mer på glid for å gjøre retur til hjemlandet. Rasch og kona fikk sitt andre barn tidligere i år, og hennes virke som flyvertinne lar seg ikke alltid kombinere like med «Gabbas» rolle som omreisende sportsdirektør i Sky.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PÅ VEI HJEM? Gabriel Rasch vurderer en retur til Norge i 2019. Da vil Uno-X og Joker-Icopal trolig utkjempe en prestisjeduell om underskriften hans. FOTO: Gorm Kallestad, NTB Scanpix

– Jeg fortsetter i hvert fall neste år i Sky. Jeg tar et år om gangen. Det har mye med hvordan det er på hjemmebane. nå har vi to barn, så det er ikke lett å være så mye borte. Det sliter på hun hjemme og på meg.

– Det er interesse fra Uno-X, hva tenker du om prosjektet. Kan det være interessant for deg?

– Ja, helt klart. Jeg snakker med Kurt (Asle Arvesen) veldig ofte, så jeg vet hva som skjer der. Det er kjempeinteressant, sier 41-åringen fra Hole.

Han vil med sikkerhet også være et aktuelt navn på blokka til Joker-Icopal.

– Trenger en norsk satsing på høyere nivå

På litt lengre sikt vil Uno-X og Joker-Icopal trolig også kappes om å vinne fram som Norges første prokontinentale mannskap.

Det mener i hvert fall Rasch at bør bli det neste steget for norsk sykkelsport:

– Vi trenger et norsk prokontilag. Det er ikke så nøye hvilket lag som tar steget, bare det skjer, sier «Gabba».

– Vi hadde kledd en satsing hvor vi samler de beste norske, og får inn noen utenfra disse rytterne kan strekke seg etter, fortsetter han.

procycling.no spurte Haugland om en sportslig og økonomisk oppgradering står på trappene foran 2019, men det vil han ikke bekrefte:

– I vår virksomhet er vi flinke til å bygge stein på stein og være ryddige i måten vi tenker langsiktig på. Det gjelder også for laget vårt. Vi bygger opp en robust base av ledere og ryttere. Akkurat nå konsentrerer vi oss om å være et ferskt utviklingslag, og det tar tid å drive et lag på måten vi gjør. Jeg ønsker ikke å forplikte meg til en nivåendring i framtida. Vi har fokus på der vi er og, hvordan vi skal bygge det videre i 2018.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VM-DELTAKER FRA UNO-X: Syver Wærsted ønskes lykke til av deler av den sportslige ledelsen i laget. Med Andreas Leknessund, Idar Andersen og Jonas Iversby Hvideberg alt under kontrakt for 2018-sesongen, blir det nok flere VM-opptredener på lagets profil i kommende mesterskap. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Rasch kan være på vei hjem i 2019, det må jo være et navn dere vurderer til deres satsing?

– Det er vel en grunn til at Stig har valgt å ha ham med i bilen denne helga. Han er en fantastisk type som har gått mye av den veien som Kurt Asle Arvesen har gjort. Han er glad i å være litt mer i båten på Tyrifjorden. Gabriel Rasch er en voldsom ressurs for norsk sykkelsport og som jeg håper blir tatt vare på i årene framover. Jeg vet også at han har en fin standing i det råeste laget når det kommer til sykkel, i Team Sky.

PS: For framtida har Uno-X Development Team også signert VM-junioriene Andreas Leknessund, Jonas Iversby Hvideberg og Idar Andersen.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse