IKKE TILFREDS: Kristoff, her avbildet på Champs-Elysees, ser gjerne at Katusha stryker opptrekket hans. Nå går italieneren Guarnieri til FDJ. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) ,

Alexander Kristoffs frustrasjon vokser i Katusha

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 2.08.16 20:27

Del på    

– Skjer det ikke mer, må jeg vurdere mine muligheter neste år, sier nordmannen.

Hjemme med familien i Stavanger, har Alexander Kristoff fått Tour de France, og noen av sommerens skuffelser litt på avstand.

For andre sesongen på rad, kom 29-åringen – og hans spurtopptrekk – akkurat til kort, når det gjaldt som mest.

August er måneden for kunngjøringer av overganger i sykkelverden. Fra Katusha hold er det fremdeles urovekkende stille.

Årsaken er at sponsorkabalen for årene som kommer fremdeles ikke er unnagjort. Men Kristoff har fått forsikringer om at Igor Makarovs satsing også fortsetter etter årsskiftet.

– Jeg vet at det ikke skjer så mye der, og det er litt frustrerende. Vi skulle gjerne hatt noe signeringer foran neste år, vi også, sier han procycling.no.

Rodriguez og Guarnieri ut

Han forsøkte tidligere i sesongen å spille inn danske Michael Valgren Andersen for sjefene sine i Katusha.

Nå har den ekstremt sterke 24-åringen signert for rivalene i Astana. Også Roman Kreuzigers navn ble koblet opp mot Katusha.

Han er nå klar for Orica-BikeExchange.

Innenfor Katushas rekker eksisterer det et tomrom ettersom lagkaptein Joaquim Rodriguez takker av etter sesongen.

Tirsdag kveld kom også beskjeden om at opptrekker Jacopo Guarnieri fortsetter karrieren i franske FDJ.

– Jeg har visst dette siden starten av touren. Hvis vi ikke får inn en sterk rytter inn nå, så vil vi bli veldig svekket. Jeg ønsker meg helst en sterk klassikerrytter som også kan hjelpe til i spurtene, sier Kristoff til procycling.no

Har bedt om forsterkninger

procycling.no har tidligere avslørt at Vegard Stake Laengen er blant rytterne Kristoff ønsker seg foran neste sesong.

– Jeg har kommet med noen forslag. Stake Laengen og et par andre navn. Så vidt jeg vet har de ikke gitt noe konkret tilbud til noen foreløpig. Jeg vet at laget ønsker seg en ny klatrer, for å fylle tomrommet etter Rodriguez, forklarer han.

Neste sesong er nordmannen inne i sitt siste kontraktsår i Katusha. Han trives godt, men er ikke komfortabel med usikkerheten laget lar skinne igjennom på overgangsmarkedet.

Ilnur Zakarin sikret laget en etterlengtet opptur i fjellene, men på flatene ble Kristoff igjen tilsidesatt av André Greipel, Mark Cavendish, Marcel Kittel og Peter Sagan.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NESTEN: Kristoff slått av Sagan med centimetere i Bern. Nok en Tour endte uten etappeseier for nordmannen. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

NESTEN: Kristoff slått av Sagan med centimetere i Bern. Nok en Tour endte uten etappeseier for nordmannen. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

Under transportetappene mellom Pyreneene og Alpene dukket nordmannens beste muligheter opp. Blant annet på sidevindsetappen mellom Carcassonne og Montpellier.

Da Peter Sagan og Maciej Bodnar fikk en luke på hovedfeltet, var ikke Kristoffs hjelpere parate til å samle det hele.

– Det er akkurat der vi hadde trengt en erfaren og sterk klassikertype som kunne ha tatt det magedraget, og tettet den luka. I den situasjonen ble det også litt nøling fordi vi på øret fikk beskjed om at vi måtte passe på Rodriguez, sier Kristoff.

Savner mer kjørestyrke

I løpet av proffkarrieren er han vant til enten å klare seg omtrent på egenhånd, eller å sykle på et lag med delt fokus mellom spurtene og sammendraget.

– Jeg følte jo at jeg kunne ha trengt mer støtte i Tour de France, men vi mistet også Michael Mørkøv tidlig. Det satt oss litt tilbake. Men det blir jo litt skralt med oss fire mot lag som har åtte mann i opptrekket. Jeg merket det nok best på etappen der Froome og Sagan holdt hele veien inn. Jeg føler jeg hadde vunnet den etappen om jeg hadde hatt mer kjørestyrke rundt meg.

Tilværelsen som seiersløs i Tour de France var vondt å svelge for Stavanger-mannen.

Kristoff begynner å se et mønster i de mange nederlagene, og han føler ikke bare at det er hans egen feil:

– Med unntak av Qatar og Oman, har det gått litt stang ut hele veien. Jeg føler jeg har vunnet mange spurter, men det har ofte ikke stått om seieren. Både under Paris-Nice, Tour of California, Critérium du Dauphiné og i Tour de France, har det gått brudd inn. Jeg har vunnet spurten i hovedfeltet bak, men det virker som vi ikke har nok kjørestyrke til å samle det mot slutten.

Kristoff: – Det er kjipt

Et av de sureste nederlagene var da Fabio Aru gikk solo inn Dauhpiné, mens han hadde flere lagkamerater i front av feltet som ikke orket å kjøre det inn.

– Med en slik sesong, hvordan er det da å sitte stille og se på at Katusha ikke foretar seg noe som helst på overgangsmarkedet?

– Det er kjipt. Dersom det ikke skjer noe mer, er jeg nødt til å vurdere min framtid i laget neste år. Jeg har ett år igjen av kontrakten og må gjøre det beste ut av det. Jeg må se an hva slags muligheter som åpner seg etter klassikerne. Jeg trives godt i laget, og dersom de vil fortsette jobben med å bygge laget rundt meg, har jeg det fortsatt fint der jeg er.

– De har jo nå en mulighet til å vri det mer mot deg, nå som Rodriguez takker av?

– Det stemmer, det. Jeg må se an hva de prioriterer foran neste år. Det er spennende dager for min del og, men dersom jeg ikke blir fornøyd må jeg se meg om etter noe annet.

– Men noe må de vel fortelle deg i den situasjonen du er i nå?

– Det er ikke så mye kommunikasjon på det området der, avslutter Kristoff.

Tagget med: , ,

Les også disse