STOKKER OM: Lagledelsen vil ikke ha Kristoffs faste opptrekker Michael Mørkøv med til Tour de France. FOTO: Tim de Waele (©TDWSport.com)

STOKKER OM: Lagledelsen vil ikke ha Kristoffs faste opptrekker Michael Mørkøv med til Tour de France. FOTO: Tim de Waele (©TDWSport.com)

– Kristoff mister arkitekten

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 20.06.17 09:13

Del på    

Trener Stein Ørn overrasket over Katushas Tour de France-uttak.

(procycling.no): Som lyn fra klar himmel. Mandag kveld skapte dansk TV 2 sjokkbølger gjennom Kristoff-leiren med nyheten om at Michael Mørkøv ikke skal sykle Tour de France.

De neste ukene i Frankrike må Alexander Kristoff dermed klare seg uten sin mest betrodde opptrekker. Stein Ørn, Kristoffs trener og stefar, beskriver avgjørelsen som «overraskende» og Mørkøv som «arkitekten» i Katusha-opptrekket.

– Uttaket er tatt av laget og det er gjort på overordnet nivå. Det er så klart de som bestemmer hvilke ryttere som skal sykle og de har gjort en totalvurdering på hvordan laget skal se ut, sier Ørn til procycling.no.

– Michael har gjort en kjempejobb i opptrekket til Alexander og har vært mye av arkitekten bak det som etter hvert har begynt å fungere godt. Derfor er det så klart med en viss overraskelse at vi registrerer dette. Men det er også noe vi bare må forholde oss til og jobbe på videre.

Nyheten om Mørkøvs utelatelse kommer ironisk nok mens dansken er på vei til Kristoffs hjemby Stavanger for å terpe spurtopptrekk. Dette er danskens andre treningsopphold i Norge på kort tid og 32-åringens forhold til Kristoff er stadig tettere – både på og av sykkelen.

– Hvis man ser på spurtene i år, er det tydelig at Mørkøv er en viktig mann. Se på (Tour of) California for eksempel. (Rick) Zabel var også sterk der og gjør et bra opptrekk, og Alex var ikke i form til å komme forbi. Men det er Michael som i forkant holder kontrollen, styrer det som skjer og gir direkte over til Zabel. I Dauphiné har Michael også en direkte regi på det som skjer og er en veldig sentral mann. Det er ingen tvil om at hans funksjon har vært veldig viktig, forklarer Ørn.

I tillegg til Mørkøv blir også Sven Erik Bystrøms vraket til Katusha-Alpecins Tour de France-tropp. Bystrøm er også en av Kristoffs faste sparringspartnere, men i kjølvannet av en lengre skadeperiode ble 25-åringen veid og funnet for lett.

– Sven Eriks situasjon er slik at han er i direkte konkurranse med flere ryttere som har de samme egenskapene, sier Ørn – som sier haugesunderen nå er aktuell til å sykle Tour de Pologne i sommer.

Tysk fokus?

Katusha-Alpecin har hatt gode resultater den siste tiden. Simon Spilak vant Tour de Suisse, i en utgave der også Rein Taaramae strålte i fjellene. Spilak har imidlertid ikke syklet en Grand Tour siden 2014 og har en uttalt aversjon mot treukersritt.

Ilnur Zakarin ble nummer seks sammenlagt i Giro d’Italia og har ikke syklet noen ritt siden. Russeren som vant en etappe i touren i fjor kan dermed være aktuell også i år, dersom han ikke spares til Vuelta a España.

Samtidig vant Jose Gonçalves i Ster ZLM Toer og Maurtis Lammertink i Belgia rundt. Marco Haller brakk kragebeinet under Tour de Yorkshire, men var tilbake i Tour de Suisse. Sveitseren Reto Hollenstein har i tillegg vært solid gjennom hele vårsesong.

Faktum at årets Tour de France-start går i Düsseldorf – hjemmebane for lagets tyske hovedsponsorer Alpecin og Canyon – gjør også at tyske ryttere som Nils Politt blir ekstra aktuelle. Tyskere som Rick Zabel og Tony Martin regnes som ganske sikre kort i Katushas tour-mannskap.

– Jeg blir overrasket hvis ikke Politt tas ut, sier Ørn.

– Politt er en stor sterk rytter, og en veldig profesjonell rytter som gjør jobben han er satt til. Vi husker den enorme jobben han gjorde for Alex under Tour des Fjords i fjor, sier Ørn og legger til:

– Laget har hatt gode resultater i det siste og det er klart at det skaper sportslige alternativ som de ønsker å ha med.

Kristoffs fremtid

Mørkøvs utelatelse setter også fyr i spekulasjonen rundt Kristoffs fremtid i Katusha-Alpecin. Kristoffs kontraktsforhandlinger med det sveitsiske laget har gått i stampe de siste månedene, samtidig som nordmannen har kultivert en interesse fra Astana.

Mørkøv er også på utgående kontrakt og har sagt at han følger etter sin norske kaptein. Bystrøm har heller ikke kontrakt med Katusha i 2018.

Ørn vil imidlertid ikke spekulere i hvorvidt det overraskende uttaket er politisk ladet.

– For Alex handler det om å være fokusert på det sportslige. Han er profesjonell, han registrerer at valget er tatt og må nå jobbe etter de forutsetningene som er satt. At det det spekuleres i årsakene til valget, kan ikke vi ta hensyn til.

Artikkelen er levert av procycling.no.

Tagget med: , , ,

Les også disse