Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Ingen hadde ventet på meg

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 21.05.17 18:18

Del på    

August Jensen så angrepsfesten ødelagt da proffene ventet på Boasson Hagen.

OSLO (procycling.no): Det var ikke bare motvinden opp Ekeberg-stigningen som forhindret rytterne fra å angripe på den 5. etappen i Tour of Norway søndag.

En av sykkelsportens mange uformelle regler, om å vente på favoritten som har uhell, la også en demper på det sportslige. Men ikke festen.

Den «uheldige»? Edvald Boasson Hagen. Hjemmefavoritten som krasjet tolv kilometer fra mål, men som kom tilbake da feltet ventet. Dermed vant han også etappen og sin tredje sammenlagttittel. Til stor begeistring for de mange tusen som omkranset løypen i hovedstaden.

«Den uoffisielle kommisæren»? Simon Gerrans, Orica-rytteren på andreplass sammenlagt som tok initiativ til å vente. Et av «ofrene»? Kanskje August Jensen. Coop-rytteren ville muligens sett sitt snitt til å angripe og dermed klatre på sammenlagtlisten, med Boasson Hagen ute av spill.

– Jeg satt rett bak Edvald og så han gikk ned. Jeg tenkte med en gang, at nå kommer vi til å vente, sier Jensen til procycling.no etter målgang, ikke begeistret over antiklimakset som preget kampen mellom favorittene på de fire forseringene av Ekeberg-bakken.

– Ventingen ødela kanskje litt av angrepsfesten vi skulle ha oppover bakken. Det gikk hardt siste runde. Jeg følte meg såpass bra og håpte det skulle gå enda hardere. En større utskillelse hadde passet meg bedre i spurten, men det blir vanskelig med den stoppen, sier Jensen som endte på 5.plass sammenlagt.

Ikke avgjørende?

Jensen hadde en podieplass innen rekkevidde, men følte Edvald-venten tok litt av piffen ut av finalen.

– Vi fikk et lite innblikk i sykkelsportens hierarki i dag. Hadde det vært meg som gikk ned (i bakken), en som ligger på 5.plass sammenlagt, så ingen ventet på meg. Edvald er stjernen her. Sånn er det, sier 25-åringen – som spurtet inn til 5.plass på etappen.

Etter målgang var det ikke full enighet om hvor avgjørende «gå-sakte-aksjonen» faktisk var.

– Hvis man kjører hardt over flere runder, kan man ikke vente sånn såpass sent i rittet. Men jeg skjønner at de venter, siden det er Edvald. Da er det vel helt greit, sier Andreas Vangstad kryptisk, Team Sparebanken Sør-rytteren som endte på 9.plass sammenlagt.

– Jeg lå rett bak i bilen da Edvald veltet, og han hadde klart å kjøre seg opp uansett, sier Jens Haugland hos Uno-X Development Team, laget som fikk Audun Brekke Fløtten på en solid 11.plass sammenlagt.

Boasson Hagen selv uttrykte en blanding forundring og glede over kollegaenes avgjørelse.

– Jeg ble litt overivrig i svingen, sier Boasson Hagen – som innrømmer sin feil.

– Jeg er takknemlig for det. Jeg hadde ikke forventet at de skulle stoppe og hadde heller ikke vært hissig hvis de kjørte videre.

Han faller i utforkjøringen ned fra Ekeberg. På veiene der rytterne falt som fluer under VM i 1993 under mye verre forhold. Fronthjulet sklir ut i en sving, like etter fartsdump. Boasson Hagen spretter opp, men skjønner fort at kjedet har hoppet av. Han tar sykkelen til en lagkamerat og panikken brer seg når han husker at han bruker andre pedalfester enn de andre på Dimension Data.

Til slutt kommer lagbilen til med en ny sykkel og får kapteinen i gang. Lengre fremme hadde feltet et bedagelig og ventende tempo.

– Han har pondus i feltet her. Men det er synd for syklingen at det blir for gentlemann-aktig, sier Fridtjof Røinås – Sparebanken Sør-rytteren som preget etappen ved å være i brudd.

– Dette er rittet hans på hjemmebane, og han er den største profilen. Det er populært når han vinner. Mens for de som har hjerte for skikkelig aktiv sykkelritt, så er det en nedtur.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TRØYEBÆRER: Fridtjof Røinås ble kåret til den mest aktive rytteren på siste etappe av Tour of Norway. Han er blant dem som uttaler seg om den kontroversielle Edvald-ventingen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Samtidig ser du på de internasjonale proffene hvor mye de legger i dette rittet. Michael Albasini ligger og tauer litt, men er litt på ferie. Gerrans er ute og trener om morgenen. De satser ikke alt på dette rittet. Så da kan de vel legge litt til rette for festen, sier Røinås.

Tradisjoner i feltet

Dag Otto Lauritzen var en av de som overlevde velte-festen under VM for 24 år siden. Han ledet på siste runde og endte på 7.plass til slutt, bak gullvinner Lance Armstrong. I dag fikk rittet en langt mindre kontroversiell vinner.

– Man har alltid respekt for den gule trøya, men dette var mer respekt for Edvald, som lå an til å ta trøya og er en veldig godt likt rytter. Alle regnet med at han skulle ta den i dag, sier Lauritzen, i dag ekspertkommentator for TV2.

Å vente på en favoritt som har uhell, er sedvane i feltet, forklarer Lauritzen. Den gamle eks-proffen bruker Tour de France-etappen til Spa i 2010 og Taylor Hamiltons beslutning om å vente på Lance Armstrong i 2003 som eksempler. Den tidligere 7-Eleven-rytteren har samtidig sympati for Coop-rytteren Jensen.

– De mindre langene har ingen ting de skulle ha sagt, når de store lagene blir enig om en slik avgjørelse. Hadde noen angrepet, ville de blitt hudflettet etterpå. Gerrans hadde hatt mest å vinne, men han tok initiativ til å vente. Han sier det er viktig å ha kollegiale forhold i feltet. Kanskje er det viktigere enn å vinne noen ganger. Jeg har også opplevd at noen har ventet på meg når jeg har hatt uhell. Jeg husker også da Greg LeMond satt i gult i Tour de France og hadde veldig dårlig mage. Da bestemte vi foran, at vi skulle vente. Slik fungerer det i feltet noen ganger.

– Det tar tid å få den respekten Edvald har i feltet. Men for August sin del, så tror jeg det kommer. Han har prestert så bra over tid, og flere og flere vet hvem han er, skryter Lauritzen.

Lys fremtid for Jensen

For Jensen har imponert. Med sin femte strake topp 10-plassering satte Coop-rytteren et verdig punktum for en imponerende prestasjon i Tour of Norway.

Den ærgjerrige bodøværingen lå som et visuelt refreng i front mot slutten av samtlige etapper.

– Jeg skal ikke si noe på det som skjedde. Slik er sykkelsporten. Men vi må ikke la den siste delen der bli hovedfokuset. Det var en flott runde og et flott ritt, sier Jensen diplomatisk.

I løpet av hans 27 rittdager denne sesongen, har 13 endt med topp10. I Tour de Loir-et-Chet vant han en etappe. I neste ukes Tour des Fjords, er han klar for å kjempe i toppen igjen.

– Så mye han er i toppen, så blir jeg ikke forundret om seieren hans kommer ganske snart, sier Magnus Børresen – sportsdirektør i Team Coop.

Tagget med: , ,

Les også disse