IMPONERER: Sondre Holst Enger har på egenhånd blandet seg inn i spurtene de to siste dagene. Foto: Audun Braastad (NTB Scanpix)

Holst Enger hylles etter råsterk Tour de France-innsats

Anders Lindstrøm
Tips meg
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 5.07.16 22:46

Del på    

- Han er smart og har en veldig god motor, sier Kristoff.

LIMOGES/OSLO (procycling.no): Som yngstemann i feltet har Sondre Holst Enger tatt Tour de France med storm.

Ellevteplassen på første etappe, etter å ha blitt hindret av velt, viste IAM-rytterens potensiale.

På dag to satt han i god posisjon inntil kreftene tok slutt i den meget tøffe avslutningen.

De to siste dagene har han på egenhånd skaffet seg strålende situasjoner før spurten, og har begge dager blitt belønnet med fine sjetteplasser.

Skuffet
Likevel klarte han ikke å være helt fornøyd tirsdag.

– Det var en kontrollert etappe. Det ble en veldig tøff spurt, jeg fikk det da det var igjen 100 meter. Jeg ble stiv og greide ikke å kjempe nok de siste 100, sier nordmannen til NRK.

– Du er fornøyd?

– Nei, jeg er ikke det. Jeg har hatt en sjetteplass i Tour de France og vil forbedre det. Det er veldig gøy å kjempe med de beste spurterne i verden, men jeg vil gjøre det ende bedre enn det.

Det viser litt av ambisjonene og tankesettet til 22-åringen fra Horten.

Kun det beste er godt nok for det allsidige talentet.

Les også: Lover Boasson Hagen full støtte

LIKE BAK: Bare noen meter bak ryttere som Mark Cavendish, Andre Greipel og Peter Sagan kom Sondre Holst Enger. Bak han var ryttere som Alexander Kristoff og Marcel Kittel. FOTO: Audun Braastad / NTB scanpix

BLANT STJERNENE: Sondre Holst Enger var bedre enn Kristoff på mandagens etappe, og ble bare slått av meget gode spurtere. Foto: Audun Braastad (NTB Scanpix)

Imponerer Kristoff
En som har latt seg imponere er sykkelstjernen Alexander Kristoff, som måtte se seg slått av landsmannen på mandagens etappe. Tirsdag var rollene reversert, men Flandern rundt-vinneren var full av lovord etter målgang.

– To sjetteplasser som 22-åring i Tour de France, hvor vanskelig er det?

– Det er ikke lett. Han har ikke så mye hjelp heller, så det er imponerende hva han får til. Når man blir nummer seks, kan man fort bli topp 3, også. Da kjemper man plutselig om seier. Er han litt heldig, vinner han brått en etappe. Det hadde vært utrolig kult, selv om det skal litt til. Det skal, det, sier Kristoff til procycling.no.

– Hva er det han har som gjør ham så unik? Han må jo være litt tøff i hodet, også?

– Han er nok ganske smart, og har den fysiske kapasiteten til å henge med i spurtene. Han kjører også bra i bakker. Han har god motor. Det viste han for eksempel i Tour of Norway, da han er førstemann opp fra feltet på etappen mot Geilo. Den bakken var i hvert fall to kilometer lang. Han har en veldig god motor. Jobber han videre med den, blir det nok mange gode resultater i framtida.

Tar stjernenes hjul
Også trener Atle Kvålsvoll har latt seg imponere over det eleven har prestert i Frankrike.

– Ja, jeg synes det er veldig bra. Absolutt.

Uten et dedikert opptrekkstog har Holst Enger selv måttet finne det beste hjulet. Han har tatt magadrag, tettet luker og kjempet mot andre ryttere.

Tirsdag fant han først Peter Sagans bakhjul, før han hoppet videre på Kristoffs.

Deretter åpnet han spurten, men den ensomme posisjoneringskampen i duell med flere av verdens beste kostet for mye krefter til at det var skikkelig med sprut i beina på slutten.

Likevel, to sjetteplasser i touren er meget, meget sterkt i en debut.

– Han er ikke fornøyd, men vi er fornøyde med posisjoneringen, som har vært hovedfokus. Han er jo en vinnertype- og skalle, så han er ikke fornøyd med å bli nummer seks. Det vet jeg. Og det er veldig bra, for om man er fornøyd med sjetteplasser, klarer man ikke å ta steget som skal til for å vinne, sier Kvålsvoll til procycling.no.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

IMPONERT: Alexander Kristoff synes Holst Enger har prestert sterkt denne touren. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

– Utfordringen er posisjonskampen
At Holst Enger besitter farten til å kjempe i toppen, har han vist tidligere. Blant annet når han har gitt Kristoff og Edvald Boasson Hagen kamp i Tour of Norway.

Men Tour de France er noe annet. Farten er høyere, motstanden er hardere og det gis mindre ved dørene.

Nivået virker dog ikke til å avskrekke unggutten.

– Jeg vet jo hva han står for rent avslutningsmessig. Det som er utfordringen i touren er å komme i posisjon. Det er nok det som imponerer mest. Han har vært i posisjon begge de to siste dagene, og også de to dagene før. Det er imponerende.

Posisjoneringen har stått til 20 i stil, tatt hans manglende erfaring i betraktning, men det har likevel kostet mye krefter før de siste hundre meterne.

– Han må bruke mer krefter. I går måtte han ta et magadrag kilometeren før mål, i dag måtte han ha to-tre spurter for å komme i posisjon. Det er en god skole å klare det alene. Da må man selv finne ut hvor man skal ligge.

– De magadragene er det heller ikke alle som klarer, vel?

– Det er ikke det. De tar vekk den siste lille piffen av hovedspurten, men han gjør likevel en veldig bra avslutning til streken i dag.

God skole
Mens de beste spurterne kan nyte fruktene av et lag delvis bygget rundt seg, har ikke Holst Enger den samme luksusen i IAM. Reto Hollenstein gjorde en strålende jobb på mandagens etappe, men var ferdig tre kilometer fra mål.

Dermed har Holst Enger selv måtte hoppe fra hjul til hjul. Ikke dumt for fremtiden, om vi skal tro trener Kvålsvoll.

– Det er ikke tvil om at det hadde vært fordel med et par tre mann til slutt, men laget satser ikke sånn. De har ingen til å gjøre den jobben. Sånn er det. Men når han er så ung, er det greit. Han går den harde veien.

– Det kan være nyttig å måtte gjøre alt selv så tidlig i karrieren?

– Ja. Man må virkelig være på hugget, ta de rette valgene hele veien. I et spurtopptrekk skal man stole på hjelperne sine og ta det derfra. Nå man han tenke selv hele veien.

Det har han løst til mer enn godkjent hittil i touren. Tirsdag satt han hele tiden i strålende posisjon.

– Han har vært veldig flink, jeg må si det. Da jeg så reprisen i dag, så jeg at han spurtet fra Greipel også. Det begynner å bli veldig bra.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

STJAL SHOWET: Sondre Holst Enger danset på lagpresentasjonen. Under touren har han fortsatt å underholde. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

– Må være realistiske
Likevel er det viktig å ikke ha for høye forventninger til det som kommer. Å vinne i Tour de France som 22-åring, attpåtil som debutant, hører sjeldenhetene til.

Den strålende starten er likevel ingen garanti for at det går enda bedre senere i rittet.

– Jeg tror det er viktig å være realistisk. Vi tar det dag for dag og tar meg oss det positive som skjer. Så får vi se hvordan det utvikler seg. Rytterne, deriblant han, blir slitne, og etter hvert er det ikke bare hurtighet, mens også krefter som avgjør.

Onsdag venter en tøffere dag i touren. Da skal man ikke forvente Holst Enger langt oppe på resultatlistene, selv om han også behersker motbakkene godt.

Istedenfor skal han trolig spare krefter til mer passende dager senere i rittet.

Et tema vil også bli hvor lenge Holdt Enger kommer til å delta i touren. De aller fleste som debuterer i et treukersritt, og da spesielt i Tour de France, i så ung alder, gir seg som regel etter mellom 10 og 14 dager.

– Det er laget som styrer den biten. Jeg holder dialog med Sondre og laget. Vi tar det dag for dag og får ta det utover. Det er det viktigste. Han tar med seg de gode svarene og kjører på seg selvtillit. Med tanke på hans alder og erfaring, er fremtiden det viktigste. Rik (Verbrugghe, journ.anm), IAM-sjefen, er veldig gode med unge utøvere. Han kommer nok ikke til å kjøre ham i senk, avslutter en imponert Kvålsvoll.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse