GIRO100: Dumoulin foran Quintana og Nibali utgjorde det endelige podiet i det 100 Giro d'Italia. FOTO: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Historisk Giro-triumf for Dumoulin

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 28.05.17 17:26

Del på    

Sunweb-rytteren levde opp til overveldende favorittstempel før den avsluttende tempoen.

(procycling.no): 3,609.1 kilometer totalt. De siste 29.3 skulle avgjøre. Etter en historisk jevn batalje om rosa er Tom Dumoulin vinner av Giro d’Italias 100. utgave.

Team Sunweb-rytteren tok nytte av de paddeflate tempokilometerne fra Monza til Milano og innhentet forspranget til rittleder Nairo Quintana (Movistar). En feilfri gjennomført tempo beseglet hans skjebne som Nederlands første Grand Tour-vinner på 37 år.

– Dette er vilt. Jeg kan ikke beskrive det med ord. Utrolig. Det var en utrolig nervepirrende dag. Jeg var super nervøs og måtte prøve å holde meg rolig, Det var neste som jeg ikke klarte det. Heldigvis hadde jeg gode bein, sier Dumoulin etter sin første Grand Tour-seier.

– Sportsdirektøren min sa på øret: ”Ikke ta risiko i svingene”. Men jeg burde kanskje gjort det, siden det ble så nære, sier en tydelig lettet Sunweb-rytter – som tidenes første Giro-vinner fra Nederland, med 31 sekunders margin.

Dumoulin startet dagen på fjerdeplass sammenlagt, 53 sekunder bak den rosa ledertrøyen. Dette er fjerde gang at ledertrøyen skifter eier på siste dag (2012, 1984, 1976), men aldri før har en rytter klatret opp fra fjerde til førsteplass på rittets siste etappe.

I mål setter han nest beste tid, 15 sekunder bak etappevinner Jos Van Emden (LottoNL-Jumbo). Dumoulin er imidlertid hele 1:39 foran Quintana og 1:09 Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida). Det hersker aldri noen tvil om hvem som skulle ta ledertrøyen.

Quintana forsvarte seg godt nok til å ta andreplass sammenlagt, tittelforsvarer Nibali tok tredjeplass, mens franskmannen Thibaut Pinot (FDJ) falt ut av podiet og havnet på fjerde.

Historisk jevnt

Fra Quintana til Zakarin. Bare 1:15 skilte de fem første i sammendraget før tempoen. Et spektakulært scenario uten presedens i Giro-historien, og et utgangspunkt arrangøren aldri våget å håpe på etter forseringene av Mount Etna, Blockhaus, Mortirolo og Stelvio to ganger.

Med 58×11 montert på sin Giant-maskin, rullet Dumoulin ut i et forrykende tempo på motorsportbanen Monza. For å ta rosa måtte han hente ti sekunder på Pinot, 14 på Nibali og 53 på Quintana. Mens kolombianeren ikke kunne avse mer enn 1.8 sekunder per kilometer til Dumoulin.

Den nederlandske tempomesteren suser ut fra startrampen på Monza. FOTO: Tim de Waele

Med en snittfart på rundt 60 km/t inn mot første mellomtid ved Villa Reale etter 8.8 kilometer, hadde Dumoulin puttet 31 sekunder i sekken til Quintana. Ved andre mellomtid i Sesto San Giovanni etter 17.4 kilometer, var den samme avstanden vokst til 1:03.

Foran det praktfulle, gotiske mesterverket Piazza Duomo i hjertet av Milano, klokket Sunweb-raketten inn til en suveren tid kontra sammenlagtrivalene; 33:23. Nok en gang var det i kampen mot klokka at Dumoulin felte sine konkurrenter.

Suveren på tempo, solid i fjellene

Det var nemlig ganske oppskriftsmessig at 26-åringen kapret rosa med en overlegen seier på tempoetappen til Montefalco. Mer overraskende økte han ledelsen til Oropa, der Team Sunwebs passista-scalatore klatret raskere enn Quintana, Pinot, Nibali et al.

Gjennom den siste uken vekslet Dumoulin mellom eplekjekk rittleder og nerøvs Grand Tour-novise. Rammet av mageproblemer tapte han tid på kongeetappen til Bormio. Det famøse toalettbesøket på Stelvio oppviglet en polemikk med de andre favorittene som ikke ventet på mannen i rosa.

Ordkrigen med de mer meriterte Nibali og Quintana økte stressnivået for Sunweb-lederen. Ofte isolert og tidvis mistenkelig dårlig posisjonert, som da han havnet i bakleksa på Cima Sappada. På siste fjelletappe til Asiago kunne Dumoulin begrense tipstapet gjennom en heldig allianse med Bob Jungels (Quick-Step), Bauke Mollema (Trek-Segafredo) og Adam Yates (Orica-Scott).

Han mistet ledertrøyen på etappe 18 og kunne derfor sykle i lagets egen tempodrakt søndag – aerodynamisk overlegen den rosa Santinidrakten levert av arrangøren. Hele 18 sekunder raskere per mil, ifølge rapporter i nederlandsk media.

Knudsen, Lauritzen & Lunke

Kanskje et overdrevet estimat, men Maastricht-rytteren hadde iallfall mer enn nok sekunder til å bli giroens første nederlandske vinner. Han er også Nederlands første sammenlagtvinner i et treukersritt siden Joop Zoetemelk vant Tour de France i 1980.

Dumoulin kunne rettet opp flatlandets begredelige Grand Tour-statistikk allerede i Vuelta a España for to år siden. Da ledet han frem til siste fjelletappe, men fikk servert Fabio Aru og Astanas coup de grâce i rittets avsluttende klatring.

Dumoulins seiersmargin var til slutt under minuttet og hadde nyanser av Ryder Hesjedals 2012-triumf, da kanadieren ribbet Joaquim Rodriguez for rosa på tempoen i Milano.

Sunwebs Giro-seier hadde også en norsk dimensjon i form av Dumoulins hjelperytter, Sindre Lunke. Trønderen blir den tredje nordmannen som er med og vinner corsa rosa sammenlagt, etter Knud Knudsen (1975 med Fausto Bertoglio og 1978 med Johan De Muynck) og Dag Otto Lauritzen (1988 med Andy Hampsten).

Tagget med: , ,

Les også disse