PROCYCLING.NO: Tina Andreassen har en drøm om å forsvare norgesmestertrøya i år. FOTO: PRIVAT

Hestejenta som ville ta sykkelgull

Anders Eia Linnestad
Tips meg

Publisert 4.04.14 10:51

Del på    

Tina Andreassen er sikker på én ting; Hun vil ta NM-gull i år også.

Tina Andreassen var en ekte hestejente helt til hun møtte Lars Holm som ville at hun skulle begynne å sykle. Ringeriks-jenta har NM-medalje i både langdistanse på hest og 30 kilometer tempo på landeveien.

Når procycling.no ringer henne, er Andreassen på vei ut på trening etter jobb. Sola skinner og den regjerende norgesmesteren skal ut på en luftetur med intervaller før hun tar kvelden.

– Det har seg sånn at jeg traff Lars Holm (sportsdirektør for Team Ringerikes-Kraft, vår anm.). Han ville at jeg skulle begynne med sykling. Jeg ble med Ringerike sykkelklubb på noen treninger, og det ene førte til det andre, forteller 33-åringen som syklet sin første sesong i 2008.

Andreassen konkurrerte i langdistanseridning i sju år og tok en medalje i Norgesmesterskapet i ridning.

– Jeg hadde egen hest mange år. I langdistanseridning er det hesten som har på seg pulsklokke, konkurransene varierer fra 3 til 16 mil og det er første mann til mål som vinner, forteller Ringeriks-jenta til procycling.no.

Fra hesterygg til sykkelsete
33-åringen som var så sliten at hun gråt under brillene på sine første sykkelturer med guttene i klubben, tok i fjor gull på tempo under Norgesmesterskapet i Grimstad. Her vant hun foran den sterke Hitec-rytteren Cecilie Gotaas Johnsen med noen få sekunder.

– Jeg er stolt av det gullet, sier Andreassen.

Den regjerende norgesmesteren har i alle sine år på sykkelsetet syklet for Ringerike Sykkelklubb, men i fjor fikk hun et tilbud fra trønderklubben CK Victoria som hun takket pent ja til. CK Victoria består i år av 18 jenter og vi kan vel si at det er sykkellaget med flest jenter i, i Norge.

– Sykkel er jo en lagsport, i Ringerike var vi kun to jenter som syklet Norgescup. Derfor takket jeg ja og det blir kjempegøy å sykle på et større lag, forteller Ringeriks-jenta.

I fjor var det Ingrid Lorvik fra CK Victoria som vant den gule trøya og Norgescupen sammenlagt. Målet for trønderlaget er å gjenta suksessen i år.

Godt støtteapparat
Ved siden av syklingen har Andreassen en sønn på seks år og jobber som kontaktlærer for femtetrinn på Hønefoss Skole. Et godt støtteapparat på hjemmefronten som stiller opp når hun skal ut å reise, gjør at hun kan fortsette satsingen som toppidrettsutøver.

– Jeg setter veldig stor pris på at jeg har en familie som stiller opp, man trenger et godt støtteapparat rundt seg for å drive med denne idretten, forteller 33-åringen til procycling.no.

CK Victoria-rytteren trener mye med guttene. I vinter har hun vært på flere samlinger i varmen for å bygge et godt treningsgrunnlag til en ny sykkelsesong med nytt lag.

– Vintertreningen har gått bra. Jeg har vært på to samlinger på Mallorca, en med Team Ringerikes-Kraft og en med U23-laget til Ringerike. I tillegg var jeg på en treningsleir i Spania med noen av jentene fra CK Victoria. Jeg føler meg godt forberedt, forteller Andreassen.

Gull er gull
Andreassen har i hele sin sykkelkarriere tatt et år av gangen og utviklingen har bare gått en vei. Sykkel har for henne blitt en livsstil og en stor del av livet. Det store målet for den seige rytteren fra Ringerike er årets Norgesmesterskap.

–  Utholdenhet er min styrke. Det hadde vært gøy med en NM-medalje på tempo i år også. Jeg skal nok få det til, men vi får se hvilken dag som passer best under NM-uka. Gull er gull uansett, forteller 33-åringen.

Andreassen sesongdebuterer med Norgescup i Skien 26. – 27. april.