JAKTER SUKSESS: Alexander Kristoff har aldri syklet inn til Nice med seier i baklommen fra det franske etapperitett som starter lørdag. Her fra 2014 med Negresco, det ikoniske hotellet i Nice. Foto: Tim De Waele

Her skal Kristoff prikke inn Sanremo-formen

Kjetil Rakkenes Anda
Tips meg @KjetilAnda

Publisert 7.03.15 16:00

Del på    

Jakter sin første etappeseier i Paris-Nice.

Søndag trilles det franske etapperittet i gang, det med Alexander Kristoff (Katjusja) og Lars Petter Nordhaug (Team Sky) på startstreken. For førstnevntes del handler det om å komme ut best mulig forberedt til Milan – Sanremo som starter en uke etter at det franske etapperittet er ferdigsyklet.

Fire seiersmuligheter
Trener Stein Ørn er optimistisk på elevens vegne, og skriver i Facebook-gruppen, «Team Kristoff» at det er det muligheter for både på den første, andre og tredje etappen (ikke prologen) som er relativt flate. Den fjerde etappen karakteriserer Ørn som for tøff, mens den femte etappen i utgangspunktet starter veldig bratt, men det er muligheter for samlet felt mot slutten.

På den sjette etappen blir det trolig fjellgeitene som gjør opp om seieren, en dag Kristoff vil bruke til å terpe på klatreegenskapene. Rittet avsluttes med en bakketempo som nordmannen skal bruke som trening til Milan – Sanremo.

– Fysisk sett er han i rute og treningsverdiene hans er gode. Problemet denne gang, er imidlertid at han har relativt få rundt seg som kan hjelpe ham i en avslutning, sier Ørn.

Kan bli for alene
Katjusja-laget har kun tatt med Jacobo Guarnieri til å hjelpe Kristoff i en spurt. Det kan bli tøft mot andre spurtkanoner som Nacer Bouhanni (Cofidis) John Degenkolb (Giant Alpecin) og Andre Greipel (Lotto Soudal).

– Forhåpentligvis er det i år at Alexander vil ta sin første seier i dette prestisjetunge rittet, men hovedfokuset er å komme ut av perioden med oppadstigende form, sier Ørn.

Han opplever det som paradoksalt at det russiske laget ikke gjør mer for å skaffe gode resultater fra rittet.

– Katjusja er er russisk lag og det er nødvendig for sponsorer og laget å prioritere russiske ryttere i WorldTour-ritt. Uttaket er derfor ikke overraskende, forklarer Ørn.

– Dersom Alexander presterer bra med minimal støtte er det selvsagt gunstig for laget som kan få et argument for en friere disponering av ryttere i fremtidige lagoppsett, fortsetter han.

Derfor kan det utrolig nok bety at med gode Kristoff-resultater i Paris-Nice, kan laget prioritere færre ryttere for ham i andre løp i fremtiden.

– En god sportslig administrasjon vil ikke gjøre denne feilen fordi selv om Paris-Nice er et stort ritt kan det ikke på noen måte sammenliknes med Tour de France, sier Ørn.

Også favorittene, da
Et godt resultat i Paris-Nice vil bety mye for fremtidige mål denne sesongen også for andre ryttere. I sammendraget er det mange spennende typer som kan være med og prege løpet.

AG2R stiller med et skarpt mannskap bak sin kaptein, Jean-Christophe Peraud. Franskmennene har med seg både Romain Bardet og Johan Vansummeren ved siden Jan Bakelants for å nevne noen.

Astana skal bli spennende å følge med sin kaptein som trolig blir Fabio Aru. Italieneren drømmer om sammenlagseier i Giro d´Italia i år. Han får med seg ryttere som Lars Boom, Jakob Fuglesang, Luis Leon Sanchez og Rein Taaramäe.

BMC har skumle hensikter med Tejay Van Garderen som tar kapteinsbindet. Amerikaneren ble nummer to sammenlagt i Tour of Oman tidligere i år, noe som forøvrig er hans eneste ritt før Paris-Nice i år.

Team Sky og Lars Petter Nordhaug stiller med et rått mannskap. Sammenlagtkanoner som Geraint Thomas, Richie Porte og Bradley Wiggins står på startstreken. Nordmannen skal hjelpe sine kapteiner til seier, og tror både Porte og Thomas kan vinne.

Dette bare for å nevne noen ryttere blant stjernespekkede startlisten, som du kan finne her. (ekstern lenke)