KJØRTE INN I MOTORSYKKEL: 17-åringen Iver Johan Knotten slapp unna med to forstuede fingre, etter å ha stupt over sykkelen etter motorsykkelvelt i juniorutgaven av Paris-Roubaix. Likevel mener han sykkelritt er umulig å gjennomføre uten hjelp fra MC-førere. FOTO: Per Erik Mæhlum, Norges Cykleforbund

TEMPOESS: Iver Johan Knotten hjalp til å trekke Tønsberg CK inn til gull på lagtempo. Hans store mål denne sesongen dukker først opp til høsten. FOTO: Per Erik Mæhlum, Norges Cykleforbund

– Han har knekt den tempokoden

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 22.06.16 12:41

Del på    

Iver Johan Knotten har tilhørt verdenseliten denne våren.

(procycling.no): Tirsdag overgikk han sin egen trener og far, da han tok gull i lagtempo for Tønsberg CK under NM i Bodø.

Pappa Jon Erik Knotten tok nemlig sølvmedalje i samme disiplin på midten av 80-tallet.

Det spørs om han ikke kommer til å bli ytterligere frakjørt i framtiden. Nivået sønnen Iver Johan (17) har prestert på så langt denne sesongen, bærer i hvert fall bud om det.

I to Nations Cup-ritt har vestfoldingen allerede stått øverst på podiet.

– Det er ganske rått det han har prestert hittil. Han har knekt den tempokoden. Iver sitter veldig bra på sykkelen og kjører veldig bra teknisk. Han har vært dyktig selv på det området, og det er vel litt av hemmeligheten. Du er nødt til å være bevisst selv på å finne måter å jobbe på som gjør deg bedre, sier Jon Erik Knotten til procycling.no.

Mistet lagkompis tidlig
Tønsberg var blant favorittene til lagtempogullet i juniorklassen, men et forfall grunnet sykdom gjorde utfallet mer usikkert.

Lagets tredjemann holdt ikke følge i mer enn en drøy mil, dermed måtte Jon Anders Bekken og Iver kjøre partempo inn mot mål.

– Vi var nødt til å bruke hverandre på best mulig måte. Jeg dro nok mest i oppoverbakkene og tok en del vind. Han var med å dra på flatene, og det ga meg litt pusterom til å hente meg inn igjen. Det var vanvittig gøy at vi klarte det. Jeg hørte ingen tider i mål og trodde kanskje vi kom inn like bak, sier Iver Johan Knotten.

Til daglig er han elev med Wang Toppidrettsgymnas.

Trener med andre utholdenhetsutøvere
Her kan man fordype seg i vidt forskjellige idretter som fotball, langrenn, golf, kampsport, ishockey, håndball eller roing.

Pappa Jon Erik er trener på langrennslinja, og mener samarbeidsprosjektet de har mellom utholdenhetsidrettene er en av grunnene til elevenes framgang på skolen.

– Vi kjører noen økter sammen og utveksler erfaring mellom utøvere og trenere. Dette er unge mennesker og det er viktig å få impulser fra andre idretter. Jeg tror dette er en suksessfaktor, sier Jon Erik Knotten.

– Knotten er det navn jeg forbinder med langrenn, hva er sammenhengen her?

– Knotten-navnet er vel i utgangspunktet et skinavn, ja. Kusina mi heter Guri Knotten (nå Guri Knotten Hetland har selv vært aktiv skiløper og de siste årene trent langrennslandslaget til Sveits, vår anm.). Men selv har jeg holdt på en del med sykling også, sier Jon Erik som agerer som trener for Iver Johan.

– Større åpenhet om trening
Juniorlandslagssjef Kai Lexberg er enig i Norge for tiden opplever god flyt av talenter inn mot aldersbestemte rekker.

Men:

– Jeg vil gjerne ha enda flere, sier Lexberg og fortsetter:

– Det kommer gjerne én til to utøvere i hvert årskull som er veldig bra. Det gjør at vi får spesielt sterke lag i U23-klassen, da vi har fire årskull å spille på.

– Er det noen spesielle miljøer det jobbes godt i?

– Jeg synes det jobbes bra mange steder rundt i landet. I forbundet jobber vi spesielt opp mot stedene som har sykkellinjer på videregående skoler. Vi har gjort unna en hel del testing og sett på hvilke krav som bør stilles. Deretter kommer vi med råd om hvordan utøvere bør trene. Det jeg opplever er at det er større åpenhet om trening i Norge, også på tvers av miljøene. Det synes jeg er en gledelig utvikling.

En håndfull norske seirer
De siste årene har det ikke vært veldig vanlig at norske ryttere henter hjem seirer i NationsCupen.

Unikumet Edvald Boasson Hagen herjet selvsagt i både Tour de l´Avenir og i Fredsrittet.

De siste årene har blant andre Amund Grøndahl Jansen, Vegard Breen, Petter Schmidt, Erlend Blikra og Kristoffer Halvorsen vunnet i de norske landslagsdraktene i utlandet.

– De rytterne som har vunnet internasjonalt i løpet av junior- og U23-klassen har vist seg å bli veldig bra syklister. Litt generelt kan man si at det tar veldig lang tid å bli en god proff, men du er nødt til være god i aldersbestemte klasser også.

Høstens store mål
Med resultatene så langt i år, skal det bli spennende å følge Iver Johan Knotten under EM og VM utover høsten.

– De er mine to store mål. Det hadde vært vanvittig gøy å være topp fem eller på podiet i de løpene. Jeg har to seirer på tempo i NationsCupen så langt, så jeg vet at jeg har noe å gjøre på det nivået. Det tror jeg er ganske viktig for de andre guttene i miljøet også. Det viser at det går an, og det vi holder på med er riktig, sier Iver Johan Knotten.

Landslagssjefen vokter seg for å hausse opp unge idrettsutøvere, men har følgende å si om 17-åringens egenskaper som sykkelrytter:

– Det er opplagt at han har kapasiteten til å kjøre bra på både tempo og i bakker. Han er en lang gutt, men det trenger ikke å være noen hindring. Det skal bli spennende å se hvordan han tar steget opp til U23-klassen. Det er fortsatt tidlig å mene noen om hvor god Iver kan bli, men vi ser jo at andre norske ryttere som har vunnet i NationsCupen har blitt veldig bra, avslutter Lexberg.

Tagget med: , , ,

Les også disse