Foto: Tim De Waele©Tim De Waele

Lekkasje: Slik blir Giro d’Italia 2017

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 24.10.16 21:52

Del på    

Det som sannsynligvis blir ruten til den 100. utgaven av rittet dukket opp dagen før rittpresentasjonen.

Ruten til jubileumsutgaven av det italienske treukersrittet offentliggjøres ikke før tirsdag ettermiddag, men «tradisjonen tro» ble de 21 etappene vist fram dagen før.

Og da menes det ikke på den offisielle måten. Mandag ettermiddag kom rapportene om at noen smarte italienere nok en gang, tilsynelatende, hadde vist seg for smarte for IT-folkene til Giro d’Italia.

Det vi har fått servert er noen virkelige godbiter og 23. og 25. mai bør du allerede nå skrive ned i allmanakken.

En som allerede har fått med seg lekkasjen er Chris Froome, og årets Tour de France-vinner virket til å like det han så.

Se profilene på flere av nøkkeletappene i bunn av saken!

Ingen spurtetapper etter den 13. etappen
Som tidligere kunngjort starter rittet i Sardinia med to spurtetapper og én noe mer krevende etappe. Allerede på den fjerde etappen kommer den første bakkeavslutningen i giroen, når etappen avsluttes opp til foten av det vulkanske fjellet Etna, sist brukt i 2011.

Etter fire etapper for de mer eksplosive rytterne, byr den niende etappen – den siste før den første hviledagen – på nye utfordringer for sammenlagtrytterne. Den 139 kilometer lange etappen avsluttes med godt over 1500 høydemeters stigning på de siste 25 kilometerne, fordelt i to trinn opp til Blockhauser.

Med friske bein etter hviledagen, venter det en klassisk giro-tempo på den tiende etappen. 39,2 kilometer i kupert terreng skal forseres fra Foligno til Montefalco, og med det vil sannsynligvis sammendraget sette seg for alvor.

For de som har tapt mye tid, vil den påfølgende etappen bli en gyllen  sjanse til å slå tilbake. Fire stigninger, tre av dem over 1000 meter, gir de offensive rytterne en mulighet på en etappe som kan gi klare assosiasjoner til monumentklassikeren Il Lombardia.

Deretter følger to etapper for spurterne, de to siste i rittet, før to mellomharde etapper leder rytterne inn i den knallharde avslutningsuken av rittet.

Fjell, fjell, fjell og atter fjell
Med den siste hviledagen unnagjort etter den 15. etappen vil det bli en virkelig tøff batalje. 23. mai, den 16. etappen, har arrangørene lagt inn både Passo del Mortirolo og Passo dello Stelvio. Den siste sågar to(!) ganger. På den 227 kilometer lange etappen til Bormio starter ballet med Mortirolo fra Edolo-siden, den slakeste siden, etter syv mil. Deretter venter toppen av Stelvio fra den velkjente siden, hvor Cima Coppi (den høyeste toppen i rittet, 2758 meter) rundes etter 148 kilometer.

En utforkjøring bringer rytterne rundt, og inn i bakken på ny. Men denne gang fra sveitsisk side opp Umbrailpass, som knytter seg til Stelvio-passet ved 2508 meters høyde. Deretter bærer det raskt nedover før etappen avsluttes i Bormio.

Etter en mellomhard etappe, blir det så klart for det som virkelig er rosinen i pølsa. 137 kilometer. Som en komprimert utgave av årets 14. etappe, hvor Steven Kruijswijk overtok den rosa ledertrøya, presser rytterne seg over tre topper over 2000 meters høyde de første 85 kilometerne. Med flere av de samme stigningene, som Passo Pordi, Passo Valparola og Passo Gardena, er de første 85 kilometerne alene en fest.

Ytterligere to stigninger gjenstår inn mot mål. Den siste av dem starter med snaut 13 kilometer til mål, og når først toppen fire kilometer før målgang. De siste fire kilometerne foregår i slak motbakke opp mot Ortisei, men da er nok allerede favorittene spredd godt rundt i de italienske Dolomittene.

Avsluttende tempo
De to siste fjelletappene er ikke like tøffe, men den 19. etappen byr på den siste målgangen på toppen av et fjell når Piancavallo skal forseres. Den 20. etappen inneholder to tøffe stigninger. Først opp til Mont Grappa, før hårnålssvingene opp mot Foza byr rytterne på de siste tøffe høydemeterne i rittet. Etappen avsluttes med 15 flate kilometere inn til Asiago.

Og det var vel det? Neida, for etter et opphold siden 2012, skal rittet avsluttes med en individuell tempo. Passende nok er starten lagt til Formel 1-banen på Monza, og derfra gjelder det å være raskest på de 28 kilometerne inn til Milano.

Og for de som lurer på hvordan det sist gikk da det var en tempo på avslutningsetappen, så var det etappen hvor Ryder Hesjedal kapret sammenlagtseieren like foran Joaquim Rodríguez. Spanjolen ledet som kjent rittet før den siste etappen den gang.

Tirsdag klokka 17 blir ruten endelig presentert, så får man se om det er de samme etappene som dukker opp da.

Se utvalgte profiler fra nøkkeletapper under. Bildene er hentet fra Cicloweb og MicheleBufalino.com. Sjekk der for full oversikt over alle profiler og kart.

Tagget med: , , , ,

Les også disse