SIDE OM SIDE: Primož Roglič og Geraint Thomas kommer sammen over mål på den femte etappen av Volta ao Algarve. Hvor mange kanskje er overrasket over utviklingen til klatreferdighetene til Thomas, kan selve sykkelkarrieren til Roglič ses på som en overraskelse. Foto: Tim de Waele (TDWSport.com).

Fra lovende skihopper til «sykkelstjerne»

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 22.02.16 19:32

Del på    

I forrige uke slo han flere av de største sykkelstjernene.

– Jeg husker når jeg hoppet junior-VM sammen med han, og så husker jeg at han trynet i Planica, sier Andreas Stjernen, mannen som har det tredje lengste stående hoppet på ski gjennom tidene, til procycling.no.

Spørsmålet gjelder Primož Roglič, sloveneren som i 2007 var med på å vinne lagkonkurransen i junior-VM i italienske Tarvisio. Mesterskapet ga også den nå 26-årige herremannen en femteplass i den individuelle konkurransen. Det ble imidlertid høydepunktet i karrieren som skihopper.

Fem dager etter laggullet hoppet Roglič i den enorme skiflygningsbakken i Planica, hvor han, som Stjernen sa, falt stygt.

Det ble på mange måter starten på slutten av karrieren som skihopper for Roglič. Sloveneren fortsatte med hoppsporten frem til 2011, men maktet ikke å komme tilbake på det samme nivået han hadde før fallet.

Utmerket seg i Adria Mobil
Da tok sloveneren det noe utradisjonelle karrierevalget om å legge fra seg hoppskiene for å starte med landeveissykling.

Innsbruck, Østerrike 20160102. Andreas Stjernen i lørdagens kvalifisering. I morgen er det tredje rennet i hoppuka. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

IMPONERT: Andreas Stjernen er imponert over Primož Rogličs karriereovergang fra skihopping til landeveissykling. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Det er jo veldig, veldig imponerende. Jeg hadde ikke sett for meg at noen hoppere skulle bli sykkelproffer før jeg hørte om han her, sier Andreas Stjernen om den nye karriereveien til konkurrenten sin fra juniordagene.

– Man er jo som regel ganske lette i kroppen, og sånn sett gode til å klatre. Men så har de fleste av oss en utholdenhet på nivå som en vanlig mosjonist på 40 år. Så det er imponerende at han har fått den opp såpass mye, mener Stjernen.

I 2013 fikk Roglič kontrakt med kontinentallaget Adria Mobil. Etter å ha markert seg som én av de fremste rytterne på kontinentalscenen i 2015, hvor han blant annet vant Tour de Slovénie og Tour d’ Azerbaïdjan, sikret han seg en proffkontrakt med WorldTour-laget LottoNL-Jumbo foran 2016-sesongen.

– Jeg er en idrettsutøver i hjertet. Etter fallet mitt ønsket jeg å bli profesjonell syklist. Det er noe helt annet, men toppidrett forblir toppidrett. Du må jobbe hardt for det, sa Roglič da han signerte for det nederlandske laget.

Show i Algarve
Karrieren i LottoNL-Jumbo startet allerede i januar med Tour Down Under. Rogličs debut i WorldTouren endte med at sloveneren brøt rittet på den femte etappen til Wilunga Hill, etter å ha fått skulderen ute av ledd i en velt. 26-åringen var imidlertid raskt tilbake, og i forrige ukes Volta ao Algarve viste han seg for alvor frem.

Cycling: 18th Santos Tour Down Under 2016 / Stage 5 KAMYSHEV Arman (KAZ)/ ROGLIC Primoz (SLO)/ Crach Chute Val / McLaren Vale -Willunga Hill 374m (151.5Km) / Etape Rit Ronde TDU (c)Tim De Waele

DÅRLIG START: Her endte proffdebuten i Tour Down Under for Roglič. Foto: Tim de Waele (TDWSport.com).

På den andre etappen tok han en råsterk tredjeplass på den tøffe stigningen opp til Alto da Fóia, kun slått av Luis León Sánchez og Geraint Thomas.

– I dag viste jeg at kan kjøre sterkt. De beste rytterne i verden er med i dette rittet, og jeg klarte å konkurrere med dem. Det gjør meg veldig glad. Jeg er overrasket over at jeg klarte å være så sterk. Jeg vet at jeg er god, men ryttere som Alberto Contador og Fabio Aru var rundt meg. Jeg var likevel ikke nervøs. Da jeg hadde sjansen til å vinne, prøvde jeg bare å avslutte så bra som overhodet mulig. Dessverre var to ryttere raskere enn meg, sa sloveneren til lagets hjemmeside etter etappen.

Etter å ha kommet inn til en sjetteplass, sammen med sammenlagtvinner Geraint Thomas, på den avsluttende etappen av det portugisiske rittet, endte 26-åringen på en femteplass sammenlagt. Kun slått av Thomas, Ion Izaguirre, Contador og Thibaut Pinot, og foran ryttere som Fabio Aru og Rigoberto Uran.

– Jeg er veldig fornøyd med resultat jeg fikk denne uken. Det motiverer meg virkelig, sa Roglič etter etappen.

Hvor veien går videre for sloveneren er vanskelig å spå. LottoNL-Jumbo har allerede planer om å la 26-åringen få prøve seg i Giro d’Italia, om et par måneder. Men for de som skulle tro at det å skifte mellom skihopping og sykling vil bli en norm, så kan i hvert fall Andreas Stjernen avkrefte at han vil ta samme vei som Roglič etter at han er ferdig med skihoppingen.

– Nei, det er det ikke. Nå har jeg ikke tenkt den tanken en gang, jeg tror ikke jeg orker det etter hoppkarrieren, sier Stjernen lattermildt.