MENER LORVIK BØR VÆRE AKTUELL: Karl Lima har selv fem Hitec-jenter som er VM-aktuelle i stallen, men innrømmer likevel at Ingrid Lorvik bør ha gjort nok for å melde seg inn i VM-diskusjonen. Foto: Kjetil R. Anda / Sykkelmagasinet

Forventer seier av Andersen i debutsesongen

Kjetil Rakkenes Anda
Tips meg @KjetilAnda

Publisert 12.12.16 16:35

Del på    

– Det var litt vel offensivt, smiler verdens tredje beste juniorrytter.

SOLA (Sykkelmagasinet/procycling.no): I takt med bølgebrus og måkeskrik rusler 2017-versjonen av Team Hitec Products nedover Solastranden, et steinkast unna flyplassen i Stavanger. For første gang er «den nye» gruppen samlet, en gruppe som mangler de internasjonale stjernene, men som bloggen Fire tanker og en spådom har ment stiller større krav til de norske jentene.

Om hun kanskje ikke er stjerne enda, ligger imidlertid mye til rette for at Susanne Andersen skal gjøre noe stort ut av sitt enorme potensial. Etter å ha kombinert rollen som rytter for Stavanger SK og Hitec i 2016, er hun i 2017 proffrytter på heltid.

– Det skal bli spennende, jeg gleder meg veldig, sier 18-åringen i samtale med Sykkelmagasinet mens vi rusler noen meter bak resten av gruppen.

Noen lettere preget av lørdagens julebord. Da var det til forskrekkelse for enkelte at fotografen dro fram kamera for å dokumentere søndagens vandring på stranden. Andersen kan meddele at det har vært en innholdsrik helg.

– Fredagen ble brukt til møte og utdeling av klær, som forøvrig er kjempefine! Lørdag var vi først på fjelltur rundt Dalsnuten (i Sandnes), deretter var vi på zumba. Det ble mye latter, ler hun.

– Deretter ble det julebord med kjempegod mat.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Trives: Andersen har rukket å bli en del av sitt nye lag. Her i lystig lag sammen med blant annet et annet nytt fjes på laget, nederlandske Ilona Hoeksma. Foto: Kjetil R. Anda / Sykkelmagasinet

Trives: Andersen har rukket å bli en del av sitt nye lag. Her i lystig lag sammen med blant annet et annet nytt fjes på laget, nederlandske Ilona Hoeksma. Foto: Kjetil R. Anda / Sykkelmagasinet

Store forventninger

Tross festligheter valgte Andersen å ta det med ro. I første del av inneværende uke står nemlig testing på programmet, og en foreløpig god treningsvinter uten sykdom, skal etter hvert kulminere over i det som skal bli et proffår bestående av mye læring.

18-åringen har en ydmyk tilnærming til det hele. Der hvor norske sykkelfans har blitt kjent med hennes uttrykkelige vinnerinstinkt, er det nå en mer kollegial versjon av Andersen som presenterer seg.

– Vinnerinstinkt handler ikke bare om å vinne selv, men å vinne som et lag. Laget er en enhet – vinner vi, vinner jeg. Jeg er innstilt på en hjelperytterrolle. Alle får sine sjanser, og ofrer man seg først for andre, får man samme hjelp tilbake ved en senere anledning, forteller hun.

Det er med andre ord fokuset på å hjelpe laget som står sterkest. Hun forventer lite resultater for sin egen del.

Der er imidlertid teamsjef, Karl Lima av en annen oppfatning. På direkte spørsmål om hva han forventer av sin nye elev, svarer han:

– Jeg forventer at hun tar sin første seier i år.

Før rittprogrammet er spikret 100 prosent, røper Lima at Andersen allerede vil få sjansen i Tour of Qatar i månedsskiftet januar/februar. Et løp han mener kan passe 18-åringen godt.

– Men vi får se litt hva hun ønsker selv ettersom det var en negativ opplevelse der sist, sier Lima og peker på trafikkulykken Andersen var innblandet i under VM i år.

I tillegg går han så langt som å lansere Andersen som en outsider til Omloop het Nieuwsblad i slutten av februar.

– Jeg tror hun først og fremst vil være med og prege «villmann-rittene» i Nederland og Belgia, hvor hun gjerne kan blande seg inn i de litt hardere der. Hun er fortsatt veldig ukjent, det er først når folk kjenner deg at de begynner å bli obs, forteller Lima.

Konfrontert med Limas uttalelser, må Andersen strekke på smilebåndet.

– Det var kanskje litt vel offensivt, ler hun, før hun utdyper:

– Jeg er litt usikker på Qatar. Det er litt tidlig i forhold til det jeg er vant til, noe som ville vært litt dumt i forhold til VM i Bergen. Men det er nok et bra løp som passer meg bra.

– Når det kommer til Omloop… Det virker som et kult ritt, men vinnerkandidat? Det syns jeg var litt offensivt. Jeg må se an i begynnelsen av sesongen hvor nivået ligger, men jeg føler jeg har en god treningsvinter inne, så jeg kan nok ta et steg i 2017.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nytt år: Team Hitec Products tar sats og hopper inn i et nytt år. Fra venstre: Nina Kessler, Susanne Andersen, Charlotte Becker, Katrine Aalerud, Ilona Hoeksma (delvis skjult), Cecilie Gotaas Johnsen, Karl Lima (delvis skjult), Miriam Bjørnsrud, Simona Frapporti, Emilie Moberg, Tone Hatteland Lima, Ingvild Gåskjenn og Thea Thorsen. Foto: Kjetil R. Anda / Sykkelmagasinet

Nytt år: Team Hitec Products tar sats og hopper inn i et nytt år. Fra venstre: Nina Kessler, Susanne Andersen, Charlotte Becker, Katrine Aalerud, Ilona Hoeksma (delvis skjult), Cecilie Gotaas Johnsen, Karl Lima (delvis skjult), Miriam Bjørnsrud, Simona Frapporti, Emilie Moberg, Tone Hatteland Lima, Ingvild Gåskjenn og Thea Thorsen. Foto: Kjetil R. Anda / Sykkelmagasinet

God tid

Lima presiserer imidlertid at man skal være forsiktig med hvordan man bruker talentet. Spesielt når treniningsiveren og motivasjonen er så stor som den er.

– Det er mer snakk om å bremse enn å dytte. Hun har kjørt på høyt nivå før, men ikke i WorldTour. Der vil hun merke at alle er gode og at alle er på et jevnt høyt nivå. Det gjelder å ikke kreve for mye, selv om man er sterk som henne. Det gjelder å gi en del tid og ikke pøse på med alle løpene.

Likevel har den offensive siddisen bevist at hun hører hjemme på det øverste nivået allerede. Pallplasseringer i 2.1-rittene Ladies Tour of Nowray og Boels Rental Ladies Tour er således gode eksempler på det. Det samme er bronsemedaljen i juniorfellesstarten i Qatar, selv om mange husker en svært skuffet Andersen etter målgang.

– Hehe, jeg har klart å legge det bak meg nå og ser litt annerledes på det. Jeg var bare i min egen VM-boble, smiler hun.

I jobben med å matche supertalentet forsiktig, er det fortsatt pappa Sten og klubbkollega Stein Ørn som styrer spakene i Andersens treningshverdag. På nåværende tidspunkt gjøres det få endringer på treningsopplegget, men ungjenta meddeler at litt vil forandres.

– Jeg tror jeg skal gå fra tre til to styrkeøkter i uken nå på vinterstid ettersom jeg har blitt ganske sterk. Det handler om å få enda mer overskudd til intervalløktene. Jeg er ikke sliten eller noe før de øktene i utgangspunktet, men jeg har blitt ganske sterk av styrketreningen nå, og tror kvaliteten blir bedre.

– Og hvor sterkt er «ganske sterkt»?

– Hehe, jeg trener fire repetisjoner med 125 til 130 kilo i knebøy. Jeg tok mer før, men i det siste har jeg fokusert på å gå enda dypere i selve øvelsen. Jeg tror det skal ha en god effekt for tråkket.

Tagget med: , ,

Les også disse