VIDEREUTVIKLING: For at Alexander Kristoff ikke skal stagnere som sykkelrytter er hans trener Stein Ørn klar på at han må gjøre endringer i 2016. Da kjører nordmannen etter alt å dømme ikke Tour de France. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

OVERSETT: Alexander Kristoff er ikke funnet verdig en plass blant de nominerte til årets mannlige utøver på Idrettsgallaen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Dette synes jeg er helt håpløst

Per Møller Pettersen
Tips meg @mollerpee

Publisert 2.01.15 15:25

Del på    

Ekspert reagerer på at Alexander Kristoff og treneren blir oversett på Idrettsgallaen.

Fem toppidrettutøvere er nominert i kategorien beste mannlige utøver på Idrettsgallaen 2015. Alexander Kristoff, vinneren av Milano-Sanremo og to etapper under sommerens Tour de France, er ikke blant disse.

Kristoff er dog nominert i kategorien årets navn, der Norges idrettsforbunds jury har plukket ut utøvere eller lag (tolv kandidater) som folket kan stemme på.

Men blant de beste mannlige utøverne er Katjusja-stjernen og Stavanger-syklisten veid og funnet for lett. 14 internasjonale seirer og tidenes beste sesong holdt altså ikke. Alle de fem nominerte i denne klassen er medaljevinnere fra vinter-OL i Sotsji.

– Alexander Kristoff kom på andreplass da norske sportsjournalister kåret årets idrettsnavn. Da er det klart at dette ikke helt rimer med den nominasjonslista. Dette er veldig typisk for OL-år og Norge der vinteridrettene har en større posisjon enn de øvige idrettene. Navnene som er med der er selvfølgelig kvalifisert, men jeg skulle gjerne sett flere navn og Alexander med der, sier Mads Kaggestad til procycling.no.

– Overrasker ikke
Skiskytterveteranen Ole Einar Bjørndalen vant den nevnte kåringen blant sportsjournalistene, og er nominert også i idrettsforbundets egen kåring. De fire øvrige blant de mannlige topputøverne på Idrettsgallaen er Jørgen Graabak (kombinert), Kjetil Jansrud (alpint), Ståle Sandbech (snowboard) og Emil Hegle Svendsen (skiskyting).

– Det vil alltid bli diskusjoner rundt slike kåringer, og det er kanskje andre enn Alexander Kristoff som også burde vært med. Men juryen har nok begrensninger på hvor mange de kan nominere, og dette overrasker meg ikke, fortsetter Kaggestad etter å ha fått høre hvem som har sittet i juryen.

Foruten toppidrettssjef Tore Øvrebø, består juryen av NRKs Karen-Marie Ellefsen, Hanne Haugland (tidligere høydehopper), Else-Marthe Sørlie Lybekk (eks-håndballspiller), Jan-Erik Aalbu (bakgrunn fra skihopp og fotball), Kjetil André Aamodt (eks-alpinist) og Dag Vidar Hanstad (førsteamanuensis ved Norges idrettshøgskole, tidligere håndballspiller og sportsjournalist).

Norsk synsvinkel
– Alle disse kan masse om idrett og jeg tror de skjønner hvor stort det Alexander Kristoff presterte i 2014 var. Men i norsk tradisjon er OL- og VM-medaljer det som betyr mest. Selv om vi som følger med på sykkel vet at å vinne Milano-Sanremo eller Tour de France-etapper for rytterne ofte er like stort som å vinne et VM.

– Størrelsen på idrettene internasjonalt har lite å si. Et godt eksempel på det var da Alexander vant Milano-Sanremo og fikk fire sider med omtale i L’Equipe (Frankrikes største sportsavis, journ. anm.). Til sammenligning fikk Martin Fourcade ikke engang en kvart side da han vant verdenscupen sammenlagt i skiskyting samme helg. Og han er fransk, poengterer Mads Kaggestad.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Opprørt. Mads Kaggestad, som her konfronterer Steffen Kjærgaard etter hans dopinginnrømmelse, mener straffen til Bruyneel er upassende.

REAGERER: Mads Kaggestad mener medaljer i vinter-OL har altfor stor betydning for nominasjonene til Idrettsgallaen 2015. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Den tidligere Crédit Agricole-proffen påpeker også at man i vinteridrettene svært ofte har flere muligheter til å vinne medaljer i mesterskap. I sykling har man bare to sjanser, på tempo og på landevei, og ofte satser ikke syklistene på mer enn den ene øvelsen.

– I Norge blir det nærmest en personlig fornærmelse om de som vinner medalje i vinter-OL ikke blir nominert. Mats Zuccarello Aasen er en annen som helt klart fortjener en nominasjon, men igjen, de har nok begrensninger i antall utøvere de kan ta med. Hadde jeg sittet i denne juryen, så kan jeg garantere at Kristoff hadde vært nominert, sier Kaggestad til procycling.no.

Også treneren oversett
Han synes egentlig det er enda mer merkverdig at Stein Ørn ikke er med blant de nominerte til årets trener. Han er ikke bare treneren bak Alexander Kristoff, men også U23-verdensmester Sven Erik Bystrøm gjennom miljøet rundt kontinentallaget Øster Hus-Ridley (Team Coop-Øster Hus fra 2015).

– Atle Kvålsvoll har vært treneren til Thor Hushovd i mange år, men ble heller aldri blitt nominert. At Stein Ørn ikke er med synes jeg er helt håpløst. Han har ideer som er banebrytende og har kommet med treningsmetoder som ikke er brukt før. Han er én av dem som kan mest om utholdenhetstrening i Norge. Og det er heller ikke bare Alexander han har fått fram, men også Sven Erik Bystrøm, understreker Kaggestad.

– Han har trent én utøver fram til VM-gull og en annen som tok åttendeplassen blant seniorene. Jeg føler noen ganger at det blir snakk om hvem som kjenner hvem. Jeg synes det er rart at Stein Ørn ikke er nominert. Det er sikkert andre trenere som også som fortjerner en nominasjon, men dette er svakt. Jeg bryr meg egentlig aldri om disse kåringene. Jeg ser på dem med et halvt blikk. Den eneste jeg følger litt med på er sportjournalistenes kåring, sier Mads Kaggestad til procycling.no.

Dette er de nominerte i kategorien årets trener: Morten Eklund (svømming), Kristian Hammer (kombinert), Thorir Hergeirsson (håndball), Anne Grethe Jeppesen (skyting), Håvard Tjørhom (alpint).