HVEM EIER RETTIGHETENE: Dannelsen av Velon-gruppen er rytterne og lagenes første skritt i forsøket på å ta makten tilbake i den internasjonale sykkelsporten. Her tar Tony Gallopin en selfie iført den gule ledertrøyen under Tour de France. FOTO: Tim De Waele, TDWSPORT.COM

11 profflag danner utbrytergruppe

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 25.11.14 10:33

Del på    

Søker mer makt, penger og innflytelse i sykkelsporten.

(procycling.no): I januar avslørte cyclingnews.com at 13 profflag hadde møttes under hviledagen i Tour de France for å sikre seg mer makt i den internasjonale sykkelsporten.

Prosjekt Avignon ble det kalt, ettersom det første møtet fant sted i den franske byen med de verdensberømte broene.

Nesten halvannet år senere har strategimøtet blitt til Velon-gruppen. Et joint venture-selskap der sykkellagene sitter som medlemmer og aksjonærer under ledelse av Graham Bartlett (tidligere sjef i UEFA, Liverpool Football Club og Niké).

13 lag ble til 11

Interessant nok holder franske FDJ.fr og AG2R seg unna konstellasjonen. Trolig fordi den tråkker på det som inntil nå har vært ASOs (rittarrangøren Amaury Sports Organisation) lekegrind.

Heller ikke Astana eller Alexander Kristoffs Katjusja er inne i varmen.

I tillegg falt Movistar av lasset, mens sammenslåingen av Cannondale og Garmin-Sharp har spist opp en plass i organisasjonen.

De øvrige medlemmene er:

Belkin, BMC, Lampre-Merida, Lotto-Belisol, Movistar, Omega Pharma-Quick Step, Orica-GreenEDEG, Giant-Shimano, Team Sky, Tinkoff-Saxo og Trek Factory Racing.

Ønsker påvirkning, makt og penger

Så hva ønsker medlemmene av Velon?

Først og fremst søker de mer påvirkningskraft. Uten forening og samkjøring av lagene, har ikke alltid deres stemme blitt hørt i diskusjoner mellom rittarrangører og forbund.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IKKE MED: Katjusja-laget er foreløpig ikke del av Velon-gruppen. Foto: Espen J. Lee

IKKE MED: Katjusja-laget er foreløpig ikke del av Velon-gruppen. Foto: Espen J. Lee

Dette har også gjort de respektive lagene til utsatte mål for «splitt og hersk-teknikker».

Til en viss grad har Den internasjonale foreningen av profesjonelle sykkellag (AIGCP) fungert som en motpol, men lagene ønsker enda mer makt og påvirkningskraft.

• Følg sykkelnettstedet www.procycling.no på Facebook! Trykk her!

I Velon får man nå en aktør som kan bedrive lobbyvirksomhet overfor AIGCP, UCI, RCS Sport (giroen), Unipublic (vueltaen) og den mektige, franske rittarrangøren ASO (touren, samt andre ritt).

Det var frukter etter de innledende møtene som gjorde at syklister har blitt utstyrt med følgekamera på syklene sine under enkelte etapper av Tour de France denne sommeren.

Avventer maktkamp mot ASO

Velon ønsker å gjøre sporten enda mer tilgjengelig for fansen. De ønsker også arbeide med teknologi, utvikling av utstyr, antidopingarbeid, profesjonalisering og økonomi.

– Den eksisterende, sponsordrevne modellen er skjør for alle lagene. Vi er nødt til å endre dette til noe som setter tilskueren i fokus og som investerer i teknologiske initiativ som gir mer entusiasme og bringer idretten nærmere fansen. Dette selskapet vil bringe lagene sammen og finne nye måter å tjene penger på, sier Bartlett ifølge Cycling Tips.

cyclingnews.com skrev i januar at organisasjonen ikke ønsker å i strupen på ASO.

«I stedet for å kreve en større andel av TV-rettighetene ASO nå håver inn, har prosjektet som mål å gjøre hele kaken større».

«De håper at en omorganisering av sporten vil åpne opp for nye ritt og dermed gi nye rettighetskilder for lagene og aksjeholderne i prosjektet».

Inspirert av Champions League

Både ASO og UCI følger utviklingen nøye, og vil motsette seg ethvert forsøk på å fjerne seg fra dagens sykkelsport, og danne idrettslige modeller inspirert av for eksempel fotballens Champions League, eller amerikanske idretter som NBA (basketball) og NHL (ishockey).

I andre sammenliknbare idretter har nemlig lagene sikret seg langt større innflytelse og større andel av TV-rettighetene.

Det er jo det også medlemmene av Velon ønsker seg på sikt.

ASO vil ikke være interessert på å tape penger på ritt de nå arrangerer og formidler TV-rettigheter til. Men hva skjer da om nytt ritt, som de ikke sitter på rettighetene til, dukker opp på den internasjonale sykkelkalenderen?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SENTRAL: Oleg Tinkov har tidligere truet med å boikotte Tour de France. Den styrtrike russeren vil at sykkellagene skal få en større del av TV-rettighetene. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

SENTRAL: Oleg Tinkov har tidligere truet med å boikotte Tour de France. Den styrtrike russeren vil at sykkellagene skal få en større del av TV-rettighetene. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Og UCI vil selvsagt frykte at det skal skje en endring i maktbalansen og at lagene skal si: Forbundet, hva skal vi med dem? Vi designer en egen WorldTour i stedet.

ASO-eid avis brøt sperrefristen

Mandag hadde alle involverte parter pressemeldinger klare for å presentere Velon-gruppen den påfølgende dagen.

Interessant nok ble sperrefristen brutt av L’Équipe som igjen er eid av ASO.

Tirsdag flommet så budskapet ut om det nye samarbeidet på lagenes respektive Twitter-profiler og hjemmesider.

Sykkelproffene var for en gangs skyld samstemte i at dette var en historisk merkedag for den internasjonale sykkelsporten:

– Det er svært gode nyheter for sykkelsporten at lagene møtes på denne måten. Dette er et stort steg som vil hjelpe til med utformingen av sporten i framtiden. Og på en måte lag, ryttere og spesielt fansen vil profittere på, sier Simon Gerrans.

Antent av UCIs radioforbud

Tidligere har ryttere følt at deres stemme ikke har nådd fram hos sykkelsportens styrende organ.

Det ble for eksempel bråk og protestaksjoner i hovedfeltet etter at radiokommunikasjonen ble fjernet i alle ritt som ikke var del av WorldTouren.

• Les også: Radiokrig truer Het Nieuwsblad

På den annen side var rytterne positive til å sykle med kamera på syklene. Et prøveprosjekt som kom i stand etter press fra lagene som tidligere var en del av Prosjekt Avignon.

– Velon er en flott måte for lagene til å hjelpe sykkelfansen med å komme tettere på sporten de elsker. Det vil lede til ny teknologi og morsommere ritt. Sykkelsporten har også trengt å finne en måte for lagene å samarbeide bedre på, slik de gjør i andre kommersielle idretter. Dette er et fantastisk skritt på den veien, sier Tejay Van Garderen.

UCI vil endre sykkelkalenderen

Parallelt med oppbyggingen av Velon, er UCI i full gang med sin egen omorganisering av rittkalenderen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

RADIOFORBUD: Dette var med på å spisse konflikten mellom lag og forbund i den internasjonale sykkelsporten. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

RADIOFORBUD: Dette var med på å spisse konflikten mellom lag og forbund i den internasjonale sykkelsporten. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Endringene vil inntreffe foran 2017-sesongen og blant forslagene ligger å redusere antall lag i WorldTouren og kutte kraftig ned på antall rittdager per sesong.

Det kan også bli aktuelt å kutte ned på treukersrittene Tour de France, Giro d´Italia og Vuelta a España.

Dette arbeidet vil bli en god pekepinn på hvor Velon står og om deres stemme nå er sterk nok til å påvirke den framtidige utviklingen i sporten de selv er en sentral del av.

Tagget med: , , ,

Les også disse